Otaş’ın 2 yıl boyunca ödemediği borçlar nedeniyle Türk Telekom’un yüzde 55’lik hissesinin kredi veren Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası gibi şirketlere devri geçen yıl Ağustos ayında gerçekleşmişti. Bankalar hisselerini satışa çıkardı.

Türk Telekom resmen devredildi!

Türk Telekom resmen devredildi!

Türk Telekom'un yüzde 55'lik hissesi ödenmeyen borçlar nedeniyle üç bankaya devrildi. İşte yaşananlar ve çoğunluğa sahip olan üç banka!

Türk Telekom hisseleri yeniden satışa çıkarıldı

Bankalar tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderilen açıklamada, Türk Telekom hisseleri konusunda ABD merkezli Morgan Stanley’e yetki verildiği belirtildi. İşte KAP’a gönderilen açıklamanın tamamı;

Türk Telekom yönetici değişikliği

“Levent Yapılandırma Yönetimi A.Ş.’nin (LYY) veya LYY sahipliğindeki %55’lik Türk Telekomünikasyon A.Ş. paylarının satışı amacıyla Morgan Stanley & Co. International plc. (Morgan Stanley) satış danışmanı olarak yetkilendirilmiş olup, bu kapsamda satış ile ilgili gerekli çalışmalar ve potansiyel yatırımcılarla görüşmeler başlatılacaktır. Satış sürecinde Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Garanti Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş. ve İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. yerel danışman olarak görev alacaklardır.”

Türk Telekom hisselerine ne oldu?

Telekom’un yüzde 55’lik hissesi 2005 yılında 6 milyar 550 milyon dolara 21 yıllığına Otaş’a kiralanmıştı. Oger Telecom grubu şirketlerinden Otaş, bu hisseleri teminat olarak göstererek bankalardan 2013 yılında 4.7 milyar dolar kredi aldı.

Grubun sahibi Hariri ailesi borçları ödememeye başladı ve zor durumda olduğunu belirtti. İki yıl boyunca 290 milyon dolarlık taksitler ödenmeyince bankalar, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile masaya oturdu.

Bunların başında 1.5 milyar dolar veren Akbank, 1 milyar dolar veren Garanti Bankası, 500 milyon dolar kredi veren İş Bankası gelirken, 26 banka daha bulunuyor. En sonunda Otaş’ın hisselerinin bankalara geçirilmesine karar verildi.