Google ve Rekabet Kurumu arasında yapılan çalışmalardan anlaşma sağlanamadı. Haksız rekabete yol açtığı nedeniyle Android piyasası Türkiye’de tamamen bitebilir.
Google ve Rekabet Kurumu anlaşamadı! Android’e ne olacak?
Habertürk’ün özel haberine göre, Google ve Rekabet Kurumu arasında yapılan toplantılardan bir sonuç alınamadı. Rekabet Kurumunun Google’a haksız rekabetten dolayı ceza kesmesinin ardından, Google iş ortaklığı yaptığı firmalara mektup gönderdi. Mektupta, ortaya çıkan durum nedeniyle Google tarafından üretilen uygulamalar için lisans verilmeyeceği belirtildi.
Türkiye’de çok yüksek olan Android kullanım oranının bulunmasının ardından alınan bu kararla birlikte Android telefon piyasasının olumsuz etkilenebileceği söyleniyor. Telefon üreticilerinin ve GSM operatörlerini derinden etkileyecek durumdan sonra Google’ın Türkiye’den çekilebileceği de söyleniyor.
Rekabet Kurulu‘nun yaptığı çalışmalara yakından bakıldığında 7 Kasım’da alınan yaptırım kararına gerekçe olarak, 19 Eylül 2018 tarihinde Google için alınan kararların yerine getirilmediğini belirtti. 2018’de alınan kararın gereği yerine getirilmeyerek, Android üreticileri ile yapılan “Mobil telefon dağıtım sözleşmesinde” yer alan Google Arama uygulamasının ana ekranda konumlandırılması ve Google Webview yazılımın tek bileşen olması maddesi değiştirilmedi. Ayrıca gelir paylaşım sözleşmesinde yer alan maddede Google Arama uygulamasının kendiliğinden kurulması yer alıyordu.
Bu durumların yaşanmasıyla birlikte Google‘ın 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesini ihlal ettiği saptandı. İlgili kanun maddesinde ” Bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hâkim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması hukuka aykırı ve yasaktır.” ibaresi yer alıyor.
Rakip uygulamalar için gelir paylaşım şartı
Rekabet Kurumu tarafından elde edilen bilgilerde, Google’ın telefon üreticileriyle yaptığı bir anlaşmanın daha kural ihlali içerdiği saptandı. İlgili anlaşmada, Google‘ın rakibi olan arama motorlarının, varsayılan arama motoru olarak kurulmak istediklerinde, sadece kendi arama parçacıklarını kullanabileceği ve bununla ilgili bir gelir taahhüt etmek zorunda olduğu belirlendi. Ayrıca Google arama parçacığının çıkarılmasıyla da telefon üreticisinin Google’a bir lisans ücreti ödenmesi gerekiği ortaya çıktı. Bunlarla birlikte Google tarafından tüketicilerin Google ürünleri kullanmaya zorlandığı belirtildi.
Her gün için 1.5 milyon lira ceza
Rekabet Kurumu, Google LLC, Google International LLC ve Google Reklamcılık ve Pazarlama Ltd. Şti’nden oluşan ekonomik bütünlüğünün, kurul tarafından alınan 19 Eylül 2018 tarihli karar ile getirilen yükümlülükleri yerine getirmediğini saptadı. Bunun sonununda Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun’un 17. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendiyle birlikte, Kasım 2019 başlangıç alınarak yükümlülüklerin yerine getirilmesine kadar 2018 yılı Türkiye cirosunun onbinde 5 oranında günlük süreli idari para cezası verildi. Google tarafından yapılan hesaplamaya göre bu miktarın günlük 1.5 milyon lira olduğunu belirledi. Ortaya çıka oranla da Google’ın Türkiye’deki cirosunun 3 milyar lira olduğu tahmin ediliyor.
Google lisansların bittiğini açıkladı
Kararın ardından Google, Türkiye’de birlikte çalıştığı firmalara mektup gönderdi.
Gönderdiği mektupta yer alan bilgilere göre firma 12 Aralık tarihinden itibaren Türkiye‘de satılan Android işletim sistemli cihazlardaki kendi uygulamalarına ait lisansları iptal ettiğini bildirdi. Bu tarihten sonraki kurulumlarda da Google lisansı verilmeyeceği ve uygulamalara güncelleme gelmeyeceği söylendi. Ayrıca satılan yeni telefonlarda Google Arama, Google Play, YouTube ve Gmail gibi diğer Google uygulamalarının Android telefonlarda yer almayacağı belirtildi.
Türkiye’de her yıl 10-11 milyon civarında akıllı telefon alışverişi yapılıyor. Bu alışverişin büyük bölümünü kapsayan Android telefonlar için satış oranlarını etkileyebilecek bu kararın ardından Google, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Rekabet Kurumu Başkanı Bilal Küle’nin iletişim bilgilerini paylaşarak kullanıcıların anlaşma için baskı yapmasını istedi. Duruma göre Google’ın Türkiye’den tamamen çekilme kararı alabileceği söyleniyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}