Millî Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Dinçer Ateş, FATİH Projesi‘nin eğitim ve donanım olmak üzere iki boyutunun bulunduğunu söyledi.
Genel Müdür Ateş, projede bir yandan dijital dünyanın olanaklarından yararlanarak derslerde verimliliği arttıracak içerik ve yazılım geliştirme çalışmaları yaptıklarını, öbür yandan da tablet bilgisayarlar, etkileşimli tahta, internet altyapısının sağlanmasına ilişkin faaliyetlerde bulunduklarını belirtti.
İhale sonucunda Türkiye’ye “tablet üretim tesisi”nin kazandırılacağını, tesisin aynı zamanda Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya’ya üretim yapacağını belirten Genel Müdür Ateş, “Dünyaya Türkiye’den tablet gönderecek bir tesisimiz olacak. Bu gelişme, ülkeyi bilişim teknolojilerinde başka bir yere taşıyacak. Dünya genelindeki tablet üreticilerinin sayısı düşünüldüğünde, Türkiye’de böyle bir tesisin olması başta bölge olmak üzere bütün dünyada ciddi bir etki uyandırabilir” değerlendirmesini yaptı.
:: Fatih Projesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Oy için yapýlmýþ gereksiz masraf.
Hiçbir okul o tabletleri derste kullanmýyor.
Herkesin evinde duruyor.
zaten dünyada bekliyordu türkiye tablet üretsede alsak diye.
Bende lisedeki kitaplarýmý açýp harýl harýl ders çalýþtýðýmý hatýrlamýyorum bir köþede atýlýyor öyle kalýyor.En azýndan her yýl kaðýt,matbaa masrafýndan kurtulmuþ olur devlet.
Bencede devlet kağıt ve matbaa masrafindan kurtulmuş olur
Hemde ağaçlarımız kesilmesin.
Boþuna yatýrým sadece. Seçimlerde tekrar bi muhabbeti açýlýr sonra yine kaybolur ortalýktan bu proje. Bize geçen sene daðýttýlar bu tabletleri. Ýlk 2-3 hafta herkesin elindeydi meraktan dolayý. Oyun oynuyorduk sadece. Sonra herkes kenara attý kimsenin kullandýðý yok. Bende ses çýkaran yok diye yazýlýmýný kurcaladým meble baðlantýyý kuran ne varsa sildim marketten aldýðým tablet gibi kullanýyorum 1 yýldýr.
Üstünden 1 sene geçmesine raðmen þu ana kadar hiçbir hoca tabletleri getirin kullanýcaz demedi. Okul yönetimi tabletlerle ilgili hiçbir bilgi vermedi. Nerede nasýl kullanýcaz bilgi yok. Yazýlýmla ilgili tek geliþtirme öðrenciler tableti rootlamasýn diye saçam sapan engellerden ibaret (ki ben bile onca güncellemeye raðmen kýrabiliyorum geçen hafta 3 tablet kýrdým).
Bu fatih projesinin en büyük faydasý sýnýflardaki akýllý tahtalar oldu. Gerçekten iþe yarayan tek hizmetleri bu. Her derste kullanýyoruz çokta iþe yarýyor. Ama tablet iþini beceremediler.
Cok iyi olur hukumetimizden dogru bir adim
Tabletlere yatýrýlan parayla la ülke içindeki okullarýn masraflarýna harcansa okullar ihya olur du lakin altyapýsý olmayan bir sisteme harcadýlar boþa giden milyonlarca lira fabrika açýlmasý güzel hiç olmazsa milyonlar yabancýlara gitmez.
Her yapılan yatırıma oy için derseniz hiç bir şey yapmadan otursunlar. Diyelim ki oy için kötü mu olur bir fabrika yapılmasi. Tüp gecit yapıldığında denizde ki balıklara zarar veriyor diyen akıllılar çıkmıştı.
Hadi hayýrlsý ALLAH utandýrmasýn
Siz once piyasalari duzeltin.
Bir bilişim öğretmeni olarak söylüyorum tablet gereksiz. Akıllı tahtalar önemli
Aslında gereksiz masraf değil. O tabletlerin birim maliyeti, ders kitaplarının maliyetinden daha düşük.
Sistem tam olarak oturursa öğretimde çağ atlatacak potansiyeli var o yüzden üstüne gidilmesi gerekir.
Bir de okullara fiber internet verilmesi lazım, 8mbit adsl internetle öğretmenler bile zar zor iş yapıyor.
Foxconn gibi olmasında, gerçi alıştık artık her gün intihar vakaları duymaya ve görmeye.
ben burdan, genel müdürün ya çok bilgisiz ya çok saf yada en kötüsü çok yalancı olduğunu çıkarttım. orta asya, orta doğu ve balkanlara tablet göndereceklermiş. acaba hangi parçası türkiyede üretilecek. bir tek ekran üretebilecek 1 yada 2 firma var. başka bir parçası üretilemez. üretilmeye kalkılsa maliyeti kurtarmaz. bir de bu gerici eğitim sisteminde herkese tablet değil mac book pro fln da versen neye fayda. önce avrupada bir okula bir kaç gözlemci gönderin eğitim sistemi nasıl olmalı onu öğrenin. din dersi vermekle insanın ahlak, bilgi ve kültür seviyesini yükseltemezsiniz.
Öğretmenlere bırakın eğitim işini bir öğretmen olarak yaziyorum. Avrupaya zaten gozlemci olarak gidip oradaki eğitim sistemini bize yamadiklari için eğitim kötüye gidiyor. Tablet konusuna gelince okullarda faydalı olmaz. Tersine daha kötü sonuçlar verir. Sadece akıllı tahta boyutu güzel. Sınıfta 40 tane tabletin yaydıgi zararlı ışınlar ileride sağlık sorunlarına da neden olacaktir.
birincisi eðitimde tablet hiç bir iþe yaramaz. ona verilecek para ile okula yatirim yapilsin akilli tahtalar alinsin ve müdurler artik aidat aidat diye aðlamasýn. Ikincisi okulu geçtim dünyaya tablet satacakmýsýz he ? Buna 9 yaþýndaki yeðenim bile amca onlarýn yaptýgi tablet bi ise yaramaz kendi cocuklari bil3 kullanmaz diye cevap verdi. Bu konusan ya saf ya da yalanci olmaya calisan ama soyleyemeyen biri.
Dýþarýdan 100 liraya alýnacak tableti 300 liraya imal edilecekse kalsýn fabrika,
Birilerine gelir saðlamak için yapýlan tablet harcamalarý çoðu okullardaki içler acýsý durumu düzeltmek için harcansa daha iyi olurdu neye yaradý verilen genaral mobile tabletler hemen hemen hepsinin þarz soketi koptu
Dünyaya tablet satanlar bir yerden başladılar ve şut anda dünyaya tablet satıyorlar. Bizimde başlamamız lazım bir yerden, hemen önümüzdeki yıl olmaz da 5 yıl sonra olur, zararın neresinden dönerseniz kardır..dünyada her parçasını kendisi üreten bir devlet veya şirket yoktur herhalde, iphone nin bir çok parçası samsung tarafından üretiliyor.. Ve dünya devi hey iki firmada.. Eğitim konusu tartışılır bir konu..
Yorumlara bakýlýrsa devlet tabletleri boþuna vermiþ. O projeye yatýrýlan parayý okullara yatýrsalardý daha iyiydi…
haberi doğru okuyun egitim ile sınırlı kalmayacak dünyaya satabilecekleri ürünün tesisinden bahsediliyor. zamanında uçak yapmayalım dışarda daha ucuza temin ediliyor denilerek geri kaldık. vestel arçelik 'e bakın avrupaya nasıl ihraç ediyorlar. samsung lg ariston bosch varken biz beyaz eşya satabilirmiyiz düşüncesiyle aynı. inşallah samsungu apple tablette geçeriz. benim ülkem benim kardeşim ilerlesin zengin olsun
İnşallah olur 🙂
Tablet olayi banada sahsen fuzuli masraf gibi geliyor.
Fabrika kurulsun, üretim yapılsın ona sözüm yok. Ama okullarda öğrencilere tablet lüzumsuz, mahzurlu, masraftan başka bir şey değil. Dahası da var. Yok şarj bitti, tabletim arızalı. Çöktü, unuttum.. bilmem ne.. Aynı anda tüm tabletleri faal olarak kullanamayaksınız ki.. Her sınıfa 10 tane priz koymak lazım.. Daha şimdiden üşeniyor öğrenciler yazmaya. Tablet dağıtılınca 2 satır yazdıramazsınız.
Tablete yapılacak masraf yerine, akıllı tahtaların kalitesi iyileştirilsin. 4 yıl önce bugün yarın dendi ama 4 yıldır dağıtılmadı tablet. Sadece bazı proje okullarda var. Aynı şekilde akıllı tahtalar bazı Liselerde var. İlkokul veya ortaokullarda çok sınırlı sayıda.. Tablet işi iş olsun diye.. Yararına kendileri de inanmıyor ..
Tablet ve digital ekranlardan öğrenme ve yazma "olumsuzlukları" üzerine pek çok araştırma var. Mümkün olduğunca kitap okuma ve öğrenme süreçlerinizi digital olmayan gerçek kitaplardan ve kendi el yazınızla not alarak yapın. Ülkemizin PISA (Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı) sonuçları da en diplerde dolaşırken bu "tablet sevdası" öğrenme sürecini daha da beter hale getiriyor. Umarım bu yanlıştan dönülür.
Ortadoğu, Balkanlar ve Orta Asya'ya üretim yapılacağı belirtilmiş umarım öyledir.. Ve başarılı olur.
Şimdi her türlü sahtekarlığı seyret bakalım. Her işimizde olduğu gibi bunda da ne rezillikle yaşatacaklar. Ben Türkiyenin Allah bir dediğinden başkasına inanmam
Ben makine mühendisliði okuyorum, ne elektronik tahtamýz var, ne tabletimiz Kitaplar 50-60ar lira, tahta da tebeþire devam, 50 yýl önceki sistem… Arada hoca getirirse slayt var o kadar.
Sadece kasa vs üretimi mi yoksa iþlemci dahil mi.
Hep eleştiri hep eleştiri klavye kahramanları çok. Tebrik edin destek olun acaba böyle bir projede destek olabilir miyim diye düşünün. Eleştirileriniz yapıcı olsun mesela yirmi milyon tablete Amerika merkezli 3 yazılım şirketinin hegemonyasına karşı yeni bi Türk yazılım neden yapılmıyor? yada sayısı belli çip üreticilerine yeni bir rakip Türk firması neden çıkmıyor? Bunları konuşun ki ortaya eleştiriden fikir ortaya çıkabilsin yetkililer dikkate alabilsin. Samsung, Lg markaların ilk ürettikleri cihazları bilen biliyordur eyer halkı tutucu olmasa sizin gibi yerden yere vurarak çirkin eleştiri yağmuruna tutsaydı bu günlere asla gelemezdi. Bakın hala savaş halindeki güney Kore gayri safi milli hasılasını bizimle karşılaştırın. Dünyada en çok Jeopolitik öneme sahip olan ülkeye bir bakın birde diğerlerine. Her yapılanı hükümetten bilip oy verir gibi saf tutan, Türk firmalarını küçümseyen, biz yapamayız beceremeyiz algısının oluştuğu düşünceleri bırakın.
kitap ve tablet devletten, defter belediyeden, beyin kimden?
Demek ki hala büyük yanlýþtan dönmediler. Yazýk uçup giden milli servete.
ya boyle bir girisimi desdeklememiz gerekirken herkez olaya bilirkisi bir onay mercii gibi gotu kalkior hemen tiripler elestri yok sistem soyle yok ceplerini dolduracaklar ya bu gelismelere siyasi olarak bakmayi teknolojide olsa birakamiyoruz 2001 yilinda bu ulkede internete baglanmak 10 dk surerdi biraz objektif biraz vizyon
Olumsuz yorum yapanlar yorum yapanlar akıllı telefondan yorum yazarlar. Teknoloji sadece onlara mı?
Akıllı tahta iyi ama tablet milli servete zarar yazıktır
benim için satıştan sonra verilen değer.Türk ürünleri malesef ürünü sattıktan sonra gerçek yüzlerini gösteriyor. Servisleri tam bir rezalet. Özelliklede önemli Türk markaları
Silikon Vadisi‘nde çalışan, gecesi gündüzü teknoloji üretmek ve dünyaya sunmak olan üst düzey çalışanlar; çocuklarını teknoloji barındırmayan okullara göndermeyi tercih ediyor. Son teknoloji ile donatılmış laptoplar, iPadler ve dijital kitaplarla birebir eğitim veren havalı kurumlar yerine; eğitim materyallerinin eski usul tahta-tebeşir, kâğıt-kalem, örgü ve dikiş iplikleri, renkli boyalar, bazen de çamur olduğu ‘Waldorf’ okullarını tercih ediyorlar. Bu okullarda öğretmenler, eğitimi geleneksel tebeşir ve karatahta ile yapıyor; öğrenciler de kâğıt ve kalemle yazılanları not ediyor. Yani şu anki trendin tam zıttı.
New York Times gazetesindeki bir araştırmaya göre, Ebay’in teknoloji sorumlusundan tutun da Google ile Apple’ın yöneticilerine kadar, Silikon Vadisinin önemli isimleri çocuklarını içinde bilgisayar bulunmayan okullara göndermeyi tercih ediyor.
Waldorf aslında 100 yıllık bir eğitim sistemi. Çocukların sosyal, duygusal, zihinsel, ruhsal ve fiziksel açılardan çok yönlü olarak gelişebilmesini hedefliyor. Waldorf’ta anaokulu sınıflarında iPad bulunmuyor ve çocuklara teknoloji sunmak yerine bol bol masal anlatılıyor, oyun odaklı eğitimler veriliyor.
Waldorf’ta çalışan yöneticiler teknolojiye karşı olmadıklarını, fakat her şey için uygun bir zamanın ve mekânın olması gerektiğini savunuyorlar. Veliler de bu felsefeye katılıyor. Örneğin; Google’da yönetici olarak çalışan Alan Eagle’ın konu ile ilgili düşünceleri şöyle:
“iPad’de yüklü bir programın çocuklara daha iyi okuma veya aritmetik becerisi katacağı fikri çok komik.”
Beşinci sınıfa giden kızının Google’ı nasıl kullanacağını bilmediğini, ondan biraz daha büyük olan oğlunun ise daha yeni yeni arama motorunu kullanmaya başladığını; ama bunun yerine örgü örmeyi öğrendiklerini, resimler yaptıklarını, kendi çoraplarını dikebildiklerini, makas ya da bıçak kullanmak gibi ufak el becerilerinin geliştiğini de ekliyor. Waldorf sistemine göre, bu önemsiz gibi görünen motor beceriler, bilişsel gelişimi destekleyerek ileride problem çözme ve matematik becerisi gibi daha soyut becerilerin temelini oluşturuyor. Örneğin; örgü dersleri matematiksel düşünce yapısını güçlendirebiliyor.
Anne babalar 3 yaşındaki çocuklarının iPad ve mouse kullanma becerisiyle övünüyor olabilir. Ama Eagle’a göre Google ve diğer arama motorların uygulamaları, zaten zekâsı en düşük insanın bile rahatlıkla kullanabileceği kadar basit halde sunuluyor. Dolayısıyla çocukların büyüdüğünde ‘teknoloji kullanma becerilerinden eksik kalması’ gibi bir durum söz konusu bile değil. Bununla beraber asıl önemli olan çocuğun edebiyat, matematik, temel bilimler, el becerileri, görsel sanatlar ve performans sanatları gibi alanlarda gelişerek öğrenmeleri. Ve bu öğrenme sanallıkla elde edilebilecek bir deneyim değil.
Waldorf sistemi, teknolojisiz eğitim metotlarıyla ömür boyu süren bir öğrenim isteği, yaratıcılık, kişiler arası daha güçlü iletişim ve eleştirel düşünce gibi becerilerin oluşturulmasını hedefliyor. Bu yaklaşımı savunan yöneticiler eğitim felsefelerinin başarısını öğrencilerinin sınavlarda aldığı standart üstü puanlarla ispatlıyor.
Çocuğunuzu bilgisayarın karşısına oturtmayı ve mouse kullanma becerisiyle övünmeyi bir kenara bırakmak; bunun yerine onu dikiş dikmek, makas kullanmak, renkli hamurlardan figürler yaratmak gibi daha fazla zekâ kullanımı gerektiren etkinlikleri yapması konusunda desteklemek iyi bir fikir olabilir.
Akıllı tahta iyi işe yarıyor ama tablet devlete zarar allah aşkına bir de herşeyi engellemişler son güncelleme ile bir şeye giremiyoruz bütün vpnlere devre dışı bırakıyorlar etkinleştiriyorsun 5 dk sonra yine devre dışı
tablet uretiyoruz diyolar ama bilesenler hep yurtdısından…
lütfen sahibinden.com 'a arama kısmına e-tab yazıp bakın ve fatih tablet gerçeğinin içler acısı halini görün.. takip ediyorum her gün bir öğrenci daha buraya satılık tablet ilanı veriyor, yapılan iş bu kadar…
6. sınıflarada tablet verebilirmisiniz
hep liselere veriyosunuz