12-14 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen EIF Dünya Enerji Kongresi ve Fuarı kapılarını açtı. Fuara birçok ülkeden ziyaretçi beklenirken bin 500’den fazla üretici firmanın bu etkinlikte boy gösterdiği belirtiliyor. Birçok önemli firmayı bir araya getiren bu fuarda enerji konusunda önemli adımlar atılıyor.
Elektrikli şarj istasyonları 3 sene içerisinde kendisini amorti ediyor
Fuarda en çok merak edilen konulardan bir tanesi de elektrikli otomobiller ve şarj istasyonları oldu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) lisans alan firmalar ile birlikte elektrikli otomobil konusunda son dönemde önemli bir rahatlama sağlandı.
Diğer yandan bireysel kullanıcılar için ev tipi şarj istasyonların kullanımı da günden güne artıyor. Güneş panelleri ile birlikte sunulan ev tipi şarj istasyonları ise elektrikli otomobiller için önemli bir fırsat olabilir. Bireysel kullanıcıların ev tipi şarj istasyonları sayesinde hem kendi elektrik şebekesinin ihtiyacını karşılayacağı hem de elektrikli otomobillerini şarj edebilecekleri belirtiliyor.
Yaklaşık 3 yıldır elektrikli şarj istasyonları ile çalışmalarının devam ettiğini belirten Oto Şarj firmasının yönetim kurulu başkan vekili Selçuk Açıkyar’nın açıklamaları ile elektrikli otomobil kullanımı önümüzdeki dönemde daha da artabilir. Dünya Gazetesi’nin yaptığı habere göre Açıkyar’ın açıklamaları şu şekilde:
“Türkiye’de bu işin önü hızlı bir şekilde açıldı. Türkiye Avrupa’ya ve Çin’e göre hızlı bir atak yaptı. Tabii diğer ülkeler göre Türkiye’nin de bu işe yüzde 100’ünü verme gibi bir durumu yok. Zaten şu anda bu altyapıda yok. Türkiye’nin 5 yıl içerisinde çok büyük yol alacağını düşünüyorum. Bu konularla alakalı EPDK çalışmalar yapıyor. Zamanla daha da rayların oturacağını düşünüyorum. Özellikle TOGG devreye girdikten sonra bu iş daha da hızlanacaktır. Yakıt fiyatlarının yüksek olması elektrikli araçlara yönelim hızla arttı.”
Kullanıcıların kendi evlerine oto şarj istasyonlarını kurması hakkında da bilgiler veren Açıkyar, evlere kurulan şarj cihazı ve çatıya kurulacak güneş enerjisi panellerinin ortalama 10 bin dolarlık bir maliyeti olduğunu belirtti. Günümüzde yaklaşık 185 bin TL gibi büyük bir rakama tekabül eden bu miktarın ise 3 ile 5 yıl arasında kendisini amorti edeceği düşünülüyor. Evlerine bu sistemi taktıran kişiler, otomobillerini şarj ettiği gibi evlerinde de bu elektrikli kullanabilecekler. Ayrıca fazla elektriği satma imkanları da bulunacak.
Yenilenebilir enerji kaynaklarını her geçen gün daha verimli kullanabilir hâle geliyoruz. Güneş panelleri ile elektrikli otomobilleri şarj etmek de bunun sadece bir parçası. Peki siz elektrikli otomobil şarj cihazları hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Asgari ücret ile artık her eve 10 bin dolarlık bir tane takılır ne olacak ki. 3-5 yıla amorti ediyormuş. Hatta bir asgari ücret bile kazandırır! :), komik ülke
Beğenmiyorsan yürü git tutan mı var! Komikmiş
Şükretmeyi bilmeyen biri hep böyle olumsuz negatif olur ve hiçbir zaman mutlu olamaz
Komik olmayan ülkeye gidebilirsiniz tutan yok
Lütfen haberi yapan da yayınlayan da bir hesap yapsın. 180 bin TL nin 5 yılda amorti etmesi için aylık 3 bin TL elektrik faturası olması lazım bu da normal bir ev ve tek araba şarzı ile mümkün değil.
Gayet normal , ayda 8.000 liralik motorun harciyorsam 3.000 liralık elektrik tuketirim demektir.
Tükettiğinden fazla üretirsende elektrik satmış oluyorsun aradaki fark bundan sebep olup hesaplayanda ona göre hesaplamış olamaz mı?
Günlük 50 km yol
Aylık 1500 km
1500 km de 2000- 2500 TL den az akaryakıt yakmaz araç
Aylık 500- 750 TL civarı elektrik ft.
Ort. Aylık 3.000 TL gider.
İndirgenmiş enflasyon endeksi ile ortalama 3 yılda bile amorti eder.
Şebekeye satılan elektrik geliri hariç.
👍
Zırt ben
Elbette çağın gereklerine ayak uydurmak gerekir, bu sıstemler daha başlangıç, düne kadar plakdan müzük dinleyen insanlar bu gün hafıza kartlarına dünyalar kadar müzik hesap kitap ne varsa yüklüyor ve gereken bilgileri alıyor, bunları yaparken kaset, Cd ve hafıza kartlarına zaruri bir ihtiyaç yoktu, bu gün ise bir mecburiyeti olduğu dönemdeyiz, her güzel buluş ihtiyaçlar dan kaynaklanır, sebep zaruret ve ihtiyaç olunca yakında şarj aleti takmadan şarj eden istasyonlar olacaktır, beş yıl sonrasını düşünemiyorum, sevgiler saygılar kendi enerjini kendin üret, kimseye muhtaç olma😉
Aracın elektriğini tam doldurdugun zaman kaç kw lik elektrik yüklenecek. Siz inaniyormusunuz burası Türkiye devlet bu güneş enerjisinden para almayacak. Gerçekten komiksiniz. Tip ki şu kutusundan kullandığın suyun parasını aldığı gibi güneş enerjisinden de mutlaka vergi adı altında para alacaktır. Çünkü elektrikten devletin aldığı ciddi bir vergi var. Kim bu yağlı ballı kaymaklı gelirden vaz geçer. Seçim üstü sadece bu tür haberler gerçekten siyasi diye düşünüyorum bunları yemiyoruz haberiniz olsun istedim.
Selamun aleykum anca akli gelmis milletin