Savunma Sanayi Başkanlığı ve ana yüklenici STM şirketi arasında 2016 yılında imzalanan sözleşme ile birlikte geliştirilen test ve eğitim gemisi TCG Ufuk, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılım sağladığı törenle birlikte envantere girdi.

Pek çok yeniliği ve yerli teknolojiyi beraberinde getiren TCG Ufuk, İstanbul Denizcilik Tersanesi’nde 3 yılda tamamlandıktan sonra 2019 yılında suya indirildi. Ardından diğer sistemlerin entegre edilme süreci başladı. Bugün ise, hizmet süresi başlatıldı.

Savunma Sanayi Başkanı açıkladı: İhracatta rekor büyüme!

Savunma Sanayi Başkanı açıkladı: İhracatta rekor büyüme!

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ihracatta ulaşılan rekor düzeyi açıkladı.

TCG Ufuk özellikleri

TCG Ufuk, ana yüklenici firma STM ile birlikte İstanbul Denizcilik Tersanesi, ASELSAN, HAVELSAN, İŞBİR, ANEL ve YALTES alt yüklenicileri tarafından geliştirildi. Buna ek olarak yaklaşık 200’e yakın yerli şirketin katkı sağladığı ve yerlilik oranının yüzde 70 seviyesine ulaştığı söyleniyor.

MİLGEM Ada Sınıfı Korvet formunda üretilen gemi, 110 kişilik personele sahip olacak. 10 tona kadar olan helikopterler için gerekli platformu kıç tarafında barındıran TCG Ufuk, 99,5 metre tam boya, 14,4 metre azami genişliğe, 2 bin 250 ton deplasmana sahip. Ayrıca istihbarat gemisi olarak görev yapacak TCG Ufuk, 60 gün denizde kalabilecek.

Buna ek olarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasında ve daha sonrasında sosyal medya hesapları üzerinde yapılan paylaşımlarda sıradaki hedefin, Havacılık ve Uzay Sanayisindeki gelişmeler sayesinde önümüzdeki yıllarda ülkemizin kendi istihbarat uydusuna sahip olacağı söylendi. Bu sayede MİT’in kara, deniz ve havadaki hakimiyetinin artırılması planlanıyor.

Savunma Sanayi Başkanlığı açıkladı: 3 yeni MİLGEM geliyor

MİLGEM projesi kapsamında 27 Eylül 2011’de TCG Heybeliada (F-511), 27 Eylül 2013’de TCG Büyükada (F-512), 4 Kasım 2018’de TCG Burgazada (F-513), 29 Eylül 2019’da TCG Kınalıada (F-514) hizmete girdi ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görev yapmaya başladı.

TCG Ufuk A-591

Buna ek olarak, geçtiğimiz ay Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda 6, 7 ve 8. gemilerin ihale sürecinin başlatıldığını duyurdu. Ayrıca bu MİLGEM’lerin halihazırda yüzde 70’e ulaşan yerlilik oranının çok daha yüksek seviyelere geleceğini söyledi.

Bugün Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklamadaysa, yeni gelecek gemilerde bir ilk olarak yerli ve milli dikey atım sistemlerinin kullanılacağı söylendi. Bununla birlikte yine yerli ve milli imkanlarla geliştirilen gemi savar füzesi Atmaca ve yakın hava savunma sistemi Gökdeniz kullanılacak. Ayrıca yerli radar ve savaş yönetim sistemleri gibi aviyonikler bulunacak.

MİLGEM Ada Sınıfı Korvet özellikleri

SınıfAda sınıfı korvet
TipiKarakol ve anti-denizaltı savaş gemisi
Deplasman2.300 ton
Uzunluk99,56 m
Genişlik14,40 m
Su çekimi3,89 m
Kurulu güç30.000 kW CODAG
İtme gücü1 gaz türbini, 2 dizel, 2 şaft
HızEkonomik 15 knot, Maksimum 30 knot
Menzil15 knot hızında 3.500 deniz mili (6.480 km)
Dayanıklılık21 gün (lojistik destek)
10 gün (destek olmadan)
Kişi kapasitesi93-106
Sensörler ve
işleme sistemleri
GENESIS CMS, SMART-S Mk2 arama radarı, Sonar, GPS, LAN, ECDIS,
UniMACS 3000 IPMS, X-band radar, Ateş kontrol radarı
Elektronik harp
ve tuzakları
Aselsan ARES-2N,  Laser/RF systems, ASW jammers, SSTD
Silah donanımı1 x 76 mm OtoMelara Super Rapid top, 2 x 20 mm Aselsan STAMP II,
8 x Harpoon Blok II SSM BB (Atmaca), 21 x RAM (PDMS),
2 x 324 mm Mk.32 üçlü atar veya Mk.46 torpido
Havacılık imkanlarıS-70B Seahawk ASW helikopter, İHA
Diğer20 ton silah depolama yeteneği, JP-5 uçak yakıt, havadan yakıt ikmali (HIRF) ve bakım sistemleri

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!