İlave gümrük vergilerinin uzatılması meclise taşındı. Bu kapsamda TBMM’ye taşınan teklifte TV, bilgisayar ve tablet için KDV sıfırlansın denildi. Birkaç saat önce 17 Nisan 2020’de yürürlüğe giren ve birçok elektronik cihazı kapsayan ilave gümrük vergilerinin uzatıldığını sizlere bildirmiştik. Özellikle sosyal medyanın gündemine giren ”ilave gümrük vergilerinin uzatılması” konusu mecliste de gündem konusu oldu.

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, 30.06.2021 tarihine kadar yapılacak televizyon, masaüstü bilgisayar, dizüstü bilgisayar ve tablet teslimlerinde katma değer vergisi alınmamasını teklif etti.

Konsollar için kötü haber! İlave gümrük vergisi uzatıldı

Konsollar için kötü haber! İlave gümrük vergisi uzatıldı

Nisan ayında yürürlüğe giren ve otomotiv, elektronik, tekstil gibi sektörleri kapsayan ilave gümrük vergisi süreleri uzatıldı.

İlave gümrük vergilerinin uzatılması meclise taşındı

İthal ürünlere uygulanan gümrük vergilerine yönelik yeni kararlar alınmıştı. Bu kararlar kapsamında ilave gümrük vergilerinin uzatılması gündeme gelmişti. Zira okulların ve pek çok iş yerinin evden çalışma sistemine geçmesiyle birlikte, televizyon, tablet, dizüstü bilgisayar ve bilgisayar kamerası gibi elektronik cihazlara talep artmıştı. Ek gümrük vergisinin uzatılmasıyla bu cihazlara ulaşamayacak insan sayısının artacak olması gündeme gelmesinin ardından konu meclise taşındı.

Sözcü’den Halil Ataş’ın haberinde yer verdiği konuya göre, Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, TBMM’ye verdiği Kanun Teklifi ile salgın süresince uzaktan eğitime destek olan televizyon, bilgisayar ve tabletlerden KDV alınmamasını gündeme getirdi. Bu noktada televizyon, bilgisayar ve tabletlerde KDV sıfırlansın teklifi ortaya atıldı.

ilave gümrük vergilerinin uzatılması

16 Mart 2020 tarihinden beri uzaktan eğitim sistemine geçen Türkiye’de ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için yüz yüze eğitimin yerine dijital ortamda eğitimlerini sürdürüyor.

Teklifte ise bu duruma değiniliyor: ‘’Öğrencilerin yüzde 50’si bu süreçte EBA’ya giriş dahi yapmamıştır. Bu öğrencilerin öğrenmelerini nasıl sürdürdüğü, EBA TV’ye erişimlerinin olup olmadığı, EBA TV üzerinden sunulan içeriklerin farklı sınıf seviyelerinde öğrenmeyi ne ölçüde destekleyebildiği, öğrenciler tarafından ne ölçüde izlendiği, ebeveynlerin çocuklarına ne ölçüde öğrenme desteği sağlayabildiği bilinmemektedir. Bu durumun telafisi yapılmaz ise hem okullaşma hem de öğrenme olumsuz etkilenecektir” ve uyarılıyor.

Teklifin değerlendirilip, değerlendirilmeyeceği henüz bilinmiyor.