“Troglomyces twitteri” isimli bir mantar sosyal medyaya damgasını vurdu. Twitter aracılığı ile tespit edilen bu canlı, tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başardı. Peki Troglomyces twitteri nedir ve kendisinin özellikleri neler?
Troglomyces twitteri nedir? Neden Twitter canlısı olarak anılıyor?
Ünlü sosyal platformu üzerinden yayımlanan bir kırkayak fotoğrafı ortalığı karıştırdı. Ana Sofia Reboleira isimli bir entomoloji uzmanı, bir akademisyen arkadaşının paylaşımına denk geldi. İlgili paylaşımda Kuzey Amerika’da yaşayan bir kırkayağın fotoğrafı yer alıyordu.
Bu fotoğrafı çok dikkatli bir şekilde inceleyen entomoloji uzmanı, bu fotoğrafta iki küçük nokta tespit etti. Reboleira, bu noktaların parazit olduğunu düşündü. Daha sonra bu konuyu tekrar düşünen Reboleira, çalıştığı müzenin sergilediği kırkayak örneklerini inceledi.
İncelenen kırkayak örneklerinin de Kuzey Amerika’da yaşadığını belirten bilim insanı, Kopenhag Üniversitesi ile de iletişime geçti. Doğa tarihi hakkında çeşitli çalışmalara imza atan entomoloji uzmanı, arkadaşının fotoğrafında yer alan noktalar ile çalıştığı müzede bulunan diğer örnekleri karşılaştırdı.
Fotoğrafta yer alan noktalar ile müzedeki örneklerde bulunan noktaların aynı olduğunu anlayan bilim insanı, çok önemli bir mantar türünün bulunmasını sağladı. Zira bu noktaların kırkayakların üreme organlarında var olan ve yaşamını besinler aracılığı ile sürdüren parazit benzeri mantarlar olduğu keşfedildi.
Adını Latince’den alan “Troglomyces”, Twitter’da bulunduğu gerekçesi ile “Troglomyces twitteri” olarak anılmaya başlandı. Bu canlını boyu 100 mikrometre olarak ölçüldü. Kendisinin hayatı erkek veya dişi bir kırkayağın üreme organı üzerinde geçiyor. Bu sayede “Troglomyces twitteri” sporlarını rahatça yayabiliyor.
Başı aracılığı ile yapıştığı bir dokudan beslenen bu mantar daha önce Orta Doğu’da, Avrupa’da ve Asya’da görüldü. Bu durum Kuzey Amerika için bir ilk. Reboleira, önümüzdeki yıllarda daha fazla parazitin ve mantar türünün bulunacağını söyledi.
Bu canlı hakkında neler düşünüyorsunuz?
çok garip bi durum… bir canlının daşaklarındaki organizma teknoloji konusu olabiliyor… kimbilir belki ileride programlanabilir nanodaşşak organizmalarıyla savaş endüstrisine bir şeyler katabilir diye düşünüyorum…
neyseeee… intel + envidya + mikrosoft + googıl gardaşlığı ve yandeks dostluğu adına…. saygılarr.r.r.rrr.r.rr