Sosyal medya dilinde “akım” olarak bilinen, kullanıcıların devamlı birbirlerini taklit ettiği aktivitelerin çeşitliliği her geçen gün artıyor. Akımların genellikle herhangi bir mantıklı açıklaması olmaz. Örneğin ilk olarak TikTok’ta ortaya çıkan “Sizce ben yapmış mıyımdır?” akımında insanlar, hayatlarının belli dönemlerinde utanç duydukları şeyleri ‘soru cümlesi halinde’ yazıyorlar.
Yeni popüler olmaya başlayan kırmızı bayrak akımı Twitter ve Instagram dahil sosyal medyanın adeta bitki örtüsü oldu. Hatta dünyaca ünlü büyük markaların bile dikkatini çekti. Konuyla ilgili kısa bilgiler derledik.
Kırmızı bayrak ile amaçlanan ne?
Futbol ile yakından ilgilenenlerin yabancılık çekmeyeceği kırmızı bayrak; bir soruna, tehlikeye, ters giden herhangi bir şeye dikkat çekmek için kullanılıyor. Örneğin sahip olduğunuz bir ilişkide, partnerinizin size karşı çok ilgisiz davrandığını belirtme ihtiyacı hissettiğiniz zaman kırmızı bayrak ironisine başvurabilirsiniz. Hayatınızda hoşnut olmadığınız benzer durumlar karşısında da aynı tutumu sergileyebilirsiniz.
Sosyal medya kullanıcıları ise kırmızı bayrak emojisini genellikle birini veya bir olayı bıyık altından yermek, yani iğneleyici bir biçimde laf dokundurmak amacıyla kullanıyorlar. Bununla beraber yalnızca şaka amaçlı paylaşanlar da var. Kısacası, duygularınızı ve düşüncelerinizi ironiyle karışık bir ifadeyle belirtmek istediğinizde gönderinize kırmızı bayrak ekliyorsunuz.
Samsung ve Netflix dahil çoğu marka katıldı
Kısa süre içerisinde viral haline gelen kırmızı bayrak akımına mikroblog şirketi Twitter da dahil oldu. Esprili bir ifadeyle “Twitter’da yokum” yazan platformun neyi kastettiği bilinmiyor. Ancak geçen hafta Facebook servislerinde meydana gelen 6 saatlik kesintiye atıfta bulunduğu tahmin ediliyor.
Öte yandan OnePlus, “Bir gecede şarj oluyorum” diyerek batarya konusunda rakiplerine gönderme yaptı. En dikkat çeken salvo ise Samsung’dan geldi. Güney Koreli şirket “önceki model ile aynı şeyleri yapan bir telefon satın alacağım” dedi. Yüzlerce beğeni alan bu tweetin Apple’a gönderme niteliği taşıdığı iddia edilse de, farklı bir amacı olabilir.