Twitter 2014 yılının ilk 6 ayını kapsayan Şeffaflık Raporu‘nu yayınladı. Dünya genelinde hükümetlerin bilgi taleplerinden, gönderi kaldırma ve telif bildirimlerine kadar Twitter’dan isteklerini listeleyen raporda Ocak ayından Haziran’a kadar devletlerin sosyal ağlardan beklentilerinde sürekli bir artış göze çarpıyor.
Rapora göre devletlerin bilgi taleplerinde 2013’ün ikinci yarısına oranla yüzde 46‘lık bir artış gözleniyor. Toplamda 2.058 farklı bilgi talebi arasında en büyük bölümü adli soruşturmalarla ilgili bilgiler oluşturuyor. Twitter kullanıcıları, bu taleplerden yüzde 48 oranında daha fazla etkilenmiş durumda.
Türkiye’nin bilgi talebine yanıt yok
Raporda özellikle not edilen noktalardan biri de, Türkiye‘nin, Brezilya ve İspanya ile birlikte önceki dönemlere göre 2 kat veya daha fazla bilgi talebinde bulunması.
Buna göre Türkiye, yılın ilk 6 ayında Twitter’dan 27 farklı hesabın tespit edilmesi için talepte bulundu. Ayrıca 24 hesap için de devlet Twitter’dan bilgi istedi. Twitter ise rapora göre bu taleplerin hiçbirine yanıt vermedi. Dünya genelinde devletlerin bilgi talebine verilen yanıt ortalaması yüzde 52 oranında. ABD’nin 1.257 bilgi talebinin ise yüzde 72’sine yanıt verildi.
Devlet, kaç hesap sildirdi?
Raporun ikinci bölümü içerik kaldırma taleplerine yoğunlaşıyor. Türkiye’nin kelimenin tam anlamıyla parladığı (!) bölüm de burası. Zira altı ay boyunca mahkeme emriyle kaldırılan dünya genelindeki 88 içeriğin tam 65‘inde kararı Türk mahkemeleri vermiş durumda.
Hükümet tarafında da durum farklı görünmüyor. Dünya devletleri, polis veya diğer hükümet organları, Ocak-Haziran arasında toplamda 344 içerik kaldırma talebinde bulunmuş ve bunların 121‘i Türkiye Cumhuriyeti’nin taleplerinden oluşuyor. Twitter tarafı ise bu taleplere yüzde 30 oranında karşılık vermiş. Türkiye olarak toplam 17 hesabı sildirip, 183 tweet’i kaldırtmayı başarmış durumdayız.
Telif hakları koruma altında
İçerik üreticilerin illegal paylaşımlarla ilgili Twitter’a yaptıkları başvurularda da patlama yaşanıyor. Önceki yılın ikinci yarısında toplam 6.680 telif ihlali şikayeti bulunurken, bu sayı bu yıl 9.199‘a çıkmış durumda. DMCA‘nın içerik kaldırma taleplerine yüzde 76 oranında yanıt verilmiş ve toplamda 30 binin üzerinde tweet ve 15 binin üzerinde içerik (şarkı, fotoğraf, video vb.) kaldırılmış bulunuyor.
Raporun tamamını okumak için buraya tıklayın.
ABD 1.257 hesap için bilgi istemiş ve %72 oranında bilgi paylaşımı yapılmış. Türkiye de 27 hesap için bilgi istenmiş ve hiç birinden sonuç alınmamış. Bu durum aslında demokrasi ve hukuk anlayışının ABD gibi G-8 ülkelerinde bile keyfe keder uygulandığının açık bir göstergesi.
çapulcu sdn bunu beğendi
Sosyal kuruluş değil, istihbarat kurumu bunlar. Devletleri dolayısıyla insanlarla alay edecek, aşağılayacak hale geldiler. Hala kullanıyor musunuz face ve twitterı…