Uçaklar için en büyük tehditlerden birinin kuşlar olduğunu belki duymuşsunuzdur. Her yıl kalkış ve iniş sırasında yaşanan kuş çarpışmaları milyarlarca dolar zarara neden oluyor.
Robot kuşlar hava alanını koruyacak
Özellikle uçağın kalkışı sırasında yaşanan kuş çarpması olayları bugüne kadar hem uçaklara hem de doğal yaşama zarar verdi.
Küçücük canlıların 50 bin kilogramlık devlere nasıl zarar verebildiğini hayal etmek güç olabilir. Bunun için en güzel örnekler, 1960 yılında yaşanan Eastern Airlines Flight 375 ve US Airways Flight 1549 kazaları olabilir.
#video_13793#
Kuşların motora kaçması sorucu iki uçak itiş gücünü kaybetti. 1960 yılında yaşanan kazada yolcuları neredeyse hepsi ölürken, 2009 yılına yaşanan kazada, pilot olağanüstü bir cesaret göstererek uçağı Hudson nehrine indirmeyi ve herkesi kurtarmayı başardı.
Robird isimli drone ise işte bu olayın yaşanmasını önleyecek. Avcı kuş olarak tasarlanan Robird’ün ana amacı hava alanı bölgesine yaklaşan diğer kuş ve kuş sürülerini kaçırmak.
Clear Flight Solutions tarafından 15 yıldır geliştirilen Robird, piyasaya normal biri ürün gibi çıkartılmayacak. Daha doğrusu satışa sunulmayacak ama şirket hizmeti kiralanabilecek. Kuşu kontrol etmek için operatör desteği de verilecek. Eğer Robird’ün uçuş tersini izlerseniz, zaten operatör olmadan onu herhangi birinin kolayca uçurabileceğini sanmıyoruz.
:: robot kuş çözümünü nasıl buldunuz?
Başlıkta bir hata var bence uçaklar kuşların en büyük belaları onları doğal ortamından kovan insan oğlu nede olsa.
İlkel uçuran teknolojileri geliştirip, dışında motor olmayan sistemlere
geçebilirlerse bu gibi gereksinimler olmayacaktır. Beni bekleyin……… Boş söz söylemediğimi üç beş yıl içinde öğreneceksiniz.