Ufak boyutlarıyla ilgi çeken USB bellekleri gömlek cebinizde taşırken bile hissetmeniz imkansız. Yüksek kapasiteli verileri de taşımanıza olanak sağlayan bu tarz ürünlerin güvenlik açısından da oldukça başarılı özellikler sunduğunu söylemeliyiz. USB bellek ile beraber gelen yada bu cihazlarla kullanabileceğiniz yazılımlarla bölümleme yapabilir ve kendiniz için güvenli bölümler oluşturabilir veya verilerinizi salt okunur hale getirebilirsiniz.
USB belleklerin bir özelliği de dıştan gelecek darbelere oldukça dayanıklı olması. Bunun sebebi USB belleklerin içersinde mekanik bir aksam barındırmaması. Bu sayede dışardan gelecek tehlikelere (çarpma, düşme, v.b.) karşı sabit disklere göre daha fazla direnç gösterebiliyorlar.
{pagebreak::Windows SuperFetch}
Bunun yanı sıra USB bellekleri sitem performansınız arttırmak için de kullanabilirsiniz. Windows Vista işletim sistemiyle birlikte gelen Windows SuperFetch ve Windows ReadyBoost araçları, USB belleğinizi depolama aracı olarak kullanmanızın yanında sistem performansınızı arttırmanız için de kullanmanıza olanak sağlıyor.
SuperFetch teknolojisi en sık kullandığınız uygulamaları öğrenen ve bunları belleğe önceden yükleyerek hazırlayan bir araç. Bu teknolojiyle birlikte kullanılan ReadyBoost ise USB belleğinizi sistem belleği olarak kullanmanıza olanak tanıyor.
Bu özellik, düşük bellekli durumlarda performansı arttırmanız ve özellikle sınırlı bellek genişletme kapasitelerine sahip sistemlerde kullanmanız için geliştirilmiş bir çözüm. Bu özelliği kullanabilmeniz için Microsoft Vista yüklü bir sistem, USB 2.0 portu ve en az 512 MB boş alana sahip Windows ReadyBoost için geliştirilmiş USB Flash sürücü gerekiyor. Ama Windows Vista birden fazla USB belleği bu işlem için kullanmanıza izin vermiyor. Sadece bir cihaz için bu özelliği kullanabilirsiniz.
Gelelim test ettiğimiz USB belleklere. Alt kapasite olarak adlandırdığımız 16 GB ve altında kapasiteye sahip ürünlerin performansları oldukça başarılı. Bizim bu test ile sizlere paylaşmak istediğimiz ise 32 ve 64 GB kapasiteye sahip belleklerin performansı.
{pagebreak::32 mi? 64 mü?}
Çünkü bu bellekleri alma sebebimiz yüksek kapasiteli verileri bir yerden bir yere aktarabilmek. Düşünsenize 12 GB’lık bir oyunu belleğe kopyalamanız 30 dakika alacaksa ne anlamı var. DVD’ye 5-6 dakikada kopyalayabiliriz. Bizde sizler için piyasadan edinebildiğimiz toplam dört adet 32 ve 64 GB belleği test ettik.
Testimizde OCZ Rally 2, 32 ve 64 GB, Corsair Flash Voyager 64 GB ve A-Data Xupreme 32 GB ürünleri bulunuyor. Gelin isterseniz şimdi test sonuçlarımıza bakalım ve daha sonra değerlendirmemize geçelim.
{pagebreak::Test Sonuçları}
{GRAPH::64}
{GRAPH::65}
{pagebreak::Değerlendirme}
Değerlendirme
Testimize katılan dört ürününde okuma hızları oldukça sevindirici. Bellek içersindeki veriyi bilgisayarınıza kopyalarken sorun yaşamayacaksınız. Ortalama değerlere baktığımızda OCZ Rally 2 32 GB ve OCZ Rally 2 64 GB ürünler içersindeki 1 GB veriyi 34 sn gibi bir sürede sistem diskine kopyalayabiliyor. Corsair Flash Voyager 64 GB ve A-Data Xupreme 32 GB ise içersindeki 1 GB veriyi 39 – 40 sn gibi bir sürede sistem diskine kopyalayabiliyor. Bu değerler oldukça sevindirici.
Dört belleğin okuma hızlarındaki başarısı ne yazık ki yazma hızlarına yansımış değil. Aslında bellek seçimi yaparken ilk bakacağınız özellik yazma hızı olmalı. Çünkü birçok bellek içersindeki veriyi çok hızlı bir şekilde sistem depolama ünitesine kopyalayabiliyor. Sistemden USB belleğe veri kopyalamak ise bazı durumlarda can sıkıcı olabiliyor. Çünkü ürünlerin hızları yeterli olmayabilir. Hele birde kapasiteleri 32 veya 64 GB ise yazma hızının önemi bir kat daha artıyor.
{pagebreak::Değerlendirme 2}
Testimize katılan ürünlerden OCZ Rally 2 32 GB, 1 GB veriyi ortalama 59 sn gibi bir sürede sistem içersinden kendi üzerine kopyalayabiliyor. OCZ Rally 2 64 GB ise 1 GB veriyi ortalama 118 sn gibi bir sürede sistem içersinden kendi üzerine kopyalayabiliyor. Corsair Flash Voyager 64 GB, 1 GB veriyi ortalama 121 sn gibi bir sürede sistem içersinden kendi üzerine kopyalayabiliyor. Ve ve A-Data Xupreme 32 GB ise 1 GB veriyi ortalama 235 sn gibi bir sürede sistem içersinden kendi üzerine kopyalayabiliyor.
{pagebreak::Değerlendirme 3}
Gördüğünüz gibi bellklerin yazma hızları arasında oldukça büyük farklar var. Bu farklar testimizin birincisi belirlenmek konusunda bize yardımcı oldu. Çünkü ürünlerin okuma hızları birbirlerine oldukça yakın. Sonuçlara baktığımızda testimizin birincisi aslında ap açık ortada duruyor. OCZ’nin Rally 2 32 GB modeli hem yazma hem de okuma hızı açısından rakiplerinden bir adım önde. Bu yüzden test birincimiz olmaya hak kazandı.
Bu dört ürün arasında dikkat çeken bir diğer ürün ise Corsair’ın Flash Voyager ürünü. Bu ürün dış etkilere karşı oldukça dayanıklı. Olumsuz hava koşullarında çalışanlar için tavsiyemiz.
{pagebreak::Değerlendirme 4}
Fiyat açısından ürünlere baktığımızda 64 GB kapasiteye sahip belleklerin oldukça yüksek fiyatlarla alıcı aradığını söyleyebiliriz. Corsair’in ürünü 210 dolar ve OCZ’nin ürünü 219 dolardan alıcı arıyor.
32 GB’lık ürünlere baktığımızda OCZ’nin 115 dolar ve A-Data’nın 95 dolar olduğunu görüyoruz. A-Data oldukça uygun fiyattan satışa sunulsa da yazma hızının vasatın altında olduğunu söylemekte fayda var. OCZ ise A-Data’ya yazma hızı açısından yaklaşık 3 kat fark atıyor.
Sonuç olarak bu dört ürün arasında hem fiyat hem de performans açısından OCZ’nin Rally 2 32 GB USB belleği öne çıkıyor.
Ne olursa olsun , hala FAT tabanlı olduklarından 4 gb üstü beş para etmez,istediğimde 6-7 gb ı atamıyorsam ne yapam ben bu belleği.
idare eder
Birim yazılmadığı için sonuçlar açık bir şey ifade etmiyor.
hacı test sonuçları neye göre tam anlaşılmadı
Test sonuçlarının birimi MB/s
Bu bellekleri FAT, Fat 32 ve NTFS olarak biçimlendirebiliyorsunuz. Zaten 4 gb tek bir dosya atmak istiyorsanız NTFS yapmanız şart. FAT ve FAT 32 bu kapasiteyi desteklemiyor