Yakıtı biten uydular ve uzay araçları nedeniyle uzay çöpleri, gelecek için sorun olmaya devam ediyor. Airbus, uzay çöpleri toplama görevini zıpkın benzeri bir aletle yapacak.

Kepler uzay aracı yakıtsız kalacak!

Kepler uzay aracı yakıtsız kalacak!

Kepler uzay aracı, göreve başladığı günden bu yana yaptığı gezegen keşifleriyle evrene ışık tuttu. Ancak Kepler uzay aracı, yakıtının tükenmesi nedeniyle görev yapamaz hale geliyor.

Uzay çöpleri tehlike oluşturuyor

Airbus, İngiltere’deki Surrey Uzay Merkezi’nde zıpkın benzeri bir sistem geliştirdi. 9 metre uzunluğundaki zıpkın benzeri alet, sıkıştırılmış hava kullanılarak ateşlenebiliyor. Zıpkın ile yapılan testlerde, uydu muhafazasında kullanılan ve genellikle 3 cm’den kalın olmayan, uyduların dış kısımlarında kullanılan kompozit malzeme delinebildi. Araştırmacılar zıpkını hedefledikleri uzay çöpüne fırlatarak, dünya atmosferine sokmayı planlıyor. Bu sayede çöpler dünyaya düşürülerek, uzaya gitmeden uzay temizliği yapılabilir.

Uzay çöpleri

Uzaydaki çöpler, gelecek için önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan araştırmalara göre, şu anda uzayda 10 cm’den büyük olan 21.000 parça, 1-10 cm aralığında 50.000 parça uzay çöpü bulunuyor. Bu çöplere neden olan ülkelerin başında ise Çin, ABD ve Rusya geliyor.

Yapılacak olan daha kapsamlı testlerin ardında, zıpkın ile çöp toplama işlemine başlanabilir.

Zıpkın ile uzay çöpü toplanması hakkında ne düşünüyorsunuz?