Uzay turizmi yarışına geçtiğimiz yıllarda birçok özel şirket dahil oldu. NASA uzun zamandır kendi astronotlarını uzaya SpaceX‘in roketleriyle çıkartıyor. Blue Origin kurucusu Jeff Bezos ise geçtiğimiz ay uzaya çıkacağını duyurmuştu. Bu duyurunun ardından Virgin Galactic‘ten hiç beklenmedik bir cevap geldi ve şirketin kurucusu Richard Branson, 11 Temmuz’da uzaya çıkacağını duyurdu.
Nihayet beklenen gün geldi çattı. Richard Branson söz verdiği gibi Virgin Galactic’in organizasyonu ile VSS Unity‘e atladı ve uzaya çıktı.
Tarihi uçuş gerçekleşti
Tarihi uçuş geçtiğimiz saatlerde gerçekleşti. Richard Bronson, Virgin Galactic tarafından geliştirilen VSS Unity ile yörünge çıkmayı ve geri dönmeyi başardı. Araç ilk önce Space Ship Two isimli uçak tarafından alt yörüngeye çıkarıldı. Belirli yükseklik ve hıza ulaştıktan sonra ise VSS Unity, taşıyıcıdan ayrılarak uzayda irtifa kazanmaya geçti.
Yörüngeye çıkan araç, burada çok kısa bir süre hareketine devam etti. Bu sırada VSS Unity’nin yolcuları yerçekimsiz ortamın tadını çıkardı. Uzay macerasını tamamlayan araç süzülmeye başlayarak kalktığı yere başarılı bir şekilde geri indi.
Uçuş anını şuradan izleyebilirsiniz:
Böylece, insanlık tarihinde ilk kez bir sivil uzaya gitti ve geri döndü. Uçuş, 2006 yılında yapılan Spaceport America‘dan gerçekleştirildi. Spaceport, dünyanın ilk uzay havaalanı olma unvanına sahip. VSS Unity’nin, bugünkü uçuşunda Richard Branson’a, Sirisha Bandla, Colin Bennett ve Beth Moses eşlik ediyordu.
Richard Branson kimdir?
Dünyanın en çılgın ruhlu milyarderlerinden biri olan Richard Branson, iş hayatına 15 yaşında Student isimli bir dergiyle atıldı. Dergi tuttuktan sonra Branson, bir plak mağazası açmaya karar verdi. Bu işinde de başarılı olan girişimci, 1972 yılında kendi plak şirketi Virgin Records’u kurdu.
Virgin Records, İngiltere’de Rock müziğin patlama yıllarına denk geldi ve büyük ün kazandı. Bunun ardından Branson, havacılığa merak sardı. Virgin Atlantic isimli hava yolu şirketini kurdu. Tüm bu başarılı girişimlerin yanı sıra, Richard Branson’nun bazı başarısız girişimcilik denemeleri de oldu. Bu başarısızlıklara Virgin Cola ve eğlence sektörüne girme çabalarını örnek verebiliriz.
VSS Unity yolculuğundan fotoğraflar
Peki siz bu gelişme ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Eee ne oldu şimdi
11 Temmuz ve uzay… Mesele ayrıntıda gizli…
Bu çok inandırıcı bir başarı değildir. Eskiden NASA’nın kullandığı uzay mekiklerini çok kişi biliyor ve o uzay mekiklerinin dışı atmosfer sürtünmesinin sonucunda ortaya çıkan ısıdan koruyan ısı kalkanı ile kaplı idi. Challenger uzay mekiği faciasını da çok kişi bilir. Eğer bu uzay aracı gerçekten atmosfer dışına çıkacak kadar yükseğe ulaşmış olsaydı, dönüşünde düşme hareketi oluşturması gerekirdi. Çünkü atmosferin olmadığı yerde kanatların düşme hızını engelleme özelliği ortadan kalkmaktadır. Bu da o durumda hızlı bir düşüş anlamına gelecektir. Hızlı bir düşüşü engelleyecek hiç bir özelliğe sahip olmayan ve ısı kalkanı da olmayan araç, dönüşte yanmak zorundadır. Uzay aracı yanmadan geriye dönebildiğine göre gerçek anlamda uzaya gitmediği anlaşılmaktadır. Sadece tehlike sınırının altında bir yüksekliğe kadar uçup dönüş yaptığı anlaşılmaktadır. Bu konuda şimdiye kadar aydınlatıcı bir bilgiye sahip olamadık.