Raid açılımını Türkçe‘ye çevirecek olursak, Bağımsız Disklerin Ardışık Dizisi gibi bir açılım ortaya çıkıyor. Bir veriyi ikiye bölerek, iki diske yazıp performansı artırmayı hedefleyen Raid-0 kurulumu, performansı neredeyse iki katı yükseltiyor.
Fakat Raid-0‘da veriler disklere bölüştürüldüğü için, disklerden bir tanesi bozulduğunda hem işletim sistemi hem de verilerin büyük çoğunluğuna erişmek oldukça zor. Bu da Raid-0‘ı veri güvenliği ön planda olan sistemlerde kullanım riskini artıran bir etmen.
Raid kurulumu yaptığımızda, birden çok fiziksel diski, sanki tek bir disk varmış gibi görebiliyoruz. Bu disk bütününü ayrıca mantıksal olarak bölümlendirebiliyoruz.
Diğer en çok kullanılan Raid çeşidi ise Raid-1. Raid-1, 0‘a göre güvenliğin ön plana çıktığı ve aynalama işleminin yapıldığı bir metod. Bir veri bölünüp, iki diske yazılması yerine; bir verinin iki diske de paylaşılmasını yapan Raid-1, böylece disklerden biri bozulmuş olsa da verilerin aynısına erişmenizi etkin kılıyor. Kısacası aynı anda yedekleme işlemi yapıyorsunuz.
Biz en çok kullanılan Raid-0 kurulumunu adım adım hazırladığımız videoda sizlere gösteriyoruz. Raid-0 kurulumunu WD‘nin en hızlı disk çözümlerinden Velociraptor 1 TB ile yaptık. Raid kurulumunun ardından yaptığımız performans testine de buradaki içeriğimizden ulaşabilirsiniz. Şimdi sizi video ile başbaşa bırakalım. İyi seyirler.
#video_7157#
:: Raid kurulumu yapmayı düşünüyor musunuz?
güzel bir inceleme olmuş ama benim bir ricam olucak birde bilgisayar toplamayı gösterirmisiniz.(1000-1500 tl arası iyi bir bilgisayar)
>>Şimdi kabaca bi hesap yapacak olursak;
>>Elinizdeki 1Tb lık harddiskin fiyatı ortalama 851TL bu fiyatı 2(2 tane hhd olduğu için) ile çarpalım, sonuç olaraaaakkk; 1702 TL lik bir bütçe lazım..
>>Bunun yerine, ortalama 370 tl ye 120gb lık bir ssd alıp yanınada 1tb lık bir hdd (1tb-7200rpm-64mb cache lik) alsak kabaca fiyat 200 tl de ona versek…
>>370 TL+ 200 TL= 570 TL sanki böyle daha mantıklı gibi…
>>Ayrıca raid 0 yapınca sürekli iki diskte yıpranma payı + harcadığı enerjiyi de hesaba katınca pek mantıklı görünmüyor…
Kullandığım WD blue 250gb 5400Rpm’lik hdd’de win7 ultimate yüklü ve windows’un açılması 38 saniye sürüyor 🙂
370 200 formülü banada mantıklı geldi.
ssd yi raid yapsak ne olur acaba? piyasadaki ssdraid bilgisayarlar 0ldulça pahalı
Onemli veriler icin demisler zaten .
Şu office 365 reklamına tıklayıp kapatmaktan bıktım. Her sayfa karşıma çıkıyor. (AdBlock Plus kur diye bir öneride bulunmayın.) Konuya gelince hdd’im hızlı çalışsın diye verilerimi riske atamam. Raid 0 riskli ve akıl karı bir iş değil bence. Raid 1’e gelince bulut depolama servisleri bilgisayarımdaki hdd’ten ve harici disklerimden daha güven veriyor. Devir bulut devri. Tek hayalim çeşke işletim sistemlerimizi de bulut üzerinden çalıştırabilsek ve yazılımlarımızı yükleyip kullanabilsek. Uzak bir gelecek gibi ama belki bir gün.
“Elinizdeki 1Tb lık harddiskin fiyatı ortalama 851TL”
nerden buldun bu fiyatı. uçmuşsun.
>>851 TL ye uçmuşsun diyen arkadaşa ithaf olunur..(Boş boş konuşma…Sen araştırda gel o zaman..)
>>Bugün itibariyle vatanda indirime girmiş…
>>Al burayı incele bakalım;
http://www.vatanbilgisayar.com/dahil…spx?I_ID=61041
Normal hdd alip yanına ssd almak daha mantıklı.Ben öyle kullanıyorum.Şuan benimki bu sistemden daha hızlı 21 saniyede açıluyor.
tolga abi tosun gibi olmuş maşallah, kurbanda keseriz artık 🙂
Boş boş konuşma diyen şahıs. Kıvırma hemen, 1 tb lık normal bir harddisk o kadar yapmaz. Gidip en pahalısını bulmuşsun gelip burada caka satıyorsun.
sandisk extreme 120 gb ssd ile i5 m430 4gb ram (gayet ortalama bi sistem yani) win8 açılma süresi bios herşey dahil 5-6 sn. SSD ile raid bu konuda karşılaştırılamaz bile.
Windows açılış süresi veren arkadaşlara teşekkürler. Bende almanya’dan sony vaio t serisi ultrabook almıştım.
Opsiyonel 32 gb ssd var onbord sistem için. Ayrıca birde 240 gb ssd var. 8gb ram olan pc de w8 pro yüklü.
Opsiyonel olan 240 gb ssd takılınca assist tuşu ile w8 yeniden kuruldu. Pc 3 saniyede parola ekranına ulaşıyor. Uyanma durumu zaten garip kapak açılır açılmaz ekran sanki hiç kapanmamış gibi. Diyeceğim şu ki ssd ler harika ama çok detaylı modelleri var seçerken iyi seçmeli amaca göre ve w8 i de oba göre kurmalı bios ta ayarları var. Sony de buna gerek kalmıyor assist tuşu otomatik yapıyor. Türkiye de çok pahalı ve bir bakıyorsunuz performans odaklı ssd diyor adam 540 mbs yazma hızına. Sahip diske bunlar abartılıyor tüketim çılgınlığı benim opsiyonel disk 640 mbs yazma hızında ama sataerken kimse abartmıyor, dakikalarca anlatmıyor.fiyatta da bariz farklar yok ürünler arasında.ufak farklar var. Zaten sürekli gelişen bir piyasa.adam türkiye de bize günlerce haber yapıyor, haber daha gündemdeyken,zaten yenisi çıkıyor fiyat faiş tabiki… Yazım yanlışları için kusura bakmayın.mobil den.
2tb saegate 7200 rpm hd var açılışı saniye tuttum 28 30 saniye sürüyo Windows 8. video anlatımında ise raid 0 30 saniyede acıyo nasıl iş anlamadım . raid yapmama gerek yok ozaman
Kıvırma hemen diyen arkadaşa ithafen: Yazıyı düzgün okursan, Velociraptor 1 TB x 2 kullanıldığını anlarsın. Ki Velociraptor, normal hddlerden çok daha hızlı ve pahalıdır.
Teşekkürler… ..::EC::..
ellerinize sağlık çok güzel olmuş. ancak benim anakart asus m5a97 R2.0 raid congigrasyon farklı olduğu için yapamadım. (ctrl F) ile giriyorum. ayarları becermedim.
birde asus anakartla bir inceleme yaparsanız çok güzel olacak.
şimdiden teşekkür ederim
ssd alıp raid yapsak daha mantıklı
Merhaba
Benim 2x2TB SATA ve 2x240GB SSD disk olmak üzere 4 diskim var acaba bunlar raid10 olabilirmi ?
teşekkürler
Çok saol , Çok güzel anlatmışsın kardeş ..
Acer Aspire V3-772G 17.3-inch Notebook (Black) – (Intel Core i7 4702MQ 2.2GHz Processor, 16GB RAM, 1TB HDD, kullandığım bilgisayar bu ve harddisk alanında kendi harddiskinden başka boş bi tane daha harddisk yeri mevcut peki ben bu yere ”Corsair 120GB LS Serisi SATA 3.0 SSD (535MB Okuma / 440MB Yazma)” taksam olur mu verimli çalışır mı ? yardımcı olursanız sevinirim
Ctrl+I ile girdiğimiz menü pc nin her açılışında kendi kendine beliriyor ve yaklaşık 3-4 sn açılışı yavaşlatıyor… Onu nasıl devre dışı bırakabiliriz?
Merhaba.. daha önceden birbirine baglı iki 1 tb lik diskten oluşan 2 tb lık WD My Book World II taşınabilir hard diskim vardı. Daha sonra powerında sıkıntı çıktı. Ben de hard disk kutusunu açıp içindekileri çıkarttım. İki ayrı hard disk olduğunu bilmiyordum. Şimdi daha önceden birbirine bağlı tek hard disk şeklinde çalışan bu iki hard diskimi raid ile bağlayıp aynı verileri kaybetmeden elde etmem mümkün mü ? Bu veriler benim için çok değerli. Eğer bu verileri bu şekilde elde etmem mümkün değilse bana nasıl bir yol izlememi önerirsiniz. Şimdiden ilginiz için teşekkürler.
teşekkürler
abı önemli noktaları çok hızlı geçmişin basıt şeylerı yok sata kablosu yokguc kablosu bıos bölümünü çok hızlı geçmişin yinede emeğine sağlik
amd nın işlemcileri ve chıp setlerı her zaman daha ıyı sonuç verır şöylekı ust düzey ıntel anakart 1000 doların üstü yerıne amdnın 880g rev2 veya üstü anakart alıp ıkı adet ssd alın o ıntelın 1000 dolarlık anakartına 3000 dolarlık işlemci takın yınede amdyı geçemez intel amd den tabıkı hızlı fıyattta çok yavaş amd nın 300 dolarlık işlemcisini intelın700 dolarlık işlemcısı ıle karşılaştırıp ıntel daha ıyı dıyenler tuhaf insanlar ne diyim kımse bana laf söylemesı yıllarca kadıköyde izmirde teknık servıslerde çalıştım uzun vadede intel daha dayanıklı ama görsel lık grafık ve sesde amd amd multımedya ıntel ofıs için ideal delılımde daha dune kadar dunyadakı 13 super pcnın 11 amd tabanlı ıdı
Merhaba elimde 2 adet 250gb lık harddiskim var bunlardan biri sata diğeri ise ıde anakartımın ssnırım raid desteği yok bunları kullanarak yazılımsal raid yapılabilirmi? Ben denedim ama menüdeki raid bölümleri hep pasif gözüküyor. Acaba benmi yapamadım teknik olarak ıde ve sata birlikte kullanılıp raid yapılırmı.
benim bilgisayarımda(raid 0 uyumlu) 3 tane ssd disk var bir tanesini sistem için tutmak istiyorum 2 sini oyunlar için tutmak istiyorum.( bir şey olduğunda sıfırdan windows'u kurmak istemiyorum). 2tane ssd yi ayrı olarak birleştirebiliyor muyum? (videoda toptan bir ayar gibisinden geldi) ( +1 tane de hafıza için normal hard disk var)