Raid açılımını Türkçe‘ye çevirecek olursak, Bağımsız Disklerin Ardışık Dizisi gibi bir açılım ortaya çıkıyor. Bir veriyi ikiye bölerek, iki diske yazıp performansı artırmayı hedefleyen Raid-0 kurulumu, performansı neredeyse iki katı yükseltiyor.

Fakat Raid-0‘da veriler disklere bölüştürüldüğü için, disklerden bir tanesi bozulduğunda hem işletim sistemi hem de verilerin büyük çoğunluğuna erişmek oldukça zor. Bu da Raid-0‘ı veri güvenliği ön planda olan sistemlerde kullanım riskini artıran bir etmen.

Raid kurulumu yaptığımızda, birden çok fiziksel diski, sanki tek bir disk varmış gibi görebiliyoruz. Bu disk bütününü ayrıca mantıksal olarak bölümlendirebiliyoruz.

Diğer en çok kullanılan Raid çeşidi ise Raid-1. Raid-1, 0‘a göre güvenliğin ön plana çıktığı ve aynalama işleminin yapıldığı bir metod. Bir veri bölünüp, iki diske yazılması yerine; bir verinin iki diske de paylaşılmasını yapan Raid-1, böylece disklerden biri bozulmuş olsa da verilerin aynısına erişmenizi etkin kılıyor. Kısacası aynı anda yedekleme işlemi yapıyorsunuz.

Biz en çok kullanılan Raid-0 kurulumunu adım adım hazırladığımız videoda sizlere gösteriyoruz. Raid-0 kurulumunu WD‘nin en hızlı disk çözümlerinden Velociraptor 1 TB ile yaptık. Raid kurulumunun ardından yaptığımız performans testine de buradaki içeriğimizden ulaşabilirsiniz. Şimdi sizi video ile başbaşa bırakalım. İyi seyirler.

#video_7157#

:: Raid kurulumu yapmayı düşünüyor musunuz?