Vodafone, dijital dönüşüm için yerli yatırım gücünü harekete geçirecek bir girişim başlattı. Nisan ayında birinci yılını dolduracak 4.5G teknolojisinde yerli üretimin desteklenmesi için harekete geçen Vodafone, 4.5G yatırımlarında tedarik zincirine katılabilecek Türkiye’de üretim yapan KOBİ’lerle etkin iletişim kurmak ve işbirliği yapmak üzere seferberlik başlattı.

Yerli üretim için, yerli tedarik zinciri hayati önem taşıyor!

4.5G yerli yatırımlarını KOBİ’ler ile el ele vererek artırmak isteyen Vodafone, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) desteğiyle hayata geçirdiği KOBİ seferberliği ile tüm Türkiye’yi kapsayacak geniş bir ekosistem oluşturmayı hedefliyor. Vodafone ayrıca, ekosisteme dahil olan yerli KOBİ’leri diğer Vodafone ülkelerine de satış yapabilir hale getirerek dünyaya açmayı planlıyor.

Yerli üretim için ilgili BTK Başkanı ile yaptığımız röportaj 

Hasan Süel: “Sürdürülebilir bir yerli KOBİ ekosistemi için harekete geçtik”

Vodafone Türkiye İcre Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel ile yaptığımız röportajda, 4.5G için yerli yatırımın önemini ve nasıl yerli yatırımın nasıl teşvik edileceğini konuştuk.

Röportajın altında, Hasan Süel’in açıklamalarının metnini de okuyabilirsiniz. 

#video_13856#

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için dijitalleşmeye odaklanması gerektiğini belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel ise şöyle konuştu:

“Hükümetimizin 2023 yılı için belirlediği hedef bilişim sektör hacmine ulaşabilmek için sektörü sadece Türkiye içinde değil, aynı zamanda diğer ülkelere hizmet verebilecek bir ‘bilişim üssü’ olarak konumlandırmak gerekiyor. Vodafone olarak, yatırımlarımızda yerli üretimi desteklemeye önem veriyor ve ülkece üretim gücümüzle dünyaya örnek olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda, devletimizin yerli ürün ekosistemini geliştirmeye ve yerlilik oranı daha yüksek bir haberleşme sektörü yaratmaya yönelik adımlarını destekliyoruz. Bugün burada başlattığımız seferberlik ile de 4.5G yatırımlarımızda tedarik zincirimize katılabilecek Türkiye’de üretim yapan KOBİ’lerle etkin iletişim kurmak ve işbirliği yapmak, onların potansiyellerini hayata geçirmek ve bu potansiyeli yurtdışına da taşımak istiyoruz. Bir memleket meselesi olarak gördüğümüz KOBİ seferberliği ile 4.5G yerli yatırımlarımızı KOBİ’ler ile el ele vererek artırmak istiyoruz. Bu seferberlikle sürdürülebilir bir yerli KOBİ ekosistemi yaratmayı hedefliyoruz.” 

Ekosisteme katılmak için 3 kritere bakılacak

Vodafone’un öncülüğünde oluşturulacak yerli KOBİ ekosistemine katılmak için üç temel kriteri karşılamak gerekiyor. Buna göre, ilk şart KOBİ olmak. KOBİ, 250 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden, yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 40 milyon Türk Lirası’nı aşmayan ekonomik girişim olarak tanımlanıyor. İkinci etapta, işletmecilerin 4.5G Yetki Belgelerinde yer alan yükümlülükler nedeniyle firmalardan ürün/sistem geliştirdiğini göstermeleri bekleniyor. Bunun için kullanılabilecek belgeler arasında, mevcutta üretimi ve satışı yapılan ürünler, Faydalı Model Belgesi, Patent Belgesi, TÜBİTAK Proje Destek Yazısı, üniversitelerin ilgili bölümlerinden proje onay belgesi, üniversitelerin AR-GE alanlarında faaliyet göstermek için onay/uygunluk belgesi yer alıyor. Son olarak, Ticaret Sicil Gazetesi’nde işletmeye ilişkin “Amaç ve Konu” bölümünde ürün/sistem geliştirmek amacıyla kurulduğunu ifade eden bir ibare olması talep ediliyor.

Yerli Malı Belgesi tercih sebebi olacak

Vodafone, 4.5G yatırımları için KOBİ’lerden “Bilgi Teknolojileri ve Operasyonel Destek Sistemleri”, “RF Cihazları, Tekrarlayıcı, Anten”, “RF Sarf Malzemeleri”, “Enerji Altyapı Ekipmanları” ve “Santral Ekipmanları” olmak üzere 5 kategoride temin edecek. Ürünlerin Yerli Malı Belgesi’ne sahip olması tercih sebebi olacak. TSE Belgesi, İmalatçı Belgesi, Sanayi Sicil Belgesi, Yerli Üretim Belgesi gibi belgeler ise Yerli Malı Belgesi olarak kabul edilmeyecek.

 

:: Yerli üretim teşvikleri hakkında düşünceleriniz neler?