Dijital teknolojilerin her geçen geliştiği günümüzde arşivler de dijitalleşti. Vodafone Türkiye’nin İzmir Ticaret Odası Sanayi Bölgesi’nde kurulan (ITOB) Vodafone Veri Operasyonu Merkezi’nde abonelerinin bilgileri hem dijital hem fiziksel ortamda saklanacak.

Merkezde saklanacak 800 milyon sayfa Serpil Timuray’ın elinde tuttuğu 1 TB’lık 114 adet harici diske sığıyor

Merkezin açılışı bugün aralarında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, BTK Başkanı Tayfun Acarer ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray’ın da katılımıyla gerçekleştirildi. 200 kişinin istihdam edileceği yeni ‘Vodafone Veri Operasyonları Merkezi‘nde milyon sayfalık dev bir dijital arşiv oluşturulması hedefleniyor. Merkeze, önümüzdeki 5 yıl içerisinde yaklaşık 40 milyon TL yatırım yapılması planlanıyor.

Açılışta konuşan Vodafone İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, şunları söyledi: “Ülkemizin bilgi toplumuna dönüşümünü destekleyerek sürdürülebilir zeminde kalkınması hedefiyle çalışan bir kurum olarak, bu yolda önemli bir girişimi daha İzmir’de hayata geçirerek, sürekli gelişen bilgi ve iletişim teknolojileri sayesinde ülkemizin dijital dönüşümüne de katkı sağlıyoruz.”

200 kişiye istihdam sağlanıyor

200 kişinin istihdam edileceği ve hem bireysel hem de kurumsal abone sözleşmelerinin arşivleneceği merkezde çalışanlar, evrak ve servis büro yönetimi gibi konularda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı 2 aylık bir Sertifika Programı’nı başarıyla tamamlayanlardan oluşuyor.

800 milyon sayfalık dev dijital arşiv

Merkezde, toplam 800 milyon sayfadan oluşan 360.000 kutu belgenin dijital ortama aktarılması hedefleniyor. Planlanan çalışmalar kapsamında yapılacak yatırımın ise önümüzdeki 5 yıl içerisinde yaklaşık 40 milyon TL olması tahmin ediliyor. Merkezde, 800 milyon sayfalık dijital dönüşüm sayesinde elektronik ortamda 114 terabayt alan kaplanmış olacak. Dijital ortama aktarılacak bu sayfalar, fiziksel olarak yanyana konulduğunda 50 milyon metrekarelik bir alanı kaplayarak, 8.333 adet futbol sahası büyüklüğüne ulaşıyor.

Yeni Vodafone Veri Operasyonları Merkezi ile müşteri memnuniyeti, regülasyonlara uyum ve verimlilik gibi konularda önemli avantajlar sağlanıyor. Merkeze gelen belgeler, kargo kabul, evrak kontrol, tasnif, tarama, veri girişi, validasyon, kutulama ve arşivleme hizmetlerine tabii tutuluyor. 1 günde yaklaşık 300.000 sayfanın kontrol edildiği ve bunlardan yüzde 80’inin taranarak elektronik ortama aktarıldığı Merkezde, aylık 6.5 milyon, yıllık ise 78 milyon sayfa kağıdın kontrol ve taramasının yapılması hedefleniyor.

 :: Arşivlerin dijitalleşmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Tıklayın forumda tartışalım.