Pandemi sebebiyle çevrimiçi alışveriş sektöründe beklenenden yüksek artış gerçekleşti. WhatsApp, işletme hesabına sahip şirketler için bulut tabanlı Business API özelliğini duyurdu.
Birçok teknoloji firması işlemlerin tüm platformlarda sorunsuz gerçekleşebilmesi için bulut tabanlı çözümlere başvuruyor. Bu konuda çalışma yürüten WhatsApp, işletmelerin entegrasyon sürecini hızlandırmak için kolları sıvadı.
WhatsApp, Business API için bulut tabanlı çözüm üretti
Facebook’un altyapısında barınan Business API, şirketlerin entegrasyon için haftalarca mesai harcamasına sebep oluyordu. Bu konuda çalışma yaptıklarını açıklayan yetkililer, entegrasyon sürecinin dakikalar içerisinde çözülebileceğinin altını çizdi.
Son birkaç yıldır Business API sistemini geliştiren şirket, gönderilen mesaj sayısına ve bölgeye göre değişen oranlarla mesaj başına ödeme alıyor. İşletmelerin geçiş sürecini kolaylaştırmak isteyen WhatsApp, eski API sistemine desteğin devam edeceğini belirtti.
Zendesk Ürün Başkan Yardımcısı Mike Gozzo yaptığı açıklamada, “Bulut tabanılı API, hem bizim gibi hizmet sağlayıcılar hem de müşterilerimiz için WhatsApp kullanmanın karmaşıklığını azaltmada büyük bir adım. WhatsApp İstemcilerini barındırma konusunda endişelenmemize gerek kalmaması, API aracılığıyla sunulan birçok zengin özelliği desteklemeye daha iyi odaklanmamızı sağlayacak.” dedi. “ dedi.
WhatsApp, bugün 175 milyondan fazla kullanıcısının her gün bir işletmeye mesaj gönderdiğini ve bu eğilimin özellikle Hindistan, Brezilya ve Endonezya gibi ABD dışındaki pazarlarda büyüdüğünü belirtti. Geniş çaplı araştırma yapan şirket, tüketicilerin beklemeye alınmaları gereken çağrı merkezi numaralarını kullanmak yerine mesajlaşmaya geçme talebinde artış olduğunun altını çizdi.
Bazı ülkelerdeki kullanıcıların yüzde 75’inin işletmelerle mesajlaşma yoluyla iletişim kurmak istediklerini söylediği belirtiliyor. Ayrıca kullanıcıların yüzde 68’inin mesajlaşma yoluyla iletişim kurabildikleri bir işletmeden iş yapma veya alışveriş yapma olasılığının daha yüksek olduğu detaylar arasında yer alıyor.
Şirketin bir diğer gelir modeli ise Facebook ve Instagram’da kullanıcılara tek tık ile işletme hesaplarına mesaj atma imkanı sunması. Şirketler, reklam vererek müşteriler ile WhatsApp üzerinden direkt iletişim kurabiliyor.
2018 lansmanı sonrasında küçük işletmeleri de bünyesine katan WhatsApp Business, şu an 50 milyon küçük işletme hesabına hizmet veriyor. Bulut tabanlı API haricinde yeni iyileştirmeler ile de karşımıza çıkan şirket, işletmelerin daha hızlı yanıt vermesini sağlayacak özelliklerini duyurdu.
Kullanıcılar, WhatsApp üzerinden stok bilgisi ve uçuş bilgileri gibi birçok veriyi direkt olarak alabilecek. Özellikle havayolu şirketleri için hazırlanan uçuş kartı oluşturma özelliği birçok kişiyi heyecanlandırmayı başardı.