Popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp, gizlilik sözleşmesi güncellemesiyle, birçok kişide tedirginliğe yol açtı. Aynı zamanda uygulamanın rakibi olan Telegram ve Signal de bu dönemde kullanıcıların radarına girdi.
Öne çıkan üç mesajlaşma servisi, birbiriyle de kıyaslanıyor. Özellikle gizlilik konusunda hangi uygulamanın daha iyi olduğu merak konusu oldu. Bu konudaki detayları yazımızda derledik.
Signal ‘gizlilik’ noktasında rakiplerinden üstün
İlk olarak Elon Musk’ın attığı tweet ile gündeme gelen Signal’in, gizlilik politikası da son derece kullanıcı dostudur. Uygulama, servisi kullanan kişilerin hiçbir verisini depolamıyor. Bu durum, mesajlaşma servisini rakiplerinden ayıran en önemli nokta.
Diğer yandan Signal de kişilerin mesajlaşmalarını uçtan uca şifreliyor. Bu durum için WhatsApp ve Telegram da aynı politikayı izliyor. Bu şifreleme sistemi sayesinde mesajları, üçüncü şahışlar göremiyor.
Aynı zamanda tamamen açık kaynaklı olan Signal kar amacı da gütmüyor. Signal Vakfı’nın geliştirdiği uygulamanın, kazanç üzerine bu işi kurmaması da kullanıcılara güven veriyor.
Mesajlaşma uygulamasının öne çıkan gizlilik özellikleri şöyle:
- Telefon numarası dışında hiçbir veri toplamıyor
- Uçtan uca şifreleme
- Tamamen açık kaynaklı
- Şifreleme sistemi: Signal Protocol
Telegram, kullanıcılarına gizlilik sunuyor mu?
Popüler sosyal medya platformu Telegram, WhatsApp’ın gizlilik sözleşmesi güncellemesinden sonra birçok kullanıcının yeni durağı olmuştu. Ancak Telegram bu konuda Signal kadar başarılı değil.
Telegram’ın gizlilik noktasında ilk soru işaretleri, talep ettiği verilerle oluşuyor. Platform, kullanıcılarından; isim, telefon numarası, rehber bilgilerini alıyor. Ancak bu veriler, WhatsApp’ın topladığı bilgilerin yanında az kalıyor.
Diğer yandan Telegram’ın da sohbetleri gizlemek için uçtan uca şifreleme sistemi mevcut. Fakat uygulama şifrelemeyi rakiplerinde olduğu gibi ‘varsayılan’ ayarla kullanıcılara sunmuyor. Telegram’ı kullanan kişilerin, ayarlar üzerinden bu özelliği açması gerekiyor.
Telegram’ın gizlilik ve güvenlik konusunda sabıkası da var. Mart 2020’de 42 milyon Telegram kullanıcısının telefon numarası ifşa edildi. Bu olayın arkasında ise İran hükümet yetkililerinin olduğu düşünülüyor.
Uygulamanın öne çıkan gizlilik özellikleri şöyle:
- Telefon numarası, isim, rehber verilerini topluyor
- Uçtan uca şifreleme
- Kısmen açık kaynaklı
- Şifreleme sistemi: MTProto
WhatsApp kullanıcıların hangi bilgilerine erişiyor?
İlk olarak gizlilik ve güvenlik ayrımına dikkat edelim. Güvenlik, verilerin yetkisiz erişime karşı korunmasıyla ilgiliyken; gizlilik, verilere kimlerin erişimi olduğuna bakılmaksızın korunmasıyla alakalıdır.
Güvenlik açısından baktığımızda WhatsApp ve Signal aynı şifreleme sistemine sahip. Ancak şifreleme sistemi, WhatsApp’ın sadece kısmi açık kaynaklı bölümlerinden biridir. WhatsApp’ın da tıpkı Telegram gibi daha önce ‘hack’ sorunlarıyla karşılaştığını belirtmek gerekiyor.
WhatsApp gizlilik konusunda da topladığı veriler nedeniyle pek güven vermiyor. Uygulama, uçtan uca şifreleme sayesinde mesajları gizliyor fakat çok daha fazla bilgi topluyor. Kullanıcıların; cihaz kimliği, satın alma geçmişi, finansal bilgileri, konumu, telefon numarası ve rehberi gibi birçok bilgi WhatsApp’ın eline geçiyor.
WhatsApp yetkililerinden biri, Amerikalı teknoloji sitesi CNET’e konu hakkında demeç verdi. Yetkili, Facebook ile bu bilgilerin paylaşılmadığını söyledi, bu verilerin daha iyi hizmet sunabilmek için toplandığını da ekledi.
Popüler mesajlaşma servisinin gizlilik özellikleri ise şöyle:
- Telefon numarası, isim, konum, satın alma geçmişi gibi fazlaca bilgi topluyor
- Uçtan uca şifreleme
- Şifreleme dışında açık kaynak kodlu değil
- Şifreleme sistemi: Signal Protocol
WhatsApp’ın yeni gizlilik sözleşmesi için son tarih 15 Mayıs
Diğer yandan WhatsApp yeni gizlilik sözleşmesi için de geçtiğimiz günlerde yeni bir açıklama yaptı. Firma, 15 Mayıs’a ertelenen güncellemenin, belirtilen tarihte yapılacağını ifade etti. Bu süre zarfında da oluşan ‘yanılgı’ durumunu düzeltmek için çabaların süreceğini açıkladılar.
Hangisi kullanıcıların gizliliğini koruyor?
Üç uygulamayı kıyasladığımızda, gizlilik konusunda Signal bir numara oluyor. Açık kaynak kodlu olması, uçtan uca şifrelemesi ve sadece telefon numarası bilgisi istemesi uygulamayı şeffaf ve güvenilir kılıyor. Ayrıca kar amacı gütmeyen bir kurum tarafından üretilmesi de gizliliğin korunacağı yönündeki inancı artırıyor.
Hicbiri
toptan ülke olarak Signal’e geçmeli.İsteyen 10 tl bağış yapsa başka mesajlaşma uygulamasına gerek kalmaz milletçe birlik oluşturuz.Bazı şeyler illa milli olmak zorunda değil malum milli Bip herşeyi depoluyor ve kimlere sattığını bilmiyoruz.
Telegram uçtan uca şifrelemeyi default olarak sunmuyor. Sadece gizli sohbet oturumu açılırsa sunuyor. Düzeltin bence orayı.
Bu konuda yazdığımız makaleyi tavsiye ederim. Burada belirtildiği gibi Signal en doğru platform.
https://acikkaynakfikirler.com/whatsapp-veya-signal/
Neden Bip ile ilgili bir haber yapmıyorsunuz?
Bip WhatsApp’dan bile daha fazla bilgi topluyor.Bizim millet de türk diye kullanıyor.BİP en güvensizi.
Gizlilikten ziyade, verimi satmasınlar yeter…
Telegram, signal
Telegram en iyisi kesinlikle mükemmel.
Telegramda bilgi içerikli kanallar var. Bir çeşit sosyal medya gibi. Tavsiye ederim
güven sorunu yaşıyorsanız akıllı telefon kullanmayacaksınız ya da hiç telefon kullanmayacaksınız:) yoksa oydu buydu ile oyalanmaya hiç gerek yok