Açılımı Near Field Communication olan, Türkçe’ye bazıları tarafından Yakın Saha İletişimi olan çevrilen, ancak mobil cihazın yakın çevresi için “saha”dan çok “alan” terimini kullanmanın daha uygun olduğunu düşünerek Yakın Alan İletişimi olarak anmayı tercih ettiğimiz NFC teknolojisi önümüzdeki dönemde mobil arenada yeni fırsatlar yaratacağa benziyor.
Aslında NFC’nin geçmişi 2004 yılına kadar gidiyor. Belki daha öncesine de götürülebilir, ancak Nokia, Sony ve Philips’in o yıl oluşturduğu NFC Forum adlı kuruluşla birlikte NFC çalışmaları da yeni bir şekil kazandı. Nokia’nın 2006 yılında çıkardığı 6131 modeli NFC destekli ilk cep telefonu olsa da, NFC teknolojisinin insanlar tarafından sıklıkla duyulması 2010’un sonlarında çıkan Android telefonu Nexus S’te bu özelliğin yer almasına kadar gerçekleşmedi.
Google‘ın bu işi biraz daha ön plana çıkarmasıyla birlikte NFC de adından daha sık söz edilen, insanların fırsat yaratmak için kullanmaya çalıştığı bir teknoloji hâline geldi. NFC teknolojisinin kullanım alanı olarak akıllara ilk gelen yer mobil ödeme sistemleri. Temassız kredi kartları gibi akıllı telefonları da mağazalarda yer alan özel okuyucu makinelere yaklaştırarak ödeme bilgilerinin sisteme aktarılmasını sağlamak ve alışveriş yapmak mümkün.
ABD’de Google Wallet ve bunun gibi servisler faaliyete geçmiş veya geçmeye hazırlanırken, Türkiye’de de özellikle Turkcell’in bu alanda önemli çalışmalar yaptığını gördük. Geçen yılın ortalarında tanıtılan ve ülkemizde en çok satılan akıllı telefonlardan biri olan T20‘de yer alan NFC özelliği bu cihazın yine bir Turkcell servisi olan Cep-T Cüzdan aracılığıyla temassız ödeme aracına dönüşmesine imkân tanıdı. 2012 yılıyla birlikte piyasaya çıkacak daha fazla NFC telefonunun Cep-T Cüzdan servisi için yeni kullanım alanları sunacağını tahmin ediyoruz.
{pagebreak::iki}
Aslında NFC teknolojisi mobil ödeme sistemleriyle birlikte sıklıkla anılıyor, ancak kullanım alanı tahmin edilenden oldukça geniş. Nokia, 2011 yılından itibaren piyasaya sürdüğü çoğu Symbian telefonunda ve Nokia N9‘da NFC teknolojisine yer verdi ve bu teknolojiyi hoparlör, kulaklık gibi NFC destekli cihazların telefonla eşleştirilmesinde kullanıyor.
Ayrıca Rovio ile işbirliğine giderek Angry Birds’ün NFC destekli bir versiyonunu oluşturdu. Sony, Xperia S ile birlikte NFC disklerini de tanıttı. Bu disklerin her biri farklı bir profili tetikliyor, Xperia S’i bu disklere yaklaştırdığınızda telefonunuzun ayarları o diskte önceden depolanmış tercihlere göre düzenleniyor. NFC destekli Panasonic Eluga için de yine NFC destekli özel kapaklar çıkacak. Çeşitli desenlere sahip bu kapaklar telefona takıldığında telefonla NFC üzerinden haberleşecek ve kılıfın etrafındaki desenin ekrana duva rkağıdı olarak aktarılması sağlanacak.
Özetleyecek olursak, NFC teknolojisi hem iş sahipleri, hem yazılımcılar hem de kullanıcılar için yeni iş alanları, yeni fırsatlar ve yeni deneyimler işaret ediyor. Şubat sonunda Barselona‘da düzenlenen ve yerinde takip ettiğimiz Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtılan orta ve üst segment akıllı telefonlarda NFC teknolojisinin yer alıyor olması da, bu yıl içinde ekosistemin daha da genişleyeceğini gösteriyor.
Bu yazı Sabri Küstür tarafından yazılmıştır.
:: NFC teknolojisini kullanıyor musunuz?
Yaygunlasir
Insallah yayginlasmaz cok guvenilmez but teknokojiymis Ben guvenmem NFC odeme Golan video paylasma YouTube var mantiksiz