Bilim insanları, yapay zeka algoritmalarının asıl amacı olan gerçek canlılara benzer yapılar meydana getirme hedefi çerçevesinde önemli bir çalışmaya imza attılar.

İtalyan bilim insanları deniz ekosisteminde yaşayan canlılar arasındaki, en zeki, en işlevsel hayvanlardan biri olarak gösterilen ahtapotun yapay sürümü meydana getirdi.

Uzun çalışmalar sonucu meydana gelen ahtapot; duvarda sürünebilme, 2.5 santimetrelik deliklerden geçebilme, kamufle olabilme gibi gerçek ahtapota özgü davranışları gerçekleştirebiliyor.

#video_12772#

Ahtapot Bu Dünyadan Değil!

Yapay ahtapot neler yapabiliyor?

İtalya’nın Pisa şehrindeki Scuola Superiore Sant’Anna BioRobotics Enstitüsü‘nde gerçekleştirilen çalışma kapsamında, yumuşak deriye sahip sekiz bacaklı prototip bir ahtapot yapıldı.

Uzmanlar, Howard Philips Lovecraft‘ın mitolojisinde yarattığı devasa boyuttaki varlık Cthulhu’dan ilham alınarak aynı ad verilen ahtapotun, geleceğin yapay zeka algoritmasının gerçek yaşama aktarılması noktasında son derece önemli olduğunu belirtiyorlar.

16-08/16/cthulhu_and_the_ninth_wave_by_fantasio-d9nw88r.jpg

Google Kraken’ı Buldu!

Çalışma ne zaman başlamıştı?

Çalışma, yapay zeka algoritmalarının teknoloji haber gündemlerinde yer almaya başlamasından önceki süreçte, yalnızca laboratuvar içerisinde kaldığı dönemlerde başladı.

2009 yılı itibariyle İtalya’da temelleri atılan proje, bu yılın başlarında test sürecine girdi. Yapay ahtapotun haber değeri kazanmasını sağlayacak aşama ise son süreçte gerçekleştirildi ve yapay ahtapot çalışmaya hazır hale getirildi.

16-08/16/gettyimages-567147410.jpg

Son test aşamasını Akdeniz’de gerçekleştiren Cthulhu, sahip olduğu sekiz bacak ile yürüyebilme, kayalara tutunabilme, mürekkep fırlatabilme gibi nitelikleri sergileyebildi.

Savunma mekanizmasını anlamında da, var olan cisimleri sarabilme ve cisimleri belirli bir yöne bükebilme kabiliyetlerine sahip yapay ahtapot, tüm bu davranışlarını yapay kaslar yardımıyla gerçekleştirebiliyor.

Ahtapot mevcut tehlikelere maruz kalması halinde elektro-aktif polimerleri kullanarak granül bir madde ile lokalize bölgelerde gergin hava kabarcıkları meydana getirebiliyor.

Araştırma ekibi silikon kauçuk sarılı kabloları kullanan prototip ahtapotun, hafızalı alaşımlarının da yeterli düzeyde olduğunu belirtiyorlar.

Cthulhu‘nun sahip olduğu eksiklerden biri ise gerçek sürümüne benzer bir yüz, deriye sahip olamaması olarak gözüküyor.

Bilim insanları, yapay ahtapotun bu eksikliğini, kolay bir şekilde giderebileceklerini belirtiyorlar.

#video_12773#

:: Bilim insanlarının yapay ahtapot meydana getirmesinin, geleceğin yapay zeka algoritmalarının yol kat etmesi anlamında önemli bir aşamayı geride bırakma niteliğinde olduğunu düşünüyor musunuz?