Stanford Üniversitesinde öğrenci olan Joshua Browder, iki yıl önce New York ve Londra’da park cezalarına itiraz edebilen bir chatbot geliştirmişti. 2016 Haziran’ına kadar DoNotPay isimli chatbot, yüzde 64 başarı oranıyla 160.000 park cezasına başarıyla itiraz etti.
DoNotPay: Sanal avukat
Browder, yeni yazılımı ile bu yılın başlarında ABD, İngiltere ve Kanada’daki sığınmacılara yardım ediyor. Chatbot, 50 eyalette ve İngiltere genelinde 1.000’in üzerinde farklı yasal konuda yardımcı olabiliyor. DoNotPay’in yapay zeka destekli yardımını kullanmak için soruyu arama çubuğuna yazmak yeterli oluyor ve bulunduğunuz yere özgü ilgili yardım bağlantıları açılıyor.
Chatbot size sorular sorarak bir mektup veya diğer yasal belgeleri bir araya getiriyor. Chatbot doğum izni talepleri, ev sahibi tartışmaları, sigorta talepleri ve taciz gibi konularda dilekçe yazmanıza veya form doldurmanıza yardımcı oluyor. Böylelikle avukat ile görüşmeye gerek kalmadan, gerekli dilekçeler ve formlar internet üzerinden ayarlanabiliyor.
Browder’ın geliştirdiği “dünyanın ilk robot avukatı” park cezalarındaki itiraz başarısını yeni çalışma alanında da sürdürebilirse DoNotPay ücretsiz hukuki yardım hizmeti haline gelebilir. Henüz herhangi bir dış finansman kabul etmeyen Browder, otomobil bayilerinden sponsorluk alarak hizmet vermeye devam etmeyi planlıyor.
::Yapay zekanın hukuksal süreçlerde kullanılması hakkında ne düşünüyorsunuz?
buyuk ihtimal Amerikada trafik cezalari icin ise yariyodur daha cok ordaki sistemde genelde itiraz filan edilerek ceza odenmedigi icin
Avukatlar her zaman gerekli. Cunku hukuksal bazi islemlerde avukatin onayi gerekli. Biz germen hukuk sistemini kullaniyoruz yanlis bilmiyorsam. Amerika ve Ingiltere Atlantik hukuk sistemi. Yanlissam beni duzeldin. Cezalara itiraz etmek cok basit bir olaydir. Her vatandas cok rahatlikla yapabilir. Bunun icin avukata ihtiyaci yoktur. Lakin Avukat gerektiren durumlarda bir baroya bagli avukat gerekir.