Gökbilimciler uzun zamandır evrenin tam bir resmini ortaya koymaya çalışıyor. Bununla birlikte, bilim insanlarının önünde Evren’in büyük bir kısmını oluşturan ve doğrudan gözlenemeyen karanlık enerji ve karanlık madde problemleri var. Geliştirilen yapay zeka karanlık enerji sırrını çözebilir ve soru işaretleri ortadan kaldırılabilir.
Bilim insanlarından oluşan bir ekip, bilimsel dergi Astrophysical Journal’da “Karanlık Emülatör” adlı bir aracın ayrıntılarını yayımladı. Yapay zekadan beslenen araç ile, Evren’in yapısına ve nasıl oluştuğuna daha fazla ışık tutulması hedefleniyor.
Yapay zeka karanlık enerji sırrını çözebilir
Yeni yapay zeka yazılımı, Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi’ne ait süper bilgisayarları kullanan bilim insanları tarafından inşa edildi. Gökyüzü araştırmalarından toplanan veriler emülatörde kullanıldı. Böylece Evren’deki kozmik yapıların nasıl oluştukları incelendi.
Söz konusu teknoloji, yüzlerce sanal evren oluşturan makine öğrenimine dayanarak çalışıyor. Evren’in önemli bölümlerini değiştirebilen araştırmacılar, bu değişimlerin kozmos üzerindeki etkisini izliyor.
Bazı bilim insanları, karanlık madde ve karanlık enerji sorununu çözebileceklerini düşünüyor. Eğer galaksiler arası boşlukları meydana getiren süreç anlaşılabilirse, Evren’in nelerden oluştuğu ve bunun nasıl çalıştığına ilişkin bir resim ortaya konabilir.
Çığır açan çalışmanın baş yazarı, “Karanlık Emülatör” teknolojisi sayesinde “modern fiziğin en büyük gizemlerinden biri olan karanlık enerjinin ne olduğu sorusunu çözmeye doğru ilerleyebileceklerini söylüyor.