Berlin‘de Qualcomm tarafından gerçekleştirilen IQ 2012 etkinliğinde bizi bekleyen sürprizlerin, gündelik hayatımızda yapacağı değişiklikleri, organizasyonun öncesinde ben de tahmin edememiştim.
Yanımızdan ayırmadığımız akıllı telefonlar ve tabletler için en büyük sorunun ne olduğunu sorsam, sanırım ortak yanıtlarda buluşurduk.
Daha fazla pil ömrü, daha fazla performans listenin tepesinde bulunan istekler arasında. Cihazımızı biraz daha uzun süre kullanmak için yapmadığımız fedakarlık kalmıyor.
Test için kullandığımız Snapdragon S4 Pro işlemcili tablet
Zaten büyük olan ekranlara bir de ek bataryalar takarak, akıllı telefonlara bir de çirkin sıfatını ekliyoruz.
Oysa Qualcomm‘un IQ 2012 etkinliğinde duyurduğu yeni nesil Snapdragon S4 işlemci ailesi, iki temel sorunu (performans ve pil) çözmek için tüketicilerle buluşmaya hazırlanıyor.
Hedef, dört çekirdekli akıllı bir telefon ile tek şarjda tüm gün hizmet verebilmek…
Snapdragon S4 ailesi kimlerden oluşuyor?
Dilerseniz öncelikle bu işlemci ailesinin üyelerinin kimler olduğuna bir bakalım.
Snapdragon S4 ailesi
Herkesin merakla beklediği ve sosyal medya hesaplarımızda paylaştığımız sonuçlarla adından bahsettirmeyi başaran S4 Pro işlemciler, 1.7 Ghz‘e kadar çalışabiliyorlar. ARMv7-A mimarisine sahip olan işlemci Adreno 320 GPU kullanıyor. Bu yeteneklerin tamamı birleştiğinde mobil cihazdan daha çok, neredeyse bilgisayar deneyimini sağlayabilecek yetenekte bir yapı ortaya çıkıyor.
Ailenin diğer üyesi olan S4 Plus işlemciler ise 1.2 Ghz‘e kadar çalışabiliyorlar. Yine ARMv7-A mimarisini kullanan yapı, grafik gücünü ise Adreno 305‘ten alıyor.
Ailenin son üyesi olan ve giriş seviyesindeki mobil cihazlara güç verecek olan S4 Play işlemciler ise 1 Ghz‘e kadar çalışabiliyor. ARMv7-A mimarisini koruyan işlemci, Adreno 203 grafik ünitesinden destek alıyor.
Mobil cihazdan ne bekliyoruz?
İşlemci ailesine yakından baktıktan sonra, şimdi de deneyimleri mercek altına almakta fayda var. Mobil cihazlardan ihtiyaçlarımızı karşılarken, aslında neleri talep ediyoruz? Qualcomm mühendisleri, işlemcilere gelen bu talepleri şöyle değerlendiriyorlar.
İyi bir web deneyimi…
Tarayıcınızı açtığınızda hızlı açılan siteler ve içeriğini en doğru ve net bir şekilde takip edebildiğiniz sayfalardan bahsediyoruz. Sadece sayfa içeriği değil, burada internet hızı da çok önemli.
Oyun deneyimi…
En yeni oyunları takılmadan canlı bir şekilde oynamaktan bahsediyoruz. Daha hareketli, kontrol seçeneği çok daha fazla olan performans canavarı uygulamalar, belki de işlemcileri en çok kullanan talepleri üretiyor.
Arabirim…
Mobil cihazların arabirimleri de her yeni işletim sistemi sürümünde geliştirilmeye devam ediliyor. Daha yumuşak geçişler, taleplere daha hızlı yanıt veren menüler de işlemcilerin daha yetenekli olmasını gerektiriyor.
{pagebreak::Teknik Fark}
Qualcomm’un teknik üstünlüğü nedir?
Bu ihtiyaçlara karşılık, Qualcomm‘un verdiği yanıt, daha önce bahsettiğimiz Snapdragon S4 Pro işlemciler oldu. Peki bu yapının rakiplerine göre ne gibi avantajları var?
Teknik olarak bunu açıklamak gerekirse, daha fazla pil ömrü sunarken daha yüksek performansı vermenin sırrı aşağıdaki yapıda yatıyor.
Qualcomm’un Snapdragon S4 Pro’daki yapısı
Dört çekirdekli bir işlemcinin her çekirdeğine ayrı voltaj verilirken, rakip yapılarda bu durum daha farklı ve dört çekirdeğe de aynı üniteden güç veriliyor.
Bu da, kullanılmayan işlemci çekirdeğinin de yine enerji harcaması anlamına geliyor. Rakiplerde işlemciye binen yükün dengelenmesi yapılamazken Qualcomm, bu sorunu çözmüş durumda.
Diğer işlemcilerdeki voltaj yapısı bu şekilde
Bu yapının günlük hayata faydasını anlatmak için çok basit bir işlemi analiz etmekte fayda var. İçinde multimedya içeriğin olduğu bir sayfada, bazı çekirdeklerin asenkron çalışması sayesinde en az %33 daha az enerji tüketmiş oluyorsunuz.
Cep telefonunuz sizi ısıtmasın
İşlemcinin ne kadar kullanıldığını detaylarıyla anlatmak belki çok teknik bir açıklama olabilir ama bunu basit ihtiyaçlarını karşılayan normal bir kullanıcının da rahatlıkla anlayabileceğini söyleyebilirim. Bunun için cihazın ne kadar ısındığını söylemek yeteri olur.
Aşağıdaki test sonuçlarında görüldüğü gibi, Qualcomm’un S4 Pro işlemcisii, S3 ailesinden bir işlemci ve rakibi görüyoruz.
İlk 5 dakikada rakip, daha fazla ısınmaya başlarken, 25 dakika sonra gelen sonuçlar, Qualcomm‘un rakipleri için hiç de iç açıcı görünmüyor. S4, en az ısınan işlemci olurken rakip platform, cebinizde taşıyabileceğiniz bir ısıtıcı haline dönüşüyor.
Mobil cihazlara hayat veren 3 temel üniteden bahsediyoruz. Bunlar; işlemci (CPU), grafik işlemcisi (GPU), sinyal işlemcisi (DSP).
Bu üç birimini yönettiği temel uygulamalar arasında GPS, medya oynatmak, güç yönetmek, radyo frekanslarını yakalamak, modem görevi görmek, hafızayı yönetmek ve internet bağlantısını sağlamak bulunuyor.
Adreno 320’nin performans farkı ortada
3 temel yapı, bu uygulamaları gerçekleştirmek için geliştirilmiş yazılım ile bir araya geldiğinde ortaya çıkan teknoloji, Qualcomm tarafından Snapdragon olarak tanımlanıyor.
Telefonu en çok yoran uygulamalar
Snapdragon ailesindeki işlemcilerin pil performansındaki bir diğer sırrı da, farklı görevler için farklı üniteleri çalıştırmayı başarıyor olması. Hatta bu işlemleri, en az pil harcayandan en çok güç isteyene kadar sıraladığımızda şöyle bir liste çıkıyor;
- Bekleme modunda durmak
- Mesajlaşmak
- Çağrı yapmak
- GPS kullanmak
- Web sitesinde dolaşmak
- Video izlemek
- Oyun oynamak
- Artırılmış gerçeklik (Augmented Rality) uygulaması çalıştırmak
{pagebreak::Testler}
Tabletlere yeni yetenekler gelecek
Berlin‘de IQ 2012 etkinliğinde test ettiğimiz ve Qualcomm‘un Snapdragon S4 Pro APQ8064 işlemcisini kullanan bir tabletin, neler yapabildiğine geçmeden önce donanım altyapısına hızlıca göz atalım.
Cihazda asenkron olarak çalışabilen dört çekirdekli 1.5 Ghz hızında S4 Pro işlemci, Adreno 320 grafik ünitesi, 10.1 inçlik bir ekran, 2 GB RAM, 13 Megapiksel kamera ve Android 4.0 ICS işletim sistemi mevcut.
Surround ses imkanıyla gelen cihaz, 3D ivmeölçer ve 3 yönlü harekete duyarlı algılayıcılarının olmasının yanı sıra pusula, basınç ve sıcaklık da ölçebiliyor. Buna ek olarak bir de parmak izi okuyucusunu ekleyelim.
Test sonuçları
Yaptığımız testlerin sonuçları ise şöyle;
Özetle
Snapdragon S4 ailesinin en güçlüüyesi olan S4 Pro işlemcilerini kullanan cihazların nasıl bir performans ortaya koyduğunu az önceki test sonuçlarında net bir şekilde görebiliyoruz.
Daha fazla performansı, daha az enerji ihtiyacı ile karşılayacak olan bu yapıyı kullanan yeni cihazları, önümüzdeki aylarda piyasada görebileceğiz.
Qualcomm‘un bir adım öteye taşıdığı rekabette, rakipleri olan Nvidia ve Samsung’un nasıl bir cevap vereceğini de bu zamanlarda göreceğiz.
Test sonuçlarını yorumlayacak olduğumuzda, Samsung’un Exynos 4 Quad işlemcisinden yüzde 25 – 30 oranla daha performanslı olduğunu görüyoruz. Nvidia’nın Tegra 3 çipseti ise gerilerde kalıyor. Yeni kral, diğer işlemcileri açık ara yarış dışı ediyor. Hem de onlardan daha az güç tüketip, daha az ısınarak.
:: Yeni işlemcileri nasıl buldunuz? Beklentilerinizi karşılıyor mu?
Nvidia Tegra, bunların yanına kar bırakmaz bunu…sağlam bir cevap geleceğinden eminim.
ARMv8 yapı da yolda.
Tegra öldü bitti 😀
kağıt üzerinde süper 🙂 piyasa çıksında görelim yeni canavarları 🙂
Iyi bari amiral gemisi kelimesini kullanmamissiniz
tegra öldü diyene gülüyorum s4 pro ortalıkta yok exynos 4 quad 2 aylık ama tegra 3 9-10 ay önce ilk ürününü vermiş bir işlemci aralık gibi tegra 4 çıkınca ne diyeceksiniz bilmiyorum 😀
arm 8 e anca 2014 yılında geçilir benim görüşüm zamana kadar intel çok daha güçlü ve enerji dostu bir işlemci ailesiyle mobil platformu süpürmüş olur.
sonunda tegranın balon olduğu anlaşılmaya başlandı
Tegra koca bir balon benceee
tegra 3 su an icin zayıf kalmıs olabilir ama unuttugunuz bir sey var, o da yakında tegra 4 cıktıgı zaman hepsini ezecek bu islemcilerin.
Lg optimus G’ de bu işlemci kullanılıyor ve adamlar gayet iddialı gibi bir an önce Türkiye’ye gelse de piyasalar bir altüst olsa.
http://shiftdelete.net/lg-optimus-gden-govde-gosterisi-39786.html
waow samsunga rakip çıktı sonunda.. Nvidia silinir kesinlikle @,@
Tegra veya Exynos a laf edenler s4 un cortex a15 tabanlı olduğunu bilmiyor galiba aradaki performans ve batarya tuketim farkinin nedeni s4 un daha yeni çekirdek ve 28 nm olmasi kullanmasi Tegra ve Exynos da cortex a15 ve 28 nm kullaninca o zaman karşılaştirma yapin hangisi balonmuş o zaman karar verin
s4 pro kafa tutarmı bilmiyorum ama ara işlemci olarak tegra3 plus gelecek…
Tegra 4’ü iyi bir cevap olarak bekleyecek arkadaşlar lütfen boşuna beklemesin…Snapdragon s2’ye rakip çıkan Tegra 3’ler Exynoslar falan filan…Snap s2’leri benchmarkta başka bir snap s2 dışında stock bir işlemci geçebilirse yerden göğe kadar haklısınız…Artık işlemci gücüne ve çekirdek sayısına bakacak kadar cahil olmayın.Mobil işlemci mimarisi olarak snapdragon diğerlerinden 2 sene öndedir
A6 Daha iyi !
selam ben sony xperia Z kullanıyorum ve bu cihazdada snapdragon s4 pro işlemci var ama cihazın menü geçişleri biraz yavaş aşırı bi yüklemede yok neden olabilir acaba ???
BlackBerry Z10 kullanıcısıyım S4 Pro kullanıyor hiç takılma yok gayet akıcı ama biraz ısınıyor