Fosil yakıtları günden güne geride bıraktığımız şu günlerde yenilenebilir enerji tüm insanlığın odak noktası konumunda. Bu konuda birçok araştırma yapan bilim insanları en verimli yenilenebilir enerji yöntemlerini bulmaya çalışıyor. Bu konuda önemli bir adım ise Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve ABD Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarından (NREL) geldi.
Yeni ısı motoru buhar türbinlerinden daha verimli
Hareketli parçası olmayan bir ısı motoru tasarlayan mühendisler, yüzde 40’ın üzerinde bir verimlilik yakalamayı başardı. Isıyı elektriğe dönüştüren bu sistem, standart endüstriyel buhar türbinlerinden daha verimli yapısıyla dikkat çekiyor.
Yenilenebilir enerji sanıldığı kadar çevreci değil
Yenilenebilir Enerji Sertifikaları, iklim krizine gizlice katkı sağlıyor olabilir. Teknoloji şirketlerinin yeni 'hilesi' şaşırttı.Buluş, bir güneş panelinin fotovoltaik hücrelerine benzer şekilde çalışıyor. Isı motoru aslında ısı kaynağından yüksek enerjili fotonları pasif olarak yakalayan bir termofotovoltaik (TPV) hücrelerden oluşuyor. Isı motoru bu sayede 1.900 ile 2.400 dereceye ulaşan sıcaklıklarda bile elektrik üretebiliyor.
Bir TPV hücresi için önceki verimlilik rekoru yüzde 32‘ydi. Ancak ekipler bu performansı daha yüksek sıcaklıkta, daha yüksek enerjili fotonları dönüştürebilen malzemeler kullanarak geliştirdi. Araştırmacılar, TPV hücrelerini ızgara ölçekli bir termal bataryaya dahil etmeyi planlıyorlar.
Sistem, güneş gibi yenilenebilir kaynaklardan gelen fazla enerjiyi kullanacak ve bu enerjiyi yalıtılmış sıcak grafen kapasitörlerde depolayacak. Hücreler, ısıyı elektriğe dönüştürecek ve gerektiğinde bir elektrik şebekesine gönderecek.
Araştırmacılar, sistemin ana parçalarını küçük ölçekli deneylerde başarıyla uygulamış durumdalar. Deneysel TPV hücreleri yaklaşık bir santimetre kare olarak tasarlanırken sistemi tamamen işlevsel hâle getirmek için entegrasyon çalışmaları devam ediyor.
Eğer sistem büyük ölçekli boyutlara ulaşırsa fosil yakıt tüketen santrallerin yerini alması bekleniyor. Yeni sistem ile birlikte çevre kirliliğinin önüne geçilirken daha verimli bir enerji üretimi de sağlanmış olacak. Bu çalışmaların devamını görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.
Peki siz yenilenebilir enerji yönünde atılan bu adım hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü yaptiysa bu ise yarar. En iyi beyinler MIT de…
“Fosil yakıt tüketen santrallerin yerini alması bekleniyor” denilmiş, enerji kaynağı olarak fosil yakıt yerine ne kullanacak? Yakıtın ortaya çıkardığı ısıyı elektrik enerjisine dönüştürdüğünü anladık da, fosil yakıtın alternatifi olmadıkça çok da yararlı olmasını beklemiyorum. Enerji dönüştürücü fosil yakıt santralleri için yakıt anlamı taşımaz, sadece enerji kaybını azaltmaya yarayabilir. Güneş ısısından elektrik üretmede avantaj sağlamasının veya nükleer reaktörlerde yararlı olmasının beklenmesi daha doğru seçenekler olacaktır.
Benim projem hayata geçerse herşey çok güzel olacak ve değişecek eminim bi yardımcı olan bulsam dünya değişecek bir yıl içinde dünyanın en hızlı pratik saf temiz enerjisi olacak ve anında güç ve enerji verecek sonsuz sabit güç kaynağı öyle bir tasarım ki araBalarda ve tüm araçlarda bisikletten ağır taşıtlara kadar kullanılabilecek bir tasarım ve buluş sonsuz çalışan kendini çalışırken besleyen bi sistem elektrik üretimi kesintisiz olacak inşaallah
Anlatabilirmisin
Enerjinin korunumu yasasını değiştirmen gerek önce senin bu dediğini yapmak için.
Hayata geçene kadar başka birşey icat edilir
İnşallah fosil yakıt tüketimi son bulur. Bilgisayarların gelişimi gibi bu teknoloji de hızla gelişir.
TPV teknolojisi gelecekte “bir yüzey alanına sahip olan her şeyin enerjisi” anlamına gelecek şekilde geliştirilmektedir. Şimdilik güneşi, gelecekte ise plazmayı kullanacak ve tek kaynaktan duble elektrik elde edecektir. Ömrümüz yeterse 2042-2050 arası dünya fosil yakıt tüketiminin %15’in altına indiğini görürüz.
Hmmm, belki bizim devlet de güneş panel ve invertörlerden 18 lik kdv yi kaldırabilir. Belki bir başlangıç olabilir
Olumlu gelişmeler,ama tam anlamıyla gelişip insanlığa faydalı olabilmesi için epey yol katedilmesi gerekiyor,daha işin başındaymışız gibi geliyor bana
biraz daha bakır alayım..