YouTube CEO’su Susan Wojcicki, beğenmeme özelliği hakkında konuştu. Çatı şirket Google, Kasım ayında yayınladığı bir duyuruda, YouTube’daki dislike butonunun bazen kanallara toplu saldırı düzenlemek amacıyla kullanıldığını söylemişti ve içerik üreticileri bundan korumak için beğenmeme sayılarını kaldırmıştı.
Susan Wojcicki, podcast yayıncısı Ludwig Ahgren’in yeni programına konuk oldu. Programda YouTube’un TikTok’a rakip olarak geliştirdiği Shorts platformundan NFT’lere pek çok konuda açıklama yapan YouTube CEO’su, Kasım ayından bu yana tartışmaların odağında olan beğenmeme sayısı hakkında son noktayı koydu.
Beğenmeme sayılarını kaldıran YouTube’dan yeni alternatif
YouTube herkese açık beğenmeme sayılarını tüm videolardan kaldırmasının ardından 'tepkiler' özelliğini test ediyor.“Kararın tartışmaya yol açacağının farkındaydık”
Susan Wojcicki, “Beğenmeme sayısını neden kaldırdınız?” sorusu üzerine “Bunun tartışma yaratacağının farkındaydık. Ancak platformdaki ekosistemin geneli için doğru olan neyse, onu yapmamız gerekir.” ifadesini kullandı. YouTube CEO’su daha sonra dislike butonunun içerik üreticiler üzerindeki etkisine değindi.
Bir yenilik yapmadan önce onu birçok farklı senaryoda denediklerini ve kullanıcıların nasıl tepki vereceğini hesaplamaya çalıştıklarını belirten Susan Wojcicki, “Bunun [eski sistemin] yeni içerik üreticiler üzerinde kötü bir etkisi olduğunu anladık” diyerek, küçük içerik üreticileri desteklemek için beğenmeme sayısını kaldırmaları gerektiğini savundu.
Wojcicki, bu tarz kararları verme konusunda çok zorlandıklarını ancak YouTube’daki içerik üreticilerin iyiliği için bunu yapmak zorunda olduklarını da sözlerine ekledi. Ayrıca 2018 yılının en popüler içeriklerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan ve dislike bombardımanına tutulan YouTube Rewind 2018 videosunun bu kadar beğenilmemesine de çok şaşkın olduğunu açıkladı.
YouTube Shorts kullanıcılarına müjde
Google, kısa biçimli video formatı YouTube Shorts’un kullanımını yaygınlaştırmak için Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkede içerik üreticilere 100 milyon dolara kadar ödeme yapıyor. Susan Wojcicki, bu fona ek olarak Shorts için yepyeni bir para kazanma sistemi geliştirdiklerini belirtti ancak bu sistemin detaylarını paylaşmadı.
Diğer yandan Wojcicki, “değiştirilmesi mümkün olmayan token” anlamına gelen NFT’ye kendisinin de sahip olduğunu söyledi ve NFT’leri önemli bir para kazanma yöntemi olarak nitelendirdi. Beğenmeme sayılarının kaldırılması birçok kullanıcının tepkisini çekse de, YouTube CEO’su yeni açıklamasıyla bu konuyu tartışmaya kapattı.
Sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda veya SDN Forum’da paylaşabilirsiniz.
Böylece yine üretici ve pazarlayıcı kazanıyor. Scam videolar ve yalan yanlış bilgiler yapan kanallar için birebir bir yenilik.
Firefox ve Çrom tabanlı tarayıcılr için Youtube Dislike var kurun rahat edin.
Ben severim “Beğenme butonu”nu. taraflı olmayın tarafsız olsun.