İngiltere hükümetinin ve L’Oreal gibi büyük birkaç markanın reklamları, YouTube’un filtreleme sisteminde yaşanan teknik bir problem nedeniyle birçok uygunsuz video ile birlikte yayımlandı. Videolar arasında soykırım destekçileri ve terör yandaşlarının içerikleri bulunuyor.
Google’a bir günde 200.000’in üzerinde şikayet!
Hal böyle olunca bir anda Google’ın şikayet kutusu da dolup taştı. Bir günde 200.000’in üzerinde şikayet aldıklarını belirten yetkililer bu durum için özür dilediler.
Reklam videoları Ku Klux Klan üyesi olan ve soykırıma inanmadığını açıklayan David Duke ve Orlando’da yaşanan terör saldırısını öven açıklamalar yüzünden afaroz edilen rahip Steven Anderson gibi isimlerin videolarında bu reklamların görünmesi markalar açısından da çok kötü bir izlenim yarattı denebilir.
YouTube normalde programatik reklamcılık adı verilen ve kişiselleştirilebilen bir reklam seçim aracına sahip. Bu araç insanların çerezlerini ve tarama geçmişlerini inceleyerek ilgilendikleri alanlara yönelik reklam yapma işlevi görüyor.
Yaşanan olayların ardından İngiltere hükümeti de dahil olmak üzere birçok büyük marka reklamlarını YouTube’dan çektiklerini açıkladılar. Muhtemelen kısa süreli bir tepki hareketi gibi görünse de, uzun vadede nasıl sonuçlar doğuracağı merak konusu.
Google’dan resmi açıklama
Konuyla ilgili Google İngiltere yöneticilerinden Ronan Garis bir açıklama yaptı. Açıklamanın tam metni şu şekilde:
“Kurulduğumuz günden bu yana Google’daki misyonumuz bilginin evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hale getirmek oldu. Web’deki fikir ve ifade özgürlüğüne, ifade edilen görüşlerle aynı fikirde olmadığımız zamanlarda bile kesinlikle inanıyoruz.
Bununla birlikte, Google reklamlarının nerede görüntüleneceğini tanımlayan katı politikalara duyulan ihtiyacın da farkındayız. Bu politikaların amacı reklamların, nefret dolu konuşmalar, rahatsız edici veya saldırgan içerikli sayfalarda ya da videolarda görüntülenmesini yasaklamaktır. Söz konusu politikalarımız durumların büyük çoğunluğunda, amaçlandığı gibi çalışmaktadır. Kötü reklamcılık uygulamalarını engellemek için her yıl milyonlarca dolar yatırım yapıyor ve binlerce kişi istihdam ediyoruz. Sadce geçtiğimiz yıl içerisinde 2 milyar kötü reklamı sistemimizden, 100.000’in üzerinde yayıncıyı ise AdSense programımızdan çıkararak 300 milyondan fazla YouTube videosunda reklam yayınlanmasını engelledik.
Bununla birlikte, ağımızdaki milyonlarca site ve YouTube’a bir dakika içerisinde yüklenen 400 saatlik video söz konusu olduğunda, her zaman hatasız olamadığımızın da farkındayız. Toplamın çok sınırlı bir yüzdesinin söz konusu bazı durumlarda, para kazanma politikalarımızı ihlal eden içeriklerde de reklamlarımız görüntülenebiliyor. Böyle durumlarda ilgili reklamı derhal kaldırıyoruz, ancak daha fazlasını yapabileceğimizi ve yapmamız gerektiğini de biliyoruz.
Reklamverenlerimiz ve ajanslarımızın, reklamlarının tartışmalı içeriklerde gösterilmesini engellemeye yönelik olarak daha basit ve daha sağlam yollar sağlayabileceğimize dair görüşlerini net bir şekilde anlamış bulunuyoruz. Halihazırda k, reklamlarının nerede görüntüleneceğini kontrol etmelerine imkan tanıyan (konu ve kategori istisnaları gibi) geniş çeşitlilikte araçlar sunmakla birlikte, çok az sayıdaki uygunsuz şekilde para kazandıran video ve içeriğin belirlenmesi konusunda ortaya daha iyi bir iş çıkarabiliriz. Bu çerçevede reklam politikalarımız ve marka kontrolümüzle ilgili kapsamlı bir incelemeye başladık ve önümüzdeki haftalarda markaların YouTube ve Google Görüntülü Reklam Ağı’nda reklamlarının nerede görüneceğini daha fazla kontrol altına almalarını sağlamaya yönelik değişiklikler yapacağız.
Hizmetlerimizi hem başarılı hem de güvenli bir şekilde kullanabilmeleri için yayıncılarla, reklamverenler ve ajanslarla birlikte çalışarak bu sorunları çözme ve daimi güvenlerini kazanma konusunda kararlıyız.”
:: YouTube’daki reklamlar sizi rahatsız ediyor mu?
Adblock var sorun yok.
Aslinda hepsi dogru. Cogu buyuk firma teror destekcisi.