Hazine ve Maliye Bakanlığın’dan Youtuber’lara geriye dönük 5 yıllık vergi soruşturması açıldı. Bakanlık, Google Ireland’ın Türkiye’deki gerçek kişilerin hesaplarına yaptığı ödemeleri üzerinden 5 yıllık geriye dönük vergi soruşturması açıldığını resmen açıkladı. Youtube gibi sosyal medya platformlarından gelen kazançlar önceden vergiye tabi değildi. Zaman geçtikçe Youtuber’ların bu işten ciddi kazanç elde ettiğini tespit eden Hazine ve Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz yıllarda Youtuber’ların vergiye tabi olduğu belirtmişti.
Youtube platformunda abone sayısı 1000’den fazla olunca ve yüklenen videoların izlenme sınırı 4 bin saati geçince, yayınlanan videolara reklam verilmeye başlanıyor. İzlenme sayısına göre bu reklamlardan kazanç elde eden birçok Youtuber, son yıllarda kazançlarını bildirmedikleri için ciddi vergi cezaları ile karşı karşıya kalmıştı. Youtube gibi sosyal medya platformlarına içerik üretme gibi bir amacınız varsa bu konuya oldukça dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde ileride çok ciddi vergi cezaları ile karşılaşma ihtimaliniz var.
Geriye dönük vergi cezaları ciddi oranda artmaya başladı
Ülkemizde Youtube platformunda içerik üreten birçok Youtuber, oldukça küçük yaşlarda içerik üretmeye başladıkları için doğal olarak kazançlarının vergiye tabi olduğunu bilmiyordu. Ancak bu kazançlar Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın radarına takıldıktan sonra birçok Youtuber’a 100 bin tl ile 360 bin tl arasında değişen ciddi vergi cezaları kesilmişti.
Geçmişe dönük vergi cezalarının artmaya başlamasının ardından Youtuber’lar, Gelir İdaresi Başkanlığı‘na başvurarak Youtube’dan elde ettikleri kazançların vergiye tabi olup olmadığını sormaya başladılar. Küçük yaşlarda içerik üretmeye başladıklarından dolayı vergiye tabi olmadıklarını düşünen Youtuber’lar, bu gelirlerin emek-sermaye organizasyonlarına dayandığı için ticari faaliyet kategorisine girdiğini ve vergiye tabi olduğu cevabını aldı.
Bu kapsamda Gelir Vergisi Kanunu’nun 37. maddesi uyarınca, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilerek elde edilen gelirlerin vergiye tabi olduğu cevabı verildi.
Tüm bu gelişmelerin üzerine bir defaya mahsus 201 lira gelir elde eden Youtube kanalı sahibi, hiç gelir elde etmese dahi her ay boş KDV beyannamesi vererek 64 lira 10 kuruş damga vergisi ödeyecek. Ayrıca, 30 lira 15 kuruş gelir vergisi ile birlikte, Gelir Vergisi Beyannamesi için 97 lira 20 kuruş, ekindeki işletme hesabı özeti için 35 lira 80 kuruş damga vergisi ödeyecek, SM veya SMMM için aylık muhasebeci ücreti ödeyecek.
O kadar acıklı anlatmışsın editör arkadaş içim cız etti. Youtuberlara yardım mı etsek acaba? Sevaptır değil mi :))
youtuber’lara vergi cezası, bazı iş insanlarına (adam demeye dilim varmıyor) milyonlarca liralık vergi affı…
milyon değil milyar hatta trilyon
Alışmışlar beleş paraya, nerde bir para kazanan varsa, yapisiyorlar adama.
çok iyi olmuş alın herşeylerini
Ölüyü diriyo öptünüz gözü youtuber lara diktiniz
yap yapıştır bizi de alıştır
hazine tam takır youtuberlar var yolalım onları…
2018 de bir defa 200 TL para çektik YouTube’dan. Zaten birdaha hiç kazanmadım. Ceza felan gelir mi?
Ne güzel ceza kazançtan fazla olmalı. Böylece gereksizler ortadan kalkar.
Kdv katma deger vergisi demek peki ne katiyorlar bize de vergisini kesiyorlar he? Turkiye batiyor…
👍😎
Milletin duyguları ile para kazanmayı huy edenlere iyi gelir…
Sökülün paraları. Öyle yan gelip yatmak yok
Gayet normal bir durum. Kazanç varsa vergide vardır. Ben destekliyorum
Muhasebecilerin ücretleri gereksiz pahalı. Şahıs şirketinden her ay en 200 tl ödeme alıyorlar. Simitçi yıllık 2500 tl muhasebeciye vermek zorunda. Serbest piyasa oluşmalı. Aylık 100 tl alsa normal olur. Nasil geçinecekleri benim sorunum değil
simitçi neden defter onu anlamadın ben, onların öyle.bir zorunluluğu yok ki
Beter olsunlar
Daha kolayı var neden hazine direk google ireland ile etkileşime geçip onlar ödeme yapmadan ahzırdan vergisi alıp direk aktarsa daha kolay değil mi
İşin garip olan tarafı şu: herkes neden şahıs şirketi kurup bir ton masrafa girip gerçekten tüm kazancı bu iş gibi değerlendiriliyor. Belirli bir yıllık alt limit kazancı mutlaka koyulmalı.
Keşke bazı diğer konularda da böylesine caydırıcı ve yüksek cezalar uygulansa!!
Yapılması gereken o işte