Günümüzde yurtdışından laptop almanın temelde iki sebebi vardır. Birincisi daha ekonomik uygun fiyatlı olması, ikincisi ise almak istediğiniz laptop ya da elektronik cihazın ülkemizde bulunmamasıdır. Yurtdışından laptop getirmek halen mümkün olsa da, yakın geçmişe nazaran bu işlemin artık daha dikkatli ve araştırılarak yapılması gerekiyor. Aksi taktirde büyük maddi kayıplar yaşanabilir. Yurtdışından laptop getirmek için birden fazla yol var. İşte o yollar…
Yurtdışından laptop getirmenin yolları
Yurtdışına çıktıysanız veya yurtdışına çıkmış bir yakınınızdan isteyerek laptop getirebilirsiniz. Bir çok ülkeden laptop getirmek limitlere takılmadıktan sonra mümkündür. Limitlerin aşılması durumunda laptopunuza el konulur.
Gümrüklerde yapılan denetimlerde faturalandırılmayan veya ticari amaçla getirildiği anlaşılan ürünlere el konulur. Cihazın vergisi verildiği takdirde geçişine izin verilir. Diğer bir yol ise laptop ya da istediğiniz elektronik cihazı Amazon gibi uluslararası alışveriş sitelerinden alarak da getirme hakkına sahipsiniz.
Laptop getirmeden önce dikkat edilmesi gerekenler
Yurtdışından laptop getirirken dikkate almanız gereken ayrıntılar mevcut. Öncelikle yurtdışından getireceğiniz laptopların bazılarında uluslararası garanti mevcutken, bazılarında ise garanti bulunmamaktadır.
Laptop almadan önce yurtiçinde ya da yurtdışında garantisi olup olmadığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca yurtdışından alacağınız laptoplarda Türkçe klavye seçeneğiniz de olmayacaktır. Alışveriş yapacağınız sitenin güvenilir olup olmadığına kesin bir şekilde karar verdikten sonra ürünü almanız ileride oluşabilecek bir dolandırıcılık vakasına kurban gitmenizi de önleyecektir.
Laptop alırken dikkat etmeniz gereken önemli bir husus da fiyatı olacaktır. Bazı uluslararası alışveriş sitelerinde ek vergi ücreti yazmıyor olabilir. Satın almadan önce istediğiniz laptop ya da elektronik cihazın vergisi eklendikten sonraki fiyatını da öğrenip satın alımınızı gerçekleştirmeniz, aklınızda bulunmayan ekstra bir ücretin fiyata yansımaması için bilmeniz gereken noktalardan biridir.
Sonuç olarak günümüzde yurtdışından laptop getirmek yakın geçmişe göre çok daha zor ve meşakkatli. Özellikle Türkiye’de bulunmayan istediğiniz bir laptopu getirmek için bu yolu tercih edebilirsiniz. Fakat yeni vergilerle birlikte ülke sınırları içerisinden almakla yurtdışından bir laptop almak arasında çok büyük fiyat farkları kalmadığını söylemek mümkün.
Gerekli bilgileri yeterince anlatamadığım için.
Vergi yok ne vergisi!
Yurt dışından zaten birşey alıp ülkeye getirmek sonra iki katını vergi olarak vermek çok mantıklı değil 5 senedir alışveriş yapmıyorum kafam rahat :))
Şöyle bir fark var, mesela İsviçre, ABD , Britanya gibi ülkelerden alınan aynı kasaya sahip cihazda Türkiye’ye gelenin bataryası 2 veya 3 yıl dayanırken yurtdışından gelen cihazdaki pil 10 yol sonra bile yarım saat cihazı çalıştırıyor, üst düzey işlemci, grafik kartı da ülkemize gelmeyen cihazlarda bulunuyor ne yazık ki. En düşük kalitedeki donanım bize geliyor, cihazlar emekleyerek çalışıyor nerdeyse 3 yılda da demode oluyor o nedenle yurtdışı cihazlarında performans önde..
Yerli yamyam ithalatçılara arada kıyak yapmanız lazım tabi eee işler beraber yürür!!!
hocam ben şimdi amerikaya gitcem ordan 1bin dolarlık bir bilgisayar alcam vergisiyle beraber 1100 dolar fln ben onu gümrükten kişisel eşyam olarak soksam el koyma ihtimalleri var mı eğer ben faturasını fln göstermesem bir sorun oluşturur mu
kayıt yaptırıyorsun zaten bir sorun olmaz ki
Yurda girişte Gümrüklü eşyalarım var bilgisini yetkiliye bildirince Faturası ile birlikte kontrol ile Gümrük Vergisin göre ödeme gözden geçirilip muafiyet üstü ise ödeme yapılıp gerekli işlemler ile cihaz Size kaydedilmekte. sonrası BTK başvurma hakkınız doğmakta ödeme izni verip sonrası IMEI ödemesini kabul edip son açıkladıkları parayı yatırınca kullanıma başlarsınız. Şahsınız dışında ve e alış verişe onay vermemekte
Yurtdışı e alış verişle gelen Ürün 150 € sınırı muafiyet altında olsa bile PTT Kargo teslimatlı geldi ise mutlaka gümrük işlemlerini ödersiniz. Gümrükte tutulma kararı verildi ise satıcıya iade yapılmayıp. Belirli periyotta Gümrük idaresince satışla Devlete irat olarak aktarılmakta. Hiç bir şekilde para iadesi alamazsınız. Satan Site ile Satıcı teslimata karışmamakta. Gümrük Müşavirleri ve Hukuken sonuç alamazsınız. Wİ-Fi ve Sim kart kullanımını da siz öğrenin ve ona göre davransanız bile. İthalatçı dışında gelen bu ürünlere Bilgi teknolojileri Kurumu kullanım izni de vermemekte.
Merhaba mesala yurtdışında yaşayan bir akrabamız bizim için kendi alıp bize bir laptop getirebilir mi