28 yaşındaki ABD‘li aktivist Max Schrems geçtiğimiz yıl Facebook‘a karşı dava açma yoluna gitmişti.
Max Schrems şimdiki süreçte ise ABD ile Avrupa Birliği arasındaki veri gizliliği anlaşmasını lehine kullanarak, 4000 şirketi etkileyebilecek düzeydeki davayı kazandı.
4000 bin civarındaki şirket, Max Schrems‘in davasını örnek göstererek, durumu lehlerine çevirebilecekler.
Facebook’a karşı açtığı davayı nasıl kazandı?
28 yaşındaki aktivist, ABD Ulusal Güvenlik Kurumları‘nın Amerika merkezli teknoloji şirketlerinden topladığı verilerin bazı bulanıklıklar barındırdığını söylüyor.
ABD ile AB arasında gerçekleştirilen anlaşmanın ise bu durumu açıklığa kavuşturabileceğini dile getiriyor.
Geçtiğimiz ay Avrupa Birliği Milletvekilleri tarafından kabul edilen, 1 Ağustos 2016 tarihi itibariyle yürürlüğe konan kurallar, ABD Güvenlik Politikaları ile BT endüstrisi gizlilik politikaları arasındaki dengeyi sağlama hedefinde olacak.
Max, küresel alanda hizmet veren dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Facebook‘a yönelik olarak davasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi nezdinde açtı.
Avusturya’nın başkenti Viyana‘da bir apartman dairesinde ikamet eden Max, davayı açtıktan sonra birçok tehdite mahsur kaldığını sözlerine ekliyor.
Londra merkezli hukuk bürosu LLC’nin emektar avukatı Robert Bond, Max’ın dünyanın en büyük veri merkezlerinden birine yönelik olarak açtığı davanın Edward Snowden‘ın belgelerine eş değer olabileceğini belirtiyor.
Nitekim mahkemenin sonuçlanan dava sonrasındaki kararları, kamuoyuna açıklama hakkı bulunuyor.
ABD merkezli Facebook‘un, Avrupa vatandaşlarının mahremiyet haklarını korumadan gerçekleştirdiği veri paylaşımlarının, davayı kaybetmesindeki en büyük etkenler biri olduğu savunuluyor.
ABD-AB arasındaki anlaşma, yasal veri aktarımları sağlamak için yeni sözleşmelerin yapılmasını zorunlu kılıyor.
Anlaşma çerçevesinde geçerli olacak “Privacy Shield”, istihbarat teşkilatlarının yeterli gerekçe olmaksızın Avrupalı kullanıcı verilerine ulaşımına engel oluyor.
Anlaşma, istihbarat şirketlerinin ya da veri merkezlerinin aksi bir tutum sergilemeleri halinde, kullanıcılara mahkeme açma hakkını tanıyor.
Uzmanlar; Google, Facebook, Microsoft gibi şirketlerin son dönem bazında aldıkları güvenlik tedbirlerinin (uçtan uca şifreleme, kullanıcı bilgi gizliliği) anlaşmaya paralel olarak alınmış kararlar olduğunu belirtiyorlar.
28 yaşındaki aktivist Max Schrems’in lehine sonuçlanan davanın ayrıntılarının önümüzdeki süreçteki açıklanacağı Bloomberg‘deki haberde yer aldı.
Mahsur kalan değil, maruz kalan.
mahkeme açmak değil dava açmak olacak, çeviri hatalı.