Enerji ve sürdürülebilirlik konularında heyecan verici bir gelişme yaşandı. İsveçli startup Epishine, kapalı alan güneş panelleri geliştirmek için Avrupa Birliği’nden 3.3 milyon euro hibe aldı. Ama bu paneller sıradan güneş panelleri değil, bunlar yazdırılabilir organik güneş paneli. İşte detaylar…

Bu paneller, karbon bazlı olup elektrik iletmek için silikon yerine organik moleküller kullanıyor. Organik güneş hücreleri oldukça hafif, ucuz, yarı saydam, esnek ve en önemlisi baskı yapılabiliyor. Bu paneller, iç mekandaki ışığı elektriğe dönüştürebiliyor. Işık, pencereden gelen güneş ışığı olabilir ya da tamamen yapay bir ışık, örneğin LED veya halojen ampullerden gelen bir ışık olabilir.

Bu paneller dış mekanlarda hızlıca bozuldukları için dış mekan kullanımı için pek uygun değiller. Ancak küçük elektronik cihazlar ya da Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazları için oldukça ideal. Epishine’ın CEO’su Anders Kottenauer, bu fonun kendi kendini besleyen elektronik cihazların standart haline gelmesi için çalışmalarını hızlandıracaklarını belirtti. Şirketin hedefi, tek kullanımlık piller ve kabloları “geçmişte bırakmak.”

Balkona güneş paneli kurulur mu? İşte cevabı

Balkona güneş paneli kurulur mu? İşte cevabı

Güneş enerjisini evinize getirmek istiyorsanız, balkona güneş paneli kurmak iyi bir seçenek olabilir. İşte bilinmesi gerekenler...

Epishine, geçtiğimiz hafta Alman telekomünikasyon üreticisi Sentinum ile birlikte kendi kendini şarj eden bir sıcaklık ve nem sensörü geliştirdi. Şirket ayrıca, güneş enerjisiyle çalışan elektronik raf etiketleri ve entegre devreler de üretti. Şirket, Çinli Nichicon firmasıyla birlikte ışıkla çalışan bir kendini şarj eden pil bile geliştiriyor.

Yazıcıdan güneş paneli

Epishine’ın kurucu ortağı Matthias Josephson, “Epishine’ın iki gücü, güneş hücrelerimizin ince esnekliği ve çok düşük ışık koşullarında yüksek verimliliğidir” diye konuştu. Epishine, kasım ayında artan talebi karşılamak için yeni bir güneş hücresi fabrikası açtı. Bu yeni tesis, şirketin rulodan ruloya baskı teknolojisini kullanarak yılda 100 milyon modül üretebilecek kapasiteye sahip.

Bu sistem, çok uzun plastik rulolar üzerine güneş hücreleri basarak üretimi önemli ölçüde hızlandırıyor. Yazdırılabilir organik güneş paneli üretmedeki amaç, küçük elektronik cihazları ve IoT uygulamalarını enerji depolayabilen ve sürdürülebilir bir hale getirmek. Siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.