Enerji ve sürdürülebilirlik konularında heyecan verici bir gelişme yaşandı. İsveçli startup Epishine, kapalı alan güneş panelleri geliştirmek için Avrupa Birliği’nden 3.3 milyon euro hibe aldı. Ama bu paneller sıradan güneş panelleri değil, bunlar yazdırılabilir organik güneş paneli. İşte detaylar…
Yazdırılabilir organik güneş paneli için 3.3 milyon euro hibe
Bu paneller, karbon bazlı olup elektrik iletmek için silikon yerine organik moleküller kullanıyor. Organik güneş hücreleri oldukça hafif, ucuz, yarı saydam, esnek ve en önemlisi baskı yapılabiliyor. Bu paneller, iç mekandaki ışığı elektriğe dönüştürebiliyor. Işık, pencereden gelen güneş ışığı olabilir ya da tamamen yapay bir ışık, örneğin LED veya halojen ampullerden gelen bir ışık olabilir.
Bu paneller dış mekanlarda hızlıca bozuldukları için dış mekan kullanımı için pek uygun değiller. Ancak küçük elektronik cihazlar ya da Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazları için oldukça ideal. Epishine’ın CEO’su Anders Kottenauer, bu fonun kendi kendini besleyen elektronik cihazların standart haline gelmesi için çalışmalarını hızlandıracaklarını belirtti. Şirketin hedefi, tek kullanımlık piller ve kabloları “geçmişte bırakmak.”
Balkona güneş paneli kurulur mu? İşte cevabı
Güneş enerjisini evinize getirmek istiyorsanız, balkona güneş paneli kurmak iyi bir seçenek olabilir. İşte bilinmesi gerekenler...Epishine, geçtiğimiz hafta Alman telekomünikasyon üreticisi Sentinum ile birlikte kendi kendini şarj eden bir sıcaklık ve nem sensörü geliştirdi. Şirket ayrıca, güneş enerjisiyle çalışan elektronik raf etiketleri ve entegre devreler de üretti. Şirket, Çinli Nichicon firmasıyla birlikte ışıkla çalışan bir kendini şarj eden pil bile geliştiriyor.
Epishine’ın kurucu ortağı Matthias Josephson, “Epishine’ın iki gücü, güneş hücrelerimizin ince esnekliği ve çok düşük ışık koşullarında yüksek verimliliğidir” diye konuştu. Epishine, kasım ayında artan talebi karşılamak için yeni bir güneş hücresi fabrikası açtı. Bu yeni tesis, şirketin rulodan ruloya baskı teknolojisini kullanarak yılda 100 milyon modül üretebilecek kapasiteye sahip.
Bu sistem, çok uzun plastik rulolar üzerine güneş hücreleri basarak üretimi önemli ölçüde hızlandırıyor. Yazdırılabilir organik güneş paneli üretmedeki amaç, küçük elektronik cihazları ve IoT uygulamalarını enerji depolayabilen ve sürdürülebilir bir hale getirmek. Siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz.
Pil kullanmayı bırakmak gerçekten heycan verici. Çevre kirliliği açsından çok güzel bşr gelişme.
40 yıl önce oda ışığından saatlerimiz çalışıyordu, ancak akıllarına geldi , binada şükür…
Bize gelmez. Biz imam yetiştirelim. Ahireti garantileyelim.
Senin gibi islam düşmanlarına imamda kâr etmez.Siz gidin papaz ayinlerine katılın
Sizin İslam’la ne sorununuz var….. Sen yapıtında İslam mi engel oldu….tuhafsınız vesselam…
Haklısın be dostum bunlar kâfirin icadı bize gelmez 😂😂
Belki sen bir dinsiz olarak hafta da bir cumaya bile gitmez ken, emin ol bu adamlar her hafta sonu ayınlerini aksatmiyor. Inancsizlik seni böyle insanlarının dinine laf atacak kadar acizlestiriyor. Ne kadar da zavallısın bir bilsen.
Çok hari Ka olur durma türkiye yürü
Muhteşem
İyi de yine pil yani bataryaya ihtiyaç duyacaksın sonuç olarak bataryanın ömrü kadar olacak kulanılan cihazlarda. Bununla birlikte batarya teknolojisini de gelişse işte asıl o zaman süper olur. Ama yapacak bir şey yok zamanla onlarda olur inşa’Âllâh.
Hülooğğğğ
Enerji de talep ve arzın artmakta olması bu sektöre Yatirim yapan firma ve araştırmaların artması sevindirici bir durum ama talebe göre hala istenen verime ulaşılmış değil bu konuda firmaların desteklenmesi önemli burada de montaj yapan değil araştırma ve geliştirmeye önem veren yüksek katmadegerli işletmeler öncelikli olarak desteklenmesi gelecek ve ülkemiz adına onemli
Yazılabir yerine kesilebilir olsa daha iyi bence. Bizde kesilebilenini yapalım. İsteyen istediği yerde kullansın 😋
Bence gelecek çok hızlı geliyor, bence yakın bir zamanda otomobil ller elektrik tüketen değil elektrik üreten cihazlar haline dönüşecek, bence elektrik üreten folyolarla kaplanmış ve camları şeffaf elektrik üreten panellerle dolu olan otomobil ller her geçen gün bilimkurgu olmaktan çıkmaya doğru gidiyor
Muhteşem bir ön adım oluşturduğunu düşünüyorum devamında özellikle gün ışınımından da fazla yararlanabilcegimizin önünü açmış yakın gelecekte ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi sadece güneş ve rüzgardan tamamen karsılanabileceği gerçeğine çok daha yakın olduğumuzun kanıtıdır. Bir mühendis olarak kutlarım.