Bir grup öğrenci tarafından geliştirilen güneş enerjili drone saatlerce havada kalabiliyor. Güneş enerjili drone, dahili bir batarya veya akü sistemine sahip değil.
Güneş enerjili drone ile gözetleme
Drone’larda yaşanan şarj problemine NUS öğrencileri oldukça yenilikçi bir çözüm getirdi. Drone’da batarya sistemi kullanmayan öğrenciler, drone’un yüzeyini güneş pilleri ile kapladı. Üretilen enerji ile drone, kesintisiz bir şekilde saatlerce havada kalabiliyor.
Otonom drone filosu çevreyi koruyacak!
Afrika’da otonom drone filosu ile çevrenin koruması sağlanacak. Otonom drone filosu, yasa dışı olayları yetkililere rapor edecek.Singapur Ulusal Üniversitesi (NUS) öğrencileri, güneş enerjisiyle çalışan bir quadcopter geliştirdi. karbon elyaf kullanılarak yapılan drone, sadece 2.7 kg ağırlığında. Dahili akü veya bataryası bulunmayan drone, yaklaşık 4 metrekarelik bir yüzey alanına sahip. Bu yüzey alanında ise toplamda 148 silisyum güneş hücresi bulunuyor.
Güneş enerjisiyle doğrudan enerji üreten drone, bunu herhangi bir batarya sistemine aktarmayarak direkt olarak drone’u çalıştırıyor. 10 metrelik irtifaya ulaşabilen drone’un, üzerindeki GPS sistemi ile otonom olarak da çalışabildiği belirtiliyor.
Araştırmacılar, drone’un gözetleme ve fotoğrafçılık gibi işlemleri rahatlıkla yerine getirebileceğini söylüyor. Ayrıca gece çalışması gerektiğinde ise entegre bir pil kullanılarak, dahili bir enerji sistemi de oluşturulabilir. Yaklaşık 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan bu rone’un ticarileşme durumu hakkında henüz bir bilgi verilmedi.
Bu cihazin Günes enerjili dron degil, dronlu günes enerjisi olmus.
Yerden 10 metre yükselen 4 metrekare gibi devasa büyüklükte drone u nasıl gözetlemede kullanacaklar ? Görme engelli olmak gerekir. Bunu daha da geliştirip daha yükseğe çıkarsalar da yüksek irtifadaki rüzgarın şiddeti daha fazla olacağından uçurtma gibi kontrolden çıkar nereye gideceği belli olmaz. Motorları güçlendirseler bu sefer daha fazla elektrik sarfiyatı. Bu çalışmayı 4 senere yaptıkları da ayrı bir yalan güneş paneli ve gerekli voltaj regülatörü hesaplamaları bu kadar sürmez…
Dostum belli ki bu konulardan anliyorsun, Senin cozumun nedir ?
Arkadasim anladigim kadari ile bu islerde bilhayli bilgilisin, bu projeye katkida bulunmak icin birseyler yapmak istermisin ?
4 Sene cok uzun bir sure. Ama o 4 tane gunes paneline carpan ruzgarin Drone un dengesini bozacagi kesin oldugu icin yazilimsal iyilestirmeler, pervanelerin donme hizi farkli ayarlanmasi gerekiyordur. Bunun yaninda mutlaka ruzgarin hizini, gelis yonunu hesaplayan algilayicilar kullanmislardir. Elemanlar guzel birsey yaptilar. Gunes enerjisi panel teknolojisi gelisirse, cok guzel seyler ortaya cikarilabilir.
Onu yapan, onun binilebilenini yarin yapar
ben buna benzer daha gelişmiş düşünüyorum…yapabilirsem görüşebiliriz…tubitak projesi olarak düşündüm…makalelerini buldum