Ülkemizin uzay teknolojileri alanında çok daha hızlı yol almasını ve çeşitli kuruluşlar tarafından yürütülen projelerin koordinasyonunu sağlamak amacıyla uzun süredir çalışmaların sürdürüldüğü Türkiye Uzay Ajansı sonunda kuruldu!

NASA uzay aracı OSIRIS-REx büyük keşfe imza attı!

NASA uzay aracı OSIRIS-REx büyük keşfe imza attı!

NASA uzay aracı OSIRIS-REx 101955 Bennu isimli asteroidi üzerinde yürütmüş olduğu çalışmalar doğrultusunda, oldukça önemli bir keşfe imza attı.

Türkiye Uzay Ajansı kuruldu!

Uzunca bir zaman çalışmaların yürütüldüğü Türkiye Uzay Ajansı‘nın kuruluşu ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Merkezi Ankara‘da olacağı açıklanan Türkiye Uzay Ajansı‘nın, Milli Uzay Programı kapsamında hazırlanan projelerin hayata geçirilmesini sağlayacağı belirtildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak faliyetlerini yürütecek olan Uzay Ajansı’nın idari ve mali açıdan özerk olacağı da özellikle vurgulandı. Tüm bunların haricinde ise, söz konusu ajansın kendine has bir bütçesinin olacağı da, açıklanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile duyuruldu.

Türkiye Uzay Ajansı

 

Resmi Gazete tarafından yayımlanan, Türkiye Uzay Ajansı‘nın görev ve yetkilileri ise şunlar;

– Cumhurbaşkanınca belirtilen politikalar doğrultusunda Milli Uzay Programı’nı hazırlamak ve hayata geçirilmesi için düzenlemeler yapmak.
– Uzay, havacılık bilimi ve teknolojilerine yönelik stratejik planlar hazırlamak. Rekabetçi bir uzay ve havacılık sanayisinin gelişimi için gerekli çalışmaları yapmak ve yaptırmak.
– Milletler arası anlaşmalar uyarınca uzaya fırlatılan nesnelerin kayıtlarını devlet adına tutmak, BM nezdinde temsil işlemlerini gerçekleştirmek.
– Ticari, bilimsel araştırma-geliştirme amaçlı uzay operasyonları ile insanlı veya insansız uzaya erişim ve uzayın keşfine yönelik operasyonları yaptırmak veya organize etmek.
– Uzay ve havacılıkla ilgili her türlü ürün, teknoloji, sistem tasarımı, üretimi, entegrasyonu ve gerekli testlerin yapılmasını sağlamak amacıyla plan, proje ve çalışmalar yapmak.
– Uzay ve havacılık teknolojilerine olan ilginin arttırılmasına öncülük yapmak.
– Uluslararası uzay hukukundaki gelişmeleri izlemek ve muadil yabancı kuruluşlar ile iş birliği yapmak, uzay hukukuna ilişkin mevzuat dahil her türlü çalışmaları yürütmek.’