SpaceX‘in tekrar kullanılabilir roket için büyük umutlar ile yaptığı üçüncü deneme büyük bir hüsran ile sonuçlandı.
Falcon 9 Neden Patladı?
Fırlatmadan yaklaşık 2.5 dakika sonra, araç üzerinde maksimum aerodinamik gerilmelerin yaşandığı anda görülen patlamanın ardından Falcon 9 ile bağlantı kesildi. Canlı yayında yaşanan kısa bir sessizliğin ardından SpaceX sözcüsü ilk yaptığı açıklamada yükselme aşamasında ilk etabın sonunda rokette bir anormallik meydana geldiğini ve roket ile olan bağlantının kaybolduğunu açıklayıp, canlı yayını sonlandırdı.
Gelişmelerin daha sonra SpaceX internet sitesi ve sosyal medya hesaplarından aktarılacağı belirtilen canlı yayının ardından SpaceX ve Elon Musk’ın kişisel Twitter hesaplarından yükselme aşamasında bir anormallik yaşandığı doğrulandı.
NASA da Doğruladı
Ayrıca olaydan sonra NASA da Twitter hesabından yaptığı açıklama ile roketin parçalandığını ve SpaceX’in anormaliyi araştırmak için takımını bir araya getirdiğini doğruladı.
Henüz başarısızlıkla sonuçlanan fırlatma hakkında daha fazla detay açıklanmış değil ancak yeniden kullanılabilir roket için iniş denemesinin de yapılacağı bir fırlatma da böylesine bir olayın meydana gelmiş olması hem SpaceX hem de insanlık için büyük bir talihsizlik oldu diyebiliriz.
:: SpaceX bir sonraki denemede başarılı olabilir mi ?
Zor bir mühendislik işi. Yaparsa uzay teknolojisinde yeni bir dönem başlar net.
NASA da hata yapabilir sonuçta kul yapısı ama adamlar vazgeçmiyor bizde olsa çalışan uçak fabrikası kapatılır tencere fabrikası traktör fabrikası yapılır, bizde olsa benzini bitince duran aracı hemen alel acele yok bu çok kötü olmuş diye üretiminin başlamısrnı durdurur (bkz. Devrim arabaları)
Paramparça oldu.
Daha atmosferden cikamiyoruz.Bide insanlik uzaya acilip baska gezegenlere gidecek he
Bunlar daha gönderemiyorlar nasıl indirmeyi planlıyorlarki 😀
canlı yayıyını izlerken fırlatılmadan önce demiştim bu rocket uçmaz diye iki buçuk dakika sora yanılmadığımı anladım.aerodinamik yapısı bouktu bikere…!!!
Onlar yapınca: Nasa da hata yapar…
Türkler yapsa: bizim yapacağımız roket bu kadar olur zaten.
Adamların tüm işi o. Dünyanın en büyük ve en iyi uzay teknolojisi onlardaysa bu hata kabul edilemez kardeşim.
seni nasa ya alsınlar harcanıyorsun burda : )
aynştayn was here 🙂
NASA şuana kadar denemelerde başarısız olmadı. Önemli olan 2020'de Orion görevinde astronotlar ile 322 Fit büyüklükteki Mars'a gidişte can kaybı olmaması.
Bu nasıl yorumdur ya? Plüto'ya varılmak üzere, Voyager1 7 Işık Yılı uzaklıkta, ISS var. ISS'de yaşayan astronotlar var. Oralara nere?
Nasa daha çok fırın ekmek yemesi lazım uzay mekiği programını durdurduktan sonra roket işine el attılar ama çinliler ve ruslar bu roket işinde iyice uzmanlaştı amerika ile baya farkı açtılar, canavar gibi soyuz lar var amerika bile uzay istasyonun soyuz ile gidiyor şuan daha orion u adam edemediler, birde marsa gitmeyi planlıyorlar işleri zor
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
Soma’da resmi aciklamalara gore 301 madenci oldu, Reyhanli’da yine resmi aciklamalara gore 50’den fazla yurttas hayatini kaybetti, destek verdigimiz teroristler sayesinde milyonlarca Suriyeli ulkemizi istila etti, halen Turkmenler goce zorlaniyor, katlediliyor, aleni bir sekilde bir devlet kurma cabalari hizla suruyor ve bir kisi bile istifa etmedi. (Zaten ortada yanlis oldugunu dusunen de yok ne yazik ki. Her sey yolunda sanki.) Yani bu yaptigin yorum sirf siyaset yapabilmek amaciyla oradan buradan konu devsirme amacli ama hic mi hic olmamis.
n
nKeske ulkemiz uzaya arac gonderebilecek kadar gelismis olsaydi da 100 tane insansiz uzay araci patlasaydi.
rn rn
rn
rn rn
rn
rn
Arkadas noktayi koymus zaten . Cok dogru dedin dostum
uzaylılar patlatmıştır
Roket, SpaceX şirketine ait. NASA geliştirmedi, özel sektör ürünü. Zaten esas amaç da NASA'dan özel şirketlere geçiş yapılması. Tabii bu testin esas amacı atılan roketin geri indirilmesi yani harcanan emek ve paranın tekrar tekrar kullanılması. Özel şirketler uzay teknolojisi işini başarırsa 20-30 yıl içinde yörünge uçuşları herkesin gidebileceği uçak yolculuklarına bile dönüşebilir.
şuan Voyager 1, Güneş Sistemi'nin dışında minimum 18 milyar km uzaklıkta yolculuk yapıyor 🙂
Bu roketin 3/4 lük kısmını bizim makinamızla (BURSA da üretildi) yapıyorlar, ayrıca kendi sitesinde roketi 200m gibi bir yüksekliğe çıkardıktan sonra istedikleri noktalara indirebildikleri denemelerin videolarını da görebilirsiniz. Ama ne yazıkki iki büyük denemelerinde de bunu başaramadılar.
NASA başarısız mı oldu? Bu deneme NASA'nın değil, özel şirket SpacX'in…. NASA geçtiğimiz sene Orion'un testini başarı ile geçti. 2 Hafta önce de insanlığı Mars'a götürecek en güçlü motoru test etti. Biraz araştırın ya… NASA SLS roketi yazıp nasıl başarı yakaladıklarını görün.
NASA'nın alt kurumu ULA'yı araştırın roketlerle ilgili nasıl çalışması var öğrenin bir zahmet.
millet uzaya gidiyor biz daha hükümeti kurmaya çalışıyoruz
Dünyanın en pahalı havai fişeği. 🙂