İşlemci teknolojisi ilerledikçe, yeni bellek teknolojilerinin de ne zaman geleceği merak ediliyordu. Bellek teknolojisinin standartlarını onaylayan JEDEC konseyi, DDR5 spesifikasyonunu geçtiğimiz temmuz ayında tamamlamıştı. DDR5 bellekler için henüz resmi bir destek olmasa da sürpriz bir gelişme yaşandı. Yeni AMD Ryzen APU işlemciler DDR5 RAM desteği ile birlikte gelebilir.
Oldukça güçlü olan DDR5 bellekler, PCIe 4.0 teknolojisi ile birlikte daha performanslı bilgisayarların önünü açacak.
Yeni AMD Ryzen APU işlemciler DDR5 RAM desteği ile gelebilir
Linux kaynak kodların yapılan bir güncelleme, Van Gogh kod adlı yeni nesil AMD Ryzen APU’ların DDR5 / LPDDR5 bellek kullanacağını doğruladı. Buna ek olarak yeni APU’lar, Navi 2 entegre grafik birimi ile birlikte gelecek. Van Gogh mimarisi hakkında çok az şey bilinmesine rağmen, TSMC’nin 7 nm üretimine dayanan Zen 2 çekirdek tasarımını kullanacak.
Herhangi bir sürpriz yaşanmazsa, Van Gogh mimarili AMD Ryzen APU işlemciler DDR5 RAM desteğine sahip ilk işlemci serisi olacak. Buna ek olarak, mobil tarafa çıkacak yeni APU işlemciler de LPDDR5 RAM desteğine sahip ilk mobil işlemciler olacak. Büyük performans geliştirmelerine ev sahipliği yapan DDR5 bellekler, özellikle bellek performansından fazlaca etkilenen AMD işlemciler için büyük bir kazanç olacaktır.
DDR5 belleklerin özelliklerine gelecek olursak, DDR4 belleklere göre yaklaşık 2 kat daha hızlı olacaklar. Ancak geçtiğimiz aylarda SK Hynix, 8400 MHz hızındaki bellekler üzerinde çalıştıklarını belirtmişti. Buna ek olarak, DDR5 bellekler daha az elektrik tüketecek ve tek bir belleği çift kanal gibi işleyebilecek.
APU’lar ise sistemde bulunan belleklerden destek aldıkları için, DDR5 belleklere normal işlemcilere kıyasla daha fazla ihtiyaçları var. Navi 2 ve Intel Xe dahili grafik birimleri ile birlikte, önümüzdeki yıllarda grafik tarafında çok daha güçlü işlemciler görebileceğiz.
Yeni işlemcilerin 2021 yılının ilk çeyreğinde tanıtılması bekleniyor.
Çıkarsa süpriz olur
Çok gec bile kaldı gelsin artık ddr5 ram lar konsollar da ddr6 Ram ler var ona göre ddr4 son dönemlerinde pc toplama yalım ddr5 cıksın öyle toplasın millet
Bizim AM4 ler çöp oldu o zaman 🙂
“yaklaşık iki kat hızlı olacak gibi” ifadeler saçmalık frekans yükseliyor ama zamanlar artıyor performans iki katına çıkmıyor.
Bu durum üreticiye ve modele göre değişiyor. Bugün 3600 MHz’de CL 19 gecikmesini sunan firma da var CL 16 gecikmesini sunabilen de. Ancak genel ortalama alındığında iki katlık bir performans farkı çıktığı belirtilmiş. Frekans hızı iki katına çıktıysa, gecikme hızı da iki kat artmış diyemeyiz yani doğrudan.
Ne gereği var iş yükümü halen 2012
Lenovo y580 kaldırıyor (laptop) altı üstü kodlama yapıyorum pek te işlem gücü gerektirmeyen bireysel projeler bunları da e2 2000 amd apulu netbukumda test ediyorum o da 2012 model cihazlar çok yavaşlarsa windowsu hiç kurmam linuxun yanına olur biter linux çok daha özgürlükçü sistem uğraştırıcı olmasına rağmen sınırı yok gibi
Bence apu anakartlar çıkmalı sadecd apu için özel besleme ünitesi filan baya iyi olur SKhynix ramler gibi
Açıkçası AMD gibi bir firmanın hala diğer parça performanslarına ciddi manada bağlı kalması bana firmanın geriden geldiğini gösteriyor. Bunu yıllar önce Intel yapabilmişken AMD de yapmalıydı ya da yapmalı. Intel sistem topladığında RAM 2666 MHz olsun yeter diyebiliyorken AMD alırken min. 3200’den kapıyı açmalısın. Teknolojide geri kalınmışlıktır bu bence.
Ben de bu yorumunuza katılıyorum. Intel, işlemci performansı konusunda çalışmalar yaparken diğer parçaları geliştirmeye çalışmak??? Rakip olarak değişik bir çalışma bence.
çok sevindirici olduğuna inanamıyorum 🙂 güncel teknolojiyi yakalayabilmiş değil henüz 🙁