Günümüz cep telefonu teknolojisine yaklaştığımız 2018, aslında bugün konuştuğumuz birçok akıllı telefon teknolojisinin de ilk kez karşımıza çıktığı yıl olarak tarihe geçti. Ancak bu yılın en büyük yıldızı, şüphesiz Huawei oldu. Hem P20 hem de Mate 20 serisiyle bir anda amiral gemisi akıllı telefon piyasasını yeniden dizayn eden firma, yıl sonunda ise büyük bir sürprizle karşı karşıya kalacaktı.
Akıllı telefon çağında yeni teknolojiler
Akıllı telefon çağı için 2018 yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Huawei ilk defa P20 serisi ile amiral gemisi akıllı telefon satışlarında zirveye çıktı. Özellikle P20 ile karşımıza çıkan yapay zeka fotoğrafçılığı önemli bir gelişimdi. Oppo’nun çerçevesiz ekranı ve Vivo’nun ekran üzeri parmak izi okuyucusu da 2018 yılına damgasını vurdu.
Bildiğiniz gibi 2018 aynı zamanda oyun telefonlarının da ortaya çıktığı yıl olmuştu. Geçen hafta anlattığımız bu bölüme aşağıda paylaştığımız bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Akıllı telefon dünyasında tam ekran deneyimi: Oppo Find X, Honor Magic 2 ve Xiaomi Mi Mix 3 karşı karşıya
Huawei bir tarafta Mate ve P serileriyle amiral gemisi akıllı telefon piyasasını sallarken, diğer taraftan da Honor alt markasıyla da farklı kullanıcı kitlelerini kendine çekmeye çalışıyordu. Huawei‘nin bu yükselişi diğer Çinli markaların da amiral gemisi akıllı telefon modellerine yönelmesine neden oldu.
O döneme kadar çok da adı duyulmayan Oppo, 2018 yılında çıkardığı Find X Android akıllı telefon modeliyle bir anda tüm dikkatleri üzerine çekti. Kızaklı yapısı sayesinde ilk tam ekran deneyimi sunan akıllı telefon olan Find X‘in karşısına kısa sürede Honor Magic 2 çıkacaktı.
Ancak Honor Magic 2 modelinden önce Ekim ayında tanıtılan Mi Mix 3 ile birlikte, kızaklı kamera savaşları başka bir seviyeye çıktı. Böylece Çinli akıllı telefon devleri Android dünyasında trendi belirleyen bir konuma yükselmişti.
Donanım
Donanım tarafında Xiaomi Mi Mix 3 ve Oppo Find X 10 nm fabrikasyon süreciyle üretilmiş Qualcomm SDM845 Snapdragon 845 ile karşımıza çıkıyordu.
Bu sekiz çekirdekli işlemci 4 adet yüksek performanslı 2.8 GHz Kryo 385 Gold çekirdek ve 4 adet enerji tasarruflu 1.7 GHz Kryo 385 Silver çekirdekle donatılmıştı. Adreno 540 grafik birimiyle gelen bu amiral gemisi akıllı telefonlar tasarımları dışında donanımlarıyla da zirveye oynuyorlardı.
Ancak Honor, Huawei tarafından uygun fiyatlı amiral gemisi pazarını hedefleyen modeller üretmeye başlamıştı. Honor Magic 2, Mate 20 gibi dönemin zirvesine oturan Android amiral gemisi akıllı telefon modelinde kullanılan Kirin 980 ile karşımıza çıktı. Bu üst seviye işlemci yılın sonuna doğru karşımıza çıkmış ve 7 nm fabrikasyon süreci ile üretilmişti.
İşlemci 2 adet yüksek performaanslı 2.6 GHz Cortex-A76 çekirdek ve 2 adet 1.92 GHz Cortex-A76 çekirdek ve 4 adet enerji tasarruflu 1.8 GHz Cortex-A55 çekirdek ile donatılmıştı.
Huawei Kirin 970 ile Snapdragon 845 karşısında başa baş bir mücadele vermiş ancak Kirin 980 ile birlikte 2018 sonunda Android tarafının en iyi mobil işlemcisi olmuştu. Çinli akıllı telefon devinin ulaştığı bu seviye, akıllı telefon savaşlarını kızıştıracaktı. Ancak Huawei, Samsung’un aksine bu işlemciyi kendi ekosistemi dışında kimseye kulandırmıyordu.
Bu üst seviye işlemci sayesinde, Honor Magic 2, kızaklı kameralı amiral gemisi akıllı telefonlar arasında öne çıkıyordu. Ama tabii ki arada büyük bir performans farkı bulunmuyordu. Özellikle Mali-G76 MP10 iyi bir grafik işlemci olsa da, Adrenı 540 grafik işlemcisi mobil oyunlarda daha iyi performanslar sergiliyordu. Bunun ana nedeni ise piyasada yer alan çoğu cihazın bu grafik birimini kullanmasıydı. Kısacası oyunlar genel olarak Adreno’ya göre optimize ediliyordu.
Kamera
Ön tarafta ve arka tarafta görünürde kamerası bulunmayan Oppo Find X, bu anlamda günümüz akıllı telefon modellerinden farklı bir yerdeydi. Ancak göz açıp kapayıncaya kadar açılan kızaklı kamera modülü, birçok amiral gemisi akıllı telefonla yarışacak bir yapıya sahipti.
İki kameralı yapıda karşımıza çıkan Find X, 16 Megapiksel çözünürlük, f/2.0 diyafram açıklığına sahip geniş açılı ve 20 Megapiksel çözünürlük, f/2.0 diyafram açıklığına sahip derinlik kamerası ile karşımıza çıkmıştı. Bu kamera ışıklı ortamlarda iyi sonuç vermesine karşın, karanlıkta ve ışığın az olduğu ortamlarda hüsrana uğratıyordu.
Honor Magic 2 ise, o dönemde çıkan Amiral gemisi Huawei P20 modeline göre neredeyse daha iyi kamera özelliklerine sahipti. Honor Magic 2, 16 Megapiksel ana kamera tarafında f/1.8 diyafram ile karşımıza çıkıyordu. Ancak P20 modelinde OIS ve Lazer otofokus gibi artılar bulunuyordu.
Ancak yazılım tarafında iki kamera da Huawei tarafından geliştirilmiş yapay zekalı kamera yazılımı bulunuyordu. Honor Magic 2, Mate 20 serisinde kullanılan işlemcisi sayesinde P20 serisinin kameralarına göre yapay zekada daha işler çıkarıyordu.
Xiaomi Mi Mix 3 ise, iki kameralı yapısına rağmen 12 Megapiksel geniş açılı ana kamera ve 12 Megapiksel telefoto kamerasıyla dikkat çekici özelliklere sahipti. Bunlardan biri ise 4 noktalı netleme özelliğiydi.
Daha önce Mi Mix 2 içinde kullanılan bu özellik, geçen senenin HTC U11 modelinde kuarşımıza çıkan bir teknolojiydi. Bu sayede kamera birden fazla objeyi netleyebilme özelliğine sahip oluyordu. Kısacası kamera tarafında Mi Mix 3 ve Honor Magic 2 büyük bir mücadele içindeydi. Honor Huawei yapay zeka yazılımıyla bir adım daha öne çıkıyordu.
Tasarım
Tasarım tarafında Oppo Find X, yüzde 93,8 gibi bugün bile elinden alınamayacak bir ekran kasa oranı rekoruna sahipti. Tam ekran deneyimini yaşatan ilk yaşatan model olan Find X, bu yolu açan Mi Mix serisine göre, çok daha işe yarar bir çözümle karşımıza çıkmıştı.
Find X kızaklı kamerası kamera tuşuna bastıktan sonra 0.5 saniye gibi kısa bir sürede açılıyordu. Bu sonsuz ekran tasarımı, bugünün akıllı telefon tasarımlarının da temelini atmış oldu.
Honor, Find X tarafından sunulan bu çözümü, daha farklı bir şekilde karşımıza çıkardı. Oppo Find X bu kızaklı yapıda ön ve arka kamera kurulumu barındırırken, Honor Magic 2 bu kızaklı kamera yapısına ön kameraları yerleştirdi. Yine Oppo motorlu bir kızaklı kamera ile karşımıza çıkarken, Magic 2 ve Mi Mix 3 modelleri elle açılıp kapanabilen kızaklı bir yapıya sahipti.
Ekran kasa oranında Find X ile Honor Magic 2 yakın değerlere sahipti. Magic 2 için ekran kasa oranı yüzde 94 civarında karşımıza çıkmıştı, bu anlamda Find X çok az da olsa ön tarafta daha geniş bir ekran deneyimi sunuyordu. Xiaomi’de Mi Mix 3 modeliyle ekran kasa oranında yüzde 93 gibi bir oranla karşımıza çıktı. Bugün bile ekran kasa oranında bu üç modelin eline su dökebilecek amiral gemisi akıllı telefon bulmak zor.
Oppo Find X, kenarlardan hafif kıvrımlı bir yapıda karşımıza çıkmıştı. Bu yapısıyla tasarımsal anlamda çok daha göze hoş gelen model, bu sayede ekran kasa oranında diğer modellerin önünde yer almıştı. Honor Magic 2 ise Huawei‘den alıştığımız hafif yuvarlatılmış kenarlar ve ince çerçeve yapısıyla öne çıkıyordu.
Xiaomi Mi Mix 3 tasarımı ise serinin ilk modellerinin izlerini taşısa da aynı yıl tanıtılan Mi Mix 2S gibi hafif ovalleştirilmiş kenar yapısıyla karşımıza çıkmıştı. Özellikle alt tarafta kamera yerleştirmekten vazgeçilmesi, Mi Mix tasarımının en önemli artısı olmuştu.
Bu üç modelde kızaklı kameraları sayesinde, bugün bile ulaşılması güç bir ekran kasa oranına sahipti. Bu çentikli kameraların da sonunu getiren bir süreci başlatmış oldu. Zaten kullanıcıların da Apple benzerliği yüzünden bu çentiklerden hoşlanmadığı ortadaydı.
Bu yorumu s9 plus ile yazıyorum,2 yıldır kullanıyorum ve gerçekten mükemmel,henüz samsungun s9 dan sonraki s ve note serileri dışında bu kadar kaliteli ve etkileyici bir ekran görmedim,bugün diğer markalarda yeni yeni sunulan özellikler bu cihazda 2018 yılında sunulmuştu ve bu cihaz hala modern ve premium süper bir cihaz,paramız olduğu sürece samsung s ve note serisinden şaşmak yok
Abi biraz daha fazla yada tüm telefonların fotoğrafları olsaydı daha güzel olurdu
Abi biraz daha fazla yada tüm telefonların fotoğrafları olsaydı daha güzel olurdu.