Dünden bugüne cep telefonu tarihi dosyamızın yeni bölümüyle karşınızdayız. Bu hafta sizler için 2015 sonu ve 2016 yılında hayatımıza giren amiral gemisi akıllı telefon modellerini inceleyeceğiz. Bu dönemde amiral gemisi Android akıllı telefon modelleri plastik kasaları terk edip alüminyum kasalara geçiş yapmaya başladı, hatta bu konuda ısrarcı olan Samsung bile.

Bu da çıkarılamayan pil dönemine tam anlamıyla geçmemize neden oldu. Bildiğiniz gibi bu dönemlerde Android tarafında çok fazla akıllı telefon firması sektöre giriş yaptı. Bu yüzden de her yazı dizimizde her marka ve modele yer ayıramıyoruz. Genel olarak o yıla damgasını vuran cihazları dosyamıza almaya çalışıyoruz. İşte döneme damgasını vuran modeller:

Akıllı telefon modelleri için çift kamera çağı

HTC, her ne kadar bugün ismi ve cismi unutulan markalardan biri olsa da, akıllı telefon dünyasına hem tasarımsal hem de teknolojik olarak yön veren firmalardan biri oldu.

İlk çok kameralı telefonla karşımıza çıkan HTC sonrası 2016 yılında LG G5 ve iPhone 7 Plus’ta bu teknolojiyle karşımıza çıktı. Özellikle Apple’ın bu atağı sonrası çoklu kamera bir anda tüm Android akıllı telefon modellerine yayılmaya başlayacaktı.

Dünden bugüne cep telefonu tarihi – 8

Dünden bugüne cep telefonu tarihi – 8

Akıllı telefon çağını ele aldığımız, cep telefonu tarihi dosyamızda dev ekranlı amiral gemisi telefonların çağına göz atıyoruz.

İlk modüler akıllı telefon: LG G5

LG ise G2 ile başlayan amiral gemisi pazarında üst sıraya oynama alışkanlığını G5 ile devam ettirmek istiyordu. LG bu defa kullanıcıların farklı ihtiyaçlarını karşılamak için yola çıktı. LG G5 çift kameralı olmanın yanında aynı zamanda modüler bir yapıya sahipti.

Telefonun alt tarafına takıp çıkarılan farklı modüller sayesinde, kullanıcı farklı ihtiyaçlarını tek telefonla giderebiliyordu. Aslında akıllı telefon LG’nin plastik kasa yerine alüminyum kasa kullandığı ilk G serisi modeldi.

Yine o dönemin akıllı telefon modellerinin, hatta Samsung’un bile geride bıraktığı çıkarılabilir pilde bu modelde karşımıza çıkıyordu. Pili telefonun altı kısmında yer alan modüler tak çıkar bölümünden çıkarılıyordu.

Telefonun alt çerçevesinin yer aldığı bölümden, modüler parçaları ekleyebiliyordunuz. Ancak işin kötü tarafı bu modüler parçalar çok pahalı şekilde karşımıza çıktı. Yine bu telefona yetenekler katan parçaların çoğu Türkiye piyasasına bile girmedi.

akilli cep telefonu, cep telefonu, android akıllı telefon, amiral gemisi

Ancak dünyada da başta heyecan uyandıran akıllı telefon birçok sorunla gündeme geldi. Özellikle pil tarafında LG G5 ile cimri davranmış ve 2800 mAh gibi iki sene öncenin standartlarıyla karşımıza çıkmıştı.

Akıllı telefon çift kamera tarafında tatmin etse de, kendi kullanıcı kitlesinin kullanım alışkanlığı haline gelen tek tuşun yerini parmak izi sensörü almıştı. Bu sensör çok hızlı çalışıyor olsa da, ekranın biraz geç açılıyor olması dezavantaj yarattı.

LG G5 modelinin yüksek fiyatta çıkması ve uzun süre bu fiyatın altına düşmemesi ise LG severlerin, fiyat performans beklentileri için de hayal kırıklığı yaratmıştı.

LG G5 modelinde karşımıza çıkan Snapdragon 820 14nm fabrikasyon süreciyle üretilmişti. Aslında dönemin en iyi Snapdragon işlemcisi, 821 olarak karşımıza çıkıyordu. Ancak LG, daha iyi pil ömrü sunabilmek adına 820 tercihi yapmıştı. Buna karşın LG G5 iyi bir performans sunuyordu.

Ancak LG G3 ve G4 ile çok daha şık bir yapıda olan seri, G5 ile çok daha oval hatlara sahipti. Oldukça ince bir yapıda olan akıllı telefon, 7.7 mm gibi bir incelikle karşımıza çıktı.

Ancak metal kasada kullanılan materyalin rahatsız edici yapısı, telefonun oval hatları LG G5 modelinin G3 ve G4 gibi fenomen bir akıllı telefon olmasını engelledi.

Telefon kamera tarafında ise 2016 yılının trendini belirleyecek çift kamera kurulumu ile karşımıza çıkmıştı. Bu kameralardan birisi geniş açılı 16 Megapiksel çözünürlüğe sahip ana kamera, diğeri ise ultra geniş açılı 8 Megapiksel çözünürlüğe sahip ikinci kameraydı.

Daha önce HTC tarafından hayata geçirilen bu yeni teknoloji ile birlikte, kullanıcılar çok daha düşük ışık koşullarında fotoğraf çekebilme imkanına kavuştu.

Birden fazla olan kamera sayesinde, tıpkı bir SLR makine gibi ışık koşullarına göre akıllı telefon kameraları lensler arasında geçiş yapabiliyordu. Önce çift kamera ile başlayan bu kamera savaşları, günümüzde beşli kamera kurulumuna kadar ilerlemiş durumda.