Günümüze doğru yaklaştığımız, dünden bugüne cep telefonu tarihi dosyamızda 2016 sonu ve 2017 yılında hayatımıza giren akıllı telefon modellerinden öne çıkanları ele alacağız. İşte Android ve iOS tarafında fark yaratan akıllı telefon modelleri:
Akıllı telefon modellerinde geniş ekran çağı
Xiaomi tarafından başlatılan tam ekran trendi, Essential Phone markasıyla, Android işletim sistemini ortaya çıkaran Andy Rubin’in girişimi tarafından devam ettirildi. Ancak yılın en büyük bombası yine Apple’dan geldi.
Öyle ki çentikli ekran trendi iPhone X ile birlikte başka bir yere taşındı. Artık akıllı telefon ekran kasa oranları yüzde 80 ve üzerine çıkmıştı. Bu ekran kasa oranı yarışına Samsung cephesi de sessiz kalmayacaktı.
Samsung’un geniş ekanlı yeni formu: Galaxy S8+
Samsung, Galaxy S serisi hem markanın ilk göz ağrısı, hem de Note 7 faciası sonrası en güvenilen amiral gemisi Android akılı telefon modeli olarak karşımıza çıkıyordu. Ancak buna rağmen, tasarımsal ve donanımsal anlamda kullanıcıyı etkileyecek değişimlere ihtiyaç vardı.
Öncelikle, Edge serisi sevilmiş ancak kenarda oluşan bu kıvrım daha önce de bahsettiğimiz gibi, AMOLED gibi piyasanın en pahalı ekranlarını savunmasız hale getirmişti.
Samsung, 2016 yılında ortaya çıkardığı Edge modelleriyle bu sorunları aşmayı başarmıştı. Böylece hem kıvrımlı, hem de ergonomik anlamda şık ve ekranın zarar görmeyeceği ara bir formül bulunmuş oldu.
Ancak, 2017 yılına gelindiğinde Samsung, Edge için farklı bir model üretmesinin çok da mantıklı olmadığının farkına vardı. Bu kıvrımlı ekranın Galaxy S8 ve S8 Plus modeline uygulanması ile birlikte, artık daha geniş bir ekran deneyimi bizi bekliyordu.
Şimdiye kadar akıllı telefon dünyasında HTC ve Samsung gibi firmaların tasarımsal etkileri olsa da, Xiaomi Mi Mix hem Android akıllı telefon hem de iPhone tarafını ciddi anlamda etkiledi.
Özellikle Mi Mix modelinin büyük beğeni toplaması ve Uzak doğu pazarında satış rekorları kırması trendlerin değiştiğine işaretti.
Samsung Galaxy S8 özellikleri
Samsung Galaxy S8, ekran tarafında, 5,8 inç boyutunda 1440 x 2960 piksel çözünürlük ve 570 ppi piksel yoğunluğu ile karşımıza çıkıyordu. Bu dev ve yüksek çözünürlüklü ekran tabii ki Süper AMOLED panel kullanıyordu ve HDR10 özelliğine sahipti.
İşlemci tarafında ise Exynos 8895, dönemin Snapdragon 835 işlemcisi karşısında özellikle hem kullandığı Mali – G71 GPU ile hem de özellikle tek çekirdek performansında daha iyi bir seviyedeydi. ABD ve Çin özelinde Snapdragon 835 kullanan S8 ailesi üzerinde bu performans farkı çok daha açık bir şekilde görülüyordu.
Samsung için en büyük değişim ise fiziksel tuşu tamamen kaldırmış olmasıydı. Bildiğiniz gibi Android uzun süreden beri, yazılımsal sanal tuşlar için destek veriyordu. Ancak Samsung ancak 2017 yılında fiziksel tuştan vazgeçme kararı aldı. Bu da genişleyen ve yüzde 83,6 ekran kasa oranına sahip olması için Galaxy S8 modelinde karşımıza çıktı.
Ancak fiziksel tuş uzun süreden beri parmak izi için kullanılıyordu. Samsung ise artık bu modelle beraber parmak izi sensörünü rakipleri Huawei ve LG gibi arka tarafa, kamera yanına taşıdı.
Hala tek kamera ile gelen ve 12 Megapiksel çözünürlük sunan Galaxy S8, ön kamerada ise 8 Megapiksel selfie kamerasına sahipti. Son dönemde sosyal medyada artan ön kameradan fotoğraf çekme alışkanlığı, ön kameraların da daha yetenekli olmasını sağlamaya başlamıştı.
Ön kamera tarafında diğer bir gelişme ise, yüz tanıma için yerleştirilen 2 Megapiksel çözünürlüğe sahip yeni Iris kameraydı. Yüz tanıma tarafında yapılan bu atağa rağmen, Android işletim sisteminde de yer alan bu özellik ne yazık ki çok başarılı çalışmıyordu. Apple ise bu konuda devrimsel bir adım atacaktı.
Batarya tarafında 3000 mAh güce sahip olan akıllı telefon, 4 GB RAM ile karşımıza çıkıyordu.
Galaxy S8 Plus özellikleri
Galaxy S8 Plus ise ekran tarafında 6,2 inç boyutunda 1440 x 2960 piksel çözünürlük ve 529 ppi, piksel yoğunluğuna sahip Süper AMOLED panelle karşımıza çıkıyordu. Yine bu ekranda da HDR10 özelliği bulunuyordu.
Aynı işlemciye sahip olan bu daha büyük ekranlı model, çok farklı bir artıya sahip değildi. Pil tarafında 3500 mAh güce sahip akıllı telefon RAM olarak ise 4 ve 6 GB RAM gibi iki seçenekle karşımıza çıkmıştı.
Ancak artık artık devasa boyutlara gelen ve gittikçe genişleyen bu ekranlar, 10 nm gibi boyutlara gelen mobil işlemci teknolojisi, Amiral gemisi akıllı telefon fiyatlarını da etkilemeye başlamıştı.
Android akıllı telefon tarafında da Samsung dışında, gittikçe kan kaybeden HTC ve Sony gibi markalarda bu kervana uymuştu. Böylece Çinli modeller, fiyat performans akıllı telefon modellerinde yükselişe geçmeye başladı.
Vay be Mİ6 ne telefondu ama…
serinin devamı gelsin elinize sağlık.
Htc desire 816 şuan fotolarını arşivden çıkarıp paylaşıyorum, hala kaliteleri çok iyi
Ah ah, htc markasını tek geçerim.
HTC u11 kullanıyorum 3 yıl oldu, harika bir telefon, tek bir defa yarı yolda koymadı, kamerası halen orta üst segment telefonların kamerasından daha iyi,
Yıl 2014 HTC M8 modeli çift kameralı: çoğu insan dalga geçiyordu, hatta dönemin bazı editörleri de dahil.
Gel zaman git zaman bugün telefonların arka kısmı kameralardan geçilmiyor,
HTC gerçekten bir başka idi, ama kötü fiyat politikası sonuç hüsran.