En son güncellemesi 2009 yılında Palm tarafından yapılan WebOS, yeni sürümü ile mobil dünyaya hızlı bir giriş yapmak istiyor. HP çatısı altında kullanıcı kitlesini çok daha geniş bir tabana yayma amacında olan WebOS için bu yeni sürüm, hem kendi hem de HP adına birçok açıdan ciddi önem taşıyor.
Yenilenen bir işletim sistemi ve yeni bir akıllı telefon ile pazara hızlı bir giriş yapmak isteyen HP, bu yöndeki ilk adımı çetin savaşların yaşandığı Amerikan pazarında atacak. WebOS 2.0’li Palm Pre, yıl bitmeden Amerika ve Kanada’da satışa sunulmuş olacak. (Ve Huzurlarınızda Palm Pre 2!)
Bir Sonraki Sayfa: WebOS 2.0 Ne Vaat Ediyor?
{pagebreak::WebOS 2.0 Ne Vaat Ediyor}
WebOS 2.0 Ne Vaat Ediyor
Zaten görsel anlamda hayli çekici bir sistem olan WebOS bu imajını yeni sürümde de korumuş. WebOS’in kullanıcı arayüzü ekibinin lideri konumundaki Matias Duarte’nin görevinden ayrılması da işletim sistemini pek etkilememiş görünüyor. WebOS yine çok etkileyici bir görselliğe sahip.
HP, görsel arayüzün pek de ön plana çıkmadığı 5 ana başlıkta ele almayı tercih etmiş WebOS 2.0’ı. Bunlardan en dikkat çekeni ise gerçek multitasking şeklinde geçen ifade. WebOS 2.0 ile kullanıcılar özgürce istedikleri yazılımı geri plana alıp istediklerini çalıştırabilecek. Bu durum alıştığımız manadaki çoklu işlem mantığından farklı değil aslında. HP sanki burada rakiplerine bir göndermede bulunmuş.
{pagebreak::Just Type}
Just Type
Bir diğer dikkat çekici madde ise Just Type fonksiyonu. Bu özellik sayesinde açmak istediğiniz üçüncü şahıs uygulamayı veya sisteme entegre bir yazlımı T9 sözlük girişi mantığında ekrana yazarak çalıştırabiliyorsunuz. Geliştirilmeye açık olan bu özellik hem WebOS 2.0 SDK’ları tarafından desteklenecek hem de kullanıcıların Just Type’ı kişiselleştirmesine müsaade edilecek.
{pagebreak::HP Synergy}
HP Synergy
HP Synergy özelliği de gayet iyi düşünülmüş ve mobil cihazlarda görmeye pek alışık olmadığımız bir özellik. Bu işlev sayesinde Facebook, Google, Microsoft® Exchange, LinkedIn ve Yahoo! hesaplarınıza giriş yaptığınız takdirde, tüm kişisel bilgileriniz otomatik olarak telefona yedekleniyor. Sonrasında ihtiyacınız olduğunda bu bilgileri tek bir tıklama ile kullanabilmeniz olanaklı hale gelmiş oluyor.
Bu özellik de yine üçüncü şahıs yazılımların kullanımına açık olacakmış. Nasıl faaliyet göstereceğini bilemiyoruz ancak kötü emellere alet olmaya gayet müsait bir işlev gibi duruyor şu anda.
{pagebreak::Adobe® Flash Player 10.1 Desteği}
Adobe® Flash Player 10.1 Desteği
İkinci nesil sürüm ile birlikte Flash desteğine kavuşan sistemlerden biri olmuş WebOS. Flash tabanlı içerikleri özgürce çalıştırabilen işletim sistemi için bu özellik henüz beta aşamasında.
{pagebreak::Onlarca Yeni Özellik}
Onlarca Yeni Özellik
WebOS 2.0 ile birlikte onlarca yeni işlev kullanıcılara sunulmuş. Biraz hızlı bir giriş yapmış olsa da arkaplanda ciddi bir çalışmanın yapıldığı açık bir şekilde görülüyor. Bahsettiklerimizin dışında onlarca yeni özellik ve üçüncü şahıs yazılım sistemde ön yüklü olarak gelecek.
Facebook 2.0, anlık mesajlaşma yazılımları için Google Talk ve Yahoo!, daha güvenli bağlantılar için VPN desteği, gelişmiş yazılım katalogu, HTML 5 destekli web tarayıcı, baştan aşağı yenilenmiş ve telefonun geneline yayılmış favoriler özelliği, Skype ve bluetooth klavye desteği sayabildiklerimizden sadece bazıları.