WhatsApp, diğer mesajlaşma platformlarıyla çapraz mesajlaşma özellikleri sunmaya hazırlanıyor. Bu özellik, Signal, Telegram ve diğer mesajlaşma uygulamaları arasında iletişim kurulmasına olanak tanıyacak.
AB düzenlemeleri sebebiyle WhatsApp, çapraz platform desteği getiriyor
WhatsApp’ın diğer mesajlaşma uygulamalarıyla entegre olması kararı, AB düzenlemelerinin bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor.
WhatsApp yöneticilerinden Dick Brouwer verdiği bir röportajda, bu uygulamalar arası mesajlaşmanın nasıl işleyebileceğine ışık tuttu. Varsayılan olarak etkinleştirilmeyeceği için kullanıcıların bu özelliği kullanmayı tercih etmeleri gerekecek. Ayrıca, WhatsApp ve üçüncü taraf uygulama sohbetleri ayrı kalacak ve üçüncü taraf konuşmaları ayrı bir “üçüncü taraf sohbetleri” gelen kutusuna yerleştirilecek.
Bu ayrım, WhatsApp’ın diğer hizmetlerin aynı düzeyde koruma sağladığını garanti edemeyeceği için sıkı gizlilik ve güvenlik standartlarını sürdürme konusundaki endişesinden kaynaklanıyor.
Üçüncü taraf hizmetlerin WhatsApp ve Messenger ile uyumlu olabilmesi için Meta tarafından belirlenen belirli şartları kabul etmeleri gerekiyor. Bu anlaşmaların ayrıntıları henüz açıklanmamış olsa da, bazı mesajlaşma platformlarının, özellikle bağımsızlıklarından veya güvenlik protokollerinden ödün vermeleri halinde, Meta’nın şartlarına uymakta tereddüt etmeleri de muhtemel.
Meta, üçüncü taraf hizmetlerin Signal şifreleme protokolünü benimsemesini tercih ettiğini belirtti. Ancak, kendi şifreleme yöntemlerine sahip olabilecekleri için tüm platformlar bu geçişi yapmaya istekli olmayabilir. Bununla birlikte Meta, WhatsApp tarafından belirtilen aynı güvenlik standartlarını karşılamaları koşuluyla alternatif şifreleme protokollerine açık olmaya devam ediyor.
Mesajlaşma hizmetleri arasında birlikte çalışabilirlik umut verici olsa da, diğer platformların Meta’nın ekosistemine katılması zaman alabilir ve entegrasyon başlangıçta umulduğu kadar sorunsuz olmayabilir. Ayrıca, kullanıcı gizliliği ve güvenliğinin korunmasına ilişkin endişelerin yanı sıra daha önce benzer girişimlere karşı çıkan Apple gibi şirketlerin potansiyel direnci de söz konusu. Siz ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.