ABD Çin ticaret savaşı, sadece akıllı telefon üretimini kötü etkilemiyor. İki ülke arasındaki soğuk rüzgarlar, perakende satışlarını da sarsıyor. Ambargo uygulamalarının maliyetini dengelemek adına uygulanan fiyatları yükseltme politikası, dünyanın en değerli şirketini zor durumda bırakmak üzere.

Dünyanın en değerli 100 markası açıklandı

Dünyanın en değerli 100 markası açıklandı

Dünyanın en değerli 100 markası yeniden güncellendi. En değerli telefon şirketleri listesinde bir hareketlenme varken, en değerli 100 marka listesindeki diğer detaylar ise dikkat çekti.

ABD Çin ticaret savaşı iki kesime de zarar veriyor

Geçtiğimiz yıllarda Şanghay şehrinde yaşayan bir girişimci olan Yung Lin, Amazon.com üzerinden anahtarlar, tornavidalar ve bunlara benzer aletler satan iyi bir iş kurdu. Başkan Trump’ın uygulamaya koyduğu gümrük vergilerinden dolayı iki arada bir derede kalan Lin, fiyatlara zam yapmayı seçti. Bir diğer seçenek ise ilgili maliyetleri görmezden gelmekti. Zam yapmaktan mutlu olmayan girişimcinin ürettiği bazı ürünler, satış konusunda dibe doğru çökmeye başladı. Zira ilgili ürünlerin satışları üçte bir oranında düştü.

abd çin ticaret savaşı

Çin’den ucuz ürünlerin satın alınması ve bu ürünlerin ABD’de satılması fikri, iş modeli olarak, günden güne çekiciliğini kaybediyor. ABD Çin gerilimi yüzünden piyasada var olan huzursuzluk, Amazon tüccarlarının ticaret yapmasını zorlaştırmaya devam ediyor. Buna ek olarak ekonomik savaşın tahmin edilemezliği, iki süper gücün gelir kalemlerini darboğaza sokuyor.

abd çin gerilimi

Trump yönetiminin, çoğu tüketim malları olmak üzere, 300 milyar dolarlık ambargoyu daha da sertleştirmek istemesi olabilecek en kötü senaryo olarak değerlendiriliyor. Zira Trump ve ekibi, Çin ile yapılan en son ticari görüşmelerden olumlu sonuç alınamadığını belirtmişti. ABD Çin ticaret savaşının belirsizliği, fabrikalara verilen siparişlerin yönetimi hususunda ileriye dönük bir sorun çıkarmaya devam ediyor. Bu sorun, bir önceki partide belirlenen toptan satış fiyatının olağanüstü şekilde artmasına sebep oluyor.

ABD Çin gerginliği küçük işletmelerin kâbusu haline geldi

Bu artışın dışında başka seçenekler de mevcut: Üretimi başka ülkelere kaydırmak veya stokçuluk yapmak. Tek kişilik dükkanlar veya küçük işletmeler, ne yazık ki, böyle bir konjonktürde çok zorlandıklarını açıkladılar. Ambargonun maliyetlerini tedarikçilere itelemek adına onlarla bir pazarlık yapamayan esnaflar ile küçük şirketler, aynı zamanda ABD Çin gerginliği mevzusunda var olan belirsizlikten korunmak için büyük şirketlerin desteğini de alamıyorlar.

ABD Çin gerilimi

San ​​Diego’da bulunan ABD Tedarik Zinciri Yönetimi Enstitüsü’nün genel müdürü Joel Sutherland, bu konu hakkında şöyle konuştu: “Küçük şirketlerin önemli bir sorunu var. Bugün bir karara varan ancak yarın bu karara bağlı kalmayıp bambaşka işler yapan ve bu yüzden de çok büyük risklere sebep olan bir yönetime sahibiz.”

Amazon ticaret konusunda ekstra önlemler alabilir

Dünyanın en değerli markası olan Amazon, satışlar yavaşladığı takdirde birtakım önlemler alabilir. Bu önlemlerden bazıları, Amazon’un kendi çevrimiçi mağazasının kullanılması konusunda kullanıcıları daha fazla oranda maliyetlere ortak etmesi ve onların satış komisyonlarını büyük oranda kesmesi gibi ekstrem seçeneklerden oluşuyor. Bu iki seçenek, daha çok, ABD ile Çin’in böyle bir durumun getireceği ekonomik şartlara uyumluluk gösterip gösteremeyeceğine bağlı.

abd çin ekonomik savaşı

Trump, 28-29 Haziran tarihlerinde Japonya’nın Osaka kentinde düzenlenecek olan G20 zirvesi için Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bir araya gelecek. Zira her iki taraf da bir hafta süren bir çıkmazın ardından ticari müzakerelere devam etme kararı almıştı. Görünüşe göre bir anlaşmaya varılsa bile, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret ilişkisi muhtemelen hiçbir zaman aynı olmayacak. Amazon platformu üzerinde mobilya ve türevi eşya kategorisinde iki binden fazla ürün satan Chuck Gregorich, bu konu hakkında kısa bir temennide bulundu: “Uygulanan gümrük tarifelerinin aynı düzeyde kalacağını telakki ediyoruz. Bir veya iki yıl içerisinde tekrar bir hazırlıksız yakalanma durumunu kaldıramayız.”

amazonda satış yapmak

Amazonda satış yapmak eskisi gibi değil

Diğer birçok ithalatçı gibi; Gregorich de geçen yılın başında, 1 Ocak’ta, Çin’e ithalat konusunda uygulanan gümrük tarifelerinden (Yüzde 10’dan yüzde 25’e varan oranlarla) etkilenmemek için siparişler konusunda hızlı davranmıştı. Bu gerilimin kötü etkilerinden kurtulmak adına ve hızlı siparişleri bir an önce gerçekleştirebilmek hedefiyle sadece 400.000 dolar harcamıştı. Gregorich, üretiminin yaklaşık yüzde 30’unu Vietnam’daki ve başka yerlerdeki fabrikalara kaydırmayı düşünüyor. O, yalnız değil. Diğer birçok Amazon tüccarı da mallarının Hindistan’da, Güneydoğu Asya’da ve Orta Amerika’da üretilmesini düşünüyor. Amazonda satış yapmak eskisi gibi değil.

amazonda satış yapmak

Tüccarlar; doğru fabrikayı bulmak, hammaddelerini korumak ve ürün kalitesi testlerini yürütmek için bir yılı kolayca heba edebileceklerini söylüyorlar. Bu söylentinin en canlı örneği, Jerry Kavesh isimli bir kişi. Kavesh, Amazon’da kovboy çizmeleri ile kovboy şapkaları satıyor. O, son zamanlarda ürünlerini üretebilecek bir fabrika bulmak için Hindistan’da aylar harcadı. Peki, Kavesh bu durumda avantajlı mı? Hayır, değil. Zira Kavesh, daha önce elinde var olan güçlü avantajları bu savaştan etkilenmemek adına feda etmek zorunda. Bu bağlamda, Çin’den hammadde ithal etmek zorunda kalacağını belirten tüccar, kişisel harcamalarını yüzde 15 oranında azaltmaya devam ediyor ve fiyatları yüzde 12 civarında artırmayı sürdürüyor. Tecrübeli satıcı, yaptığı fiyat artırımlarının satışlarını olumsuz bir şekilde etkileyeceğini biliyor.

3P Marketplace Solutions şirketinin icra kurulu başkanı Kavesh, ABD yönetiminin gerçekçi bir tavırla hareket etmediğini belirtti ve şunu ifade etti: “Bütün üretiminizi aniden yeni birine devredemezsiniz.” ABD’deki satıcılar üretim üslerini çeşitlendirmeye çalışsalar bile onların Çinli meslektaşları; Avrupa’da, Japonya’da ve Avustralya’da yeni müşterilerini arıyor. Çin’e göre, bir tarafta bir malın nereden geldiğini kafasına takan ve o malın ülkeye sağlayacağı katkıyı önemsemeyen bir yönetim anlayışı var iken diğer tarafta ise “para, paradır” anlayışını savunan bir ekip mevcut. Çinli yöneticiler, paranın para olduğunu savunan bir felsefeden yola çıkarak iş birliği yaptığı ortaklarını geldikleri yere göre yargılamadıklarını söylüyorlar.

Yapay zeka teknolojisi, kasa hırsızlığına darbe vurdu

Yapay zeka teknolojisi, kasa hırsızlığına darbe vurdu

Mağaza güvenlik sistemleri konusunda öncü bir marka olmak isteyen perakende markası Walmart, yapay zeka teknolojisi sayesinde mağaza hırsızlıklarının sekteye uğratıldığını açık bir dille ifade etti.

Amazon, ticaret savaşı hakkında kamuoyuna çok az şey söyledi. Bazı şirketler, Trump yönetimine bu ticaret savaşının bitmesi gerektiğini söylemedi. Sessiz bir şekilde yoluna devam eden Amazon ise bazı satıcılarına yüzde 10’luk bir komisyon paketi önerdi. Bu satıcılar, ambargodan etkilenen satıcılardı. Perakende şirketi, e-postayla yaptığı bir açıklamada, ayrıca, şunları dile getirdi: “Küçük, ortak ve büyük şirket fark etmeksizin her şirket, tedarik zinciri hususunda yeni tarifelerden kaynaklanan artan maliyetlere uyum sağlıyor. Bu uyum sürecinin, mümkün olduğunca, sorunsuz bir şekilde atlatılması için satıcılarla yakın bir çalışma içerisindeyiz.”

Türk girişimler Avrupa için yola çıkacak

Türk girişimler Avrupa için yola çıkacak

MediaMarkt Türkiye tarafından başlatılan MediaMarkt Startup Challenge projesi için projeler sahneye çıkıyor. Türk girişimler Avrupa'ya gidiyor...

Bu açıklamanın yeterli bir açıklama olmadığını savunanların sayısı az değil. Bunun sebebi, bu uygulamanın Amazon’un toptan satın aldığı ve satışlarda kullanacağı ürünler için geçerli olacak. Doğrudan satış yapan bireyler, bu uygulamanın dışında yer alıyor. Onlar, kısacası, tek başınalar.