Bataryalar neden çıkartılamıyor?

Bunun birden fazla cevabı var. “Planlı eskitme nedir?” başlıklı yazıda bu soruya bir cevap verdik. Madalyonun bir de öteki yüzüne bakalım. Büyük bataryalar, telefonların estetik açıdan güzel bir şekilde algılanmamasına sebep olabiliyor.

Bazı kullanıcılar, Nokia 3310 isimli telefonun bu yüzden güzel bir tasarıma sahip olmadığına inanıyor. Ayrıca günümüzün güzellik ve estetik anlayışı da (akıllı telefonlarda) plastik değil metal ve cam ikilisi ile bağlantılı.

Bataryalar neden çıkartılamıyor

Tasarım ile ilgili sorunlardan ve maddi kaygılardan ötürü üretim stratejisini değiştiren akıllı telefon firmaları, bu bataryaları korumak için ekstra bir katman kullanıyordu. Bu katman da ekstra maliyete sebep oluyordu.

Firmalar bu katmanı ortadan kaldırdı ve bataryalarını kendi ürünlerine gömmeyi tercih etti. Böylece o katman için kullanılan o boşluğa daha işlevsel olan donanımlar ve yazılımlar (kablosuz şarj gibi) yerleştirildi.

Bir akıllı telefon güçlü bir soğutma cihazı olmadan nasıl çalışıyor?

Bu soru aslında “Bir akıllı telefon güçlü bir soğutma cihazı olmadan neden aşırı ısınma sorunları ile başımızı ağrıtmıyor?” gibi uzun bir sorunun kısaltılmış hâli. Isınma sorunları yaşayan akıllı telefonlar elbette var ancak biz bu yazıda genele bakıyoruz.

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar aşırı ışındığında kendisini kapatıyor. Bu cihazların güçlü bir soğutucu olmadan sürekli bir şekilde çalışması mümkün değil. Akıllı telefonlar neden bilgisayarlar kadar güçlü soğutuculara ihtiyaç duymuyor?

Günümüzde “oyun bilgisayarı” olarak nitelendirilen bilgisayarlara tek bir güçlü soğutucu yetmeyebiliyor. Bünyesinde 4 adet güçlü soğutucu çalıştıran makineler de var. Bir soğutucunun kalitesi oldukça önemli.

Telefonların ekstra bir soğutucuya ihtiyaç duymama sebebi üretim mimarisi ile bağlantılı. Telefonların kasası, içerideki ısıyı emebilen ve dışarıdan gelen ısıya (belli bir sıcak derecesine veya belli bir soğukluk derecesine kadar) dayanabilen ham maddeler eşliğinde üretiliyor.

Emilen ısı dışarıya doğru püskürtülebiliyor. Son olarak bir bilgisayarda yer alan mekanik bir parça tarafından kullanılan alternatif akımın (veya doğru akımın) miktarı ile bir telefonda yer alan mekanik bir parçanın kullandığı alternatif akımın (veya doğru akımın) miktarı aynı değil.

Telefonlarda mıknatıs varsa pusula uygulaması nasıl çalışıyor?

Akıllı telefonlarda hem mıknatıs hem de pusula uygulaması var. Bir mıknatıs bir pusulanın doğru yönü göstermesine engel olur. Bir telefonda yer alan mıknatıs ile pusula arasında hiçbir bağ yoktur ve her ikisi de birbirini engelleyemeyecek şekilde üretilir.

Telefonların hoparlörlerinde mıknatıs kullanılıyor. Bu malzeme, telefonun içine gömülen pusulayı etkilemez ancak dışarıdan getirilen (telefona gömülü olmayan) bir mıknatısın telefonda bulunan pusulayı bozacağından emin olabilirsiniz.

Aynı durum metal dedektörler ile manyetik rezonans görüntüleme (MRI) cihazları için de geçerli. Bu cihazlardan herhangi birine mesafe anlamında yakınken telefonunuzun pusulasını kullanmayı deneyin. Başarılı olamayacaksınız. Akıllı telefonlar hakkında derlediğimiz ilginç bilgiler henüz bitmedi.