Akıllı telefonlarda neden gömülü radyo kullanılmıyor?
Eski telefonlarda radyo kullanılıyordu ancak günümüzdeki akıllı telefonlarda radyo kullanmak için bir radyo yazılımına ihtiyaç duyuyoruz. Her akıllı telefonda bir radyo yongası mevcut ancak bu yongayı aktif etmelisiniz.
Sony Ericsson’ın akıllı telefonlarında kullanılan bu yonga hâlihazırda aktifti ve bir kullanıcıya ihtiyaç duymuyordu. Ne oldu da bu karar akıllı telefon üreticilerinin iznine tabi oldu?
Telefon firmalarına göre kullanıcılar artık radyoya ihtiyaç duymuyor, radyolar yerine asenkron İnternet radyosu (podcast) ile vakit geçiriyor ve haberleri İnternet sitelerinden okuyor.
Akıllı telefonlar kendi şarjının yüzdesini nasıl algılıyor?
Akıllı telefonlar ne kadar şarja ihtiyaç duyduğunu ve ne kadar şarja sahip olduğunu (yüzde bazında) nasıl biliyor? Bu soruyu hatırladınız mı? Bir akıllı telefonun bataryası, üretim aşamasında test edilen voltaj aralıkları eşliğinde çalışır. Bu testlerde bir bataryanın ulaşabileceği maksimum voltaj kapasitesi test edilir.
Bu kapasite, o bataryanın kendi bünyesinde en fazla ne kadar miktarda voltaj barındırabileceğini gösterir. Maksimum kapasite ile minimum kapasite arasında numerik bir aralık oluşur (0-15 gibi).
Bu aralıkta yer alan sayılar yüzdesel dilimlere dönüştürülür ve bir yazılım aracılığı ile ekrana yansıtılır. Böylece akıllı telefon da kendisinin şarj konusunda ne kadar donanımlı olduğunu öğrenir. Bu durumu bir örnek ile açıklayalım ve 4.3 volt = Yüzde 100 ve 2.7 volt = yüzde 1 ikilisini kullanalım.
Akıllı telefonunuz bu aralıktaki değerleri baz alır ve şarjının yüzde kaç olduğunu tespit eder. iPhone modelleri bu sayede kullanıcıları şarj yüzdesi yirmiye veya ona düşünce uyarabiliyor.
Bir akıllı telefonun navigasyonu neden daha hızlı?
Evet, bir akıllı telefonun navigasyon sistemi bir otomobilin navigasyon sistemiden daha hızlı bir şekilde çalışıyor. Akıllı telefonlar sizin konumunuzu tespit etmek için aynı anda birden fazla ağa erişebiliyor (hücresel veya kablosuz).
Otomobiller ise sadece uydulardan yararlanabiliyor. Eğer hücresel veya kablosuz ağlar olmasaydı akıllı telefonlar da konum belirlemek konusunda otomobiller kadar yavaş olacaktı.
Bir yazımızın daha sonuna geldik. İçeriğimiz hakkında neler düşünüyorsunuz? Akıllı telefonlar hakkında ilginç bilgiler öğrenmeye devam etmek istiyor musunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz. Bir başka yazıda görüşmek dileği ile. Hoşça kalın!
Emeginize saglik
Sevgili Ege, emeğin için teşekkür ederim. Çok kapsamlı ve güzel bir içerik üretmişsin, Ziyadesiyle müstefid oldum. Lakin bir kelimede soru ekini ayrı yazmayı unutmuşsun, gözümden kaçmadı! 🙂
Merhaba!
Sayenizde o kelimeyi buldum ve düzelttim. Duyarlılığınız için sağ olun.
Esenle kalın.
Bunun gibi serilerin devamı kesinlikle gelsin
Merhaba.
İlginiz için teşekkür ederim. Devamı gelecek!
Elinize sağlık yararlıydı
Çok güzel yazı bence devamı gelmesi lazım
Yücel Murat Özkan
Teşekkürler. Devamını bekleriz
Böyle yazıları daha sık görmek istiyoruz 👏
Bunları çocuklar bile biliyor kendinizi biraz geliştirmeniz gerekiyor ben haberinizden ne bekliyorum siz ne anlatıyorsunuz insanların bilmediği ayrıntıları söyleyin ki okumaya diğer olsun
iPhone bu sayede yüzde 20 ye düşünce uyarıyor, androidler de bu özellik yok mu yani ?
Var endişelenme 🙂
teşekkürler
android 15 düşünce uyarı veriyor ;D android neyse ios odur aynı şey
Elinize sağlık abi.
Bu yazıyı beğendim bu türde yazıların devamını istiyorum.
Güzel aydınlatıcı bilgiler, teşekkürler
Ekran yanması sorununu planlı eskitmeye dahil edebilir miyiz her telefonda bunla karşılaştım takıntı haline geldi acaba bi çaresi varmı