Günümüzde birçok girişimci “Apple nasıl başarılı oldu?” sorusunun cevabını bulmaya çalışıyor. Zira 1 Nisan 1976 tarihinden beri faaliyet gösteren bu Amerikan firması, dünyanın en istikrarlı firmaları arasında yer alıyor. Apple ürünleri de bünyesinde barındırdığı gizemlerle dünyanın en ilginç ürünleri arasında gösteriliyor.
Apple’ın da başarısız olduğu birçok husus mevcut ancak bu yazımızda kendisinin başarılı olmasını sağlayan sırları açığa çıkardık. Çeşitli yöntemler ile kullanıcıların duygularına hitap etmeyi ve kendisini ön plana çıkarmayı tercih eden bu marka, karşılaşıldığında tebessüm ettiren sürprizler hazırlamayı seviyor.
Apple ürünleri denilince akla gelen iPhone, iPad, iPod, Mac ve benzeri elektronik cihazlar ile kimilerine göre teknolojik bir devrime imza Apple geçmişte nasıl sürprizler hazırladı? iPhone ve Mac kullanıcıları nelerle karşılaştı? Bu sürprizler hem Apple’ı ön plana çıkardı hem de kullanıcıların birçoğunu etkiledi.
Daha önce hiç karşılaşmadığınız veya karşılaştığınızda gülümsemenizi sağlayan sürprizlerden 10 tanesini sizler için derledik. Müşteri sadakati kavramına önem veren Apple’ın tarihe geçen ilginç ve stratejik hamleleri sizler ile. Bu yazıda yer alan başlıklar şu şekilde:
Birinci sayfa — Sesli Notlar ve “Rickrolling”
İkinci sayfa — Steve Jobs’ın gözlük camları ve Ünlü plak ile 4 büyülü kelime
Üçüncü sayfa — Apple’dan sevgi mesajı ve 9:41 fenomeni
Dördüncü sayfa — Aslında iki Apple vardı: Sosumi isimli ses dosyası ve Ürünün kendisine değil kullanıcıya nasıl hissettirdiğine bakmak
Beşinci sayfa — Apple’ın renkli topu ve Apple Harita uygulaması için hazırlanan ikona dikkat!
Artık yoklar: Apple’ın en beğenilmeyen ürünleri
Apple günümüzdeki başarısına anında kavuşmadı. Yıllar önce piyasaya sürülmüş olan Apple'ın en beğenilmeyen ürünleri yıllar içinde yok oldu.Apple nasıl başarılı oldu: Apple ürünleri ve sürprizler
İlk olarak İngilizcesi Voice Memos olan ve dilimize Sesli Notlar olarak çevrilen uygulamaya bir göz atalım. Sesinizi veya başka bir sesi kaydetmenizi sağlayan bu uygulamanın logosu sizin için sıradan bir logo olabilir.
Bilindiği üzere Apple her zaman bir uygulamanın logosunu o uygulamanın adına göre tasarlar. Mesela Saat uygulamasında saati, Hesap Makinesi uygulamasında hesap makinesini, Harita uygulamasında haritayı ve Hava Durumu uygulamasında hava durumunu temsil eden bulut ile güneşi görüyoruz.
Sesli Notların logosuna baktığımızda ses dalgaları ile göz göze geliyoruz. Gördüğünüz bu ses dalgalarının ne anlama geldiğini öğrenmek ister misiniz? Tahmininiz doğru olabilir. Tek bir kelime: Apple. Bu sayede Apple’ın kendisini ön plana çıkardığını anlıyoruz.
Apple kullanıcılara şaka yapıyor: “Rickrolling”
Apple Watch için hazırlanan bir destek sayfasının sağ tarafında bir Apple Watch ekranı bulunuyor. Apple, bu sayfada Apple Watch’da arkadaş ekleme işleminin nasıl tamamlandığını gösteriyor.
İlgili görsele dikkatli bir şekilde baktığımızda Rick Astley’in Never Gonna Give You Up şarkısını çağrıştıran iki harfli kısaltmalar ile karşılaşıyoruz. Bu şarkı, “rickrolling” adı verilen bir dans türünü simgeliyor. Kendisi bir akımın başlatılmasına sebep oldu.
İnternet şakası olarak tanımlanan bu akımın popüler olmasının sebebi 1987 yılında kullanıcıların beğenisine sunulan Never Gonna Give You Up şarkısında Rick Astley’in dans tarzıdır. Çoğu kişi bu dansın komik olduğunu düşünüyor.
İlginizi çeken bir bağlantı adresine tıkladığınızda ekranınızda belirmesini istediğiniz video veya sayfa yerine bu şarkı geldiyse trajikomik bir şakaya maruz kaldığınızı söyleyebiliriz. Günümüzde bu tür şakalar için “trollemek / trollenmek” kalıbı kullanılıyor.
2007 yılında revaçta olan bu şaka, Apple’ın da ilgisini çekmişti ve Apple da bu şakadan yararlanarak insanların ilgisini çekmişti. Böylece tarihin tozlu sayfalarında seçkin ve görece etkili bir stratejinin de yer alabildiğini gördük.
Apple böylece kullanıcılara “Ben de sizdenim!” mesajı verdi ve birçok kullanıcının sempatisini kazandı. Oldukça benmerkezci bir yaklaşım ile kendisini pazarlayan Apple’ın Steve Jobs’ın gözlük camları ile ne işi olabilir?
Emek verilen, keyifli bir makale olmuş. Kaleminize sağlık ve teşekkürler.
İyice paronayak olmuşsunuz