Fosil yakıtlara yavaş yavaş veda ettiğimiz bugünlerde yenilenebilir enerji kullanımı gittikçe yaygınlaşıyor. Birçok farklı ülke yenilenebilir enerji sistemleri üzerinde çalışırken bunların başında da güneş enerjisi geliyor. Tüm dünyada güneş paneli üretimi artarken, güneş tarlaları genişlemeye başladı.
Geniş arazilerde ve evlerin çatısında görmeye alıştığımız güneş panelleri, yenilenebilir enerji konusunda önemli bir rôl üstleniyor. Portekiz’de kurulan güneş tarlası ise hem denizin üzerinde kurulması hem de hacmiyle dikkatleri üzerine çekiyor.
Güneş tarlası bin 500 haneye elektrik sağlayacak!
Portekiz’deki Alqueva baraj gölünde bulunan ve Avrupa’nın en büyük yüzer güneş tarlası olarak adlandırılan tesis, Temmuz ayında elektrik üretmeye başlayacak. Dört futbol sahası büyüklüğündeki yüzer güneş enerjisi çiftliği, yılda 7.5 gigawatt saat elektrik üretecek.
12 bin güneş panelinden oluşan tesis ayrıca 2 GWh kapasiteye sahip lityum bataryalara ev sahipliği yapıyor. Bu tesisin yaklaşık olark bin 500 haneye elektrik sağlayabileceği belirtiliyor. Yüzer güneş tarlası, Portekiz’in ana elektrik şirketi EDP tarafından kullanıma açıldı.
Güneş tarlasının hidroelektrik santral üzerine kurulmasının önemli avantajları da bulunuyor. Tesis direkt olarak elektrik şebekesine bağlanabiliyor bu sayede ekstra bir masraf oluşturmuyor. Ayrıca güneşli günlerde üretilen fazladan elektrik enerjisi, suyu tekrar baraj gölüne toplamak için kullanılarak sonrasında elektrik üretilmesine katkı sağlayacak.
Alqueva yüzer güneş tarlası, EDP’nin 2030 yılına kadar tamamen yenilenebilir enerjiye geçiş planının bir parçası. Hidroelektrik dahil yenilenebilir enerji sistemleri EDP’nin 25.6 gigawatt’lık kapasitesinin yüzde 78’ini oluşturuyor. Şirket ilerleyen dönemde yüzer güneş enerjisi tarlalarını genişletmeyi planlıyor.
Peki siz güneş tarlaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.
Dünyanın oksijeninin %70 küsürünü denizde yaşayan algler ürettiği için bu şekilde bir enerji çözümü doğru yol değil bunun yerine başka çözüm yollarına gidilmesi gerekebilir
Baraj üzerine güneş enerjisi kurmak çok mantıklı,bir yandan yüzeyi örttüğü için suyun buharlaşması da engelleniyor.
Bizdeki barajların üzerinde de bu çalışma yapılabilir.
Çok mantıklı geldi
Artık ilerisi böyle heryerde solar panel, elektrikli araba, elektrikli uçak kısaca herşey elektriğe bağlı olacak. Elektriği üretme şeklide solar panelden geçiyor.
Bizim hükümet enerji şirketlerini koruma politikasından vazgecmezse bı şey olmaz yok bunadaki herkesin imzası olacak yok Tedaş olur diyecek yok fazladan elektrik üreten bile yinede iletim bedeli ödeyeceksin yok proje cizdireceksin madem destekliyor devlet bunlara çözüm bulmali
Uyanmaliyiz Enerjide gelişmiş ülkelerin izinden gidelim. CARİ açık enerji yetersizliğinden veriyoruz her yıl 60 milyar dolar açığımız var
Adamlar dünyaya insanlığa hizmet ediyor bilim üretiyor bizde abuk subuk boş işlerle uğraşıyoruz.
Konyada avrupanın 2 ci büyük güneş paneli tarlası var
Naber..
Barajlardaki buharlaşan suyu engellemek için barajların üstüne yapılabilir durgun ve tatlı su. Kur GES leri bedava dümdüz zemin bir taşla iki kuş
Güneş panel kullanımı devlet teşviği ile evlerin çatılarına kurulum yapılarak dışa bağımlılığı büyük ölçüde azalacağını veya biteceğini düşünüyorum. Lakin panel fiyatları göz önüne alındığında düşüncelerimiz hayalden öteye geçemediği gerçeğini de vurgulamak gerekiyor.
Doğal göllerde gölün ekosistemini bozar, ancak suni baraj göllerinde faydalı olabilecek bir çalışma olur.