Sigara türevlerini kullanmak
Tütün endüstrisi bunu örtbas etmeye çalışsa da, tütün dumanının kansere neden olan en az 70 kimyasal içerdiğini yıllardır biliniyor. Ve maalesef etkilenenler sadece sigara içenler değil aynı zamanda, dumanı soluyan insanlar da pasif içici konumuna düşüyor ve ölümcül kanser türlerine yakalanma riskleri de artıyor. Yapılan araştırmalar evde ya da iş yeri gibi kapalı alanlarda pasif içici konumuna düşen kişilerin yüzde 20 ile 30 oranında akciğer kanserine yakalanma riskinin arttığını ortaya koyuyor.
Elektronik sigaranın her ne kadar sigaradan daha az zararlı olduğu söylense de konu hakkında pek olumlu sonuçlar bulunmuyor. Elektronik sigara için çalışmalar henüz çok erken aşamada olsa da 2019’da bilim insanları , farelerde yapılan ilk araştırmada artan akciğer kanseri ve potansiyel olarak mesane kanseri riskine elektronik sigara içmeyi bağladılar.
Bilinçsiz ve korunmadan bronzlaşma
İş yerlerinde maruz kalınan toksik maddeler
Gece vardiyası
Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı ilginç bir şekilde gece çalışan insanlar için kanser olma riski artıyor diyor. Bilim insanları, gece çalışmanın vücudun doğal sirkadiyen uykusunu ve uyanma döngülerini bozabileceğini düşünüyor.
Arsenik
Dünya Sağlık Örgütü, 50 ülkede en az 140 milyon insanın yüksek düzeyde arsenik içeren su içtiğini söylüyor.
Açık ateşte kavrulmuş et
Izgarada yapılan etler yumuşak ve lezzetli olabilir ancak yapılan araştırmalara göre kanser riskini artırıyor. Bunun nedeni, etlerde bulunan kas yapısının heterosiklik aminler veya HCA’lar ve polisiklik aromatik hidrokarbonlar veya PAH’lar olarak adlandırılan bileşikler içermesidir.
Bu bileşikler Ulusal Kanser Enstitüsüne göre yüksek ısıda pişirilen etlerin içindeki kimyasallar da ortaya çıkıyor. Bilim adamları, bu kimyasalların kansere neden olduğundan emin değiller, ancak laboratuvar testlerinde DNA’yı kanser riskini artırabilecek şekilde değiştirdikleri görüldü.
Arkadaş kısaca yaşamak riskli dieydiniz