Ekim ayında Twitch platformunun hacklenmesi ve sistemdeki tüm verilerin sızdırılmasının ardından, bazı yayıncıların platform üzerinden yasa dışı yollarla para aklanmasına ortak olduğu ortaya çıktı. Olayın hemen ardından sosyal medyada Temiz Twitch kampanyası başlatıldı.
Konuyla ilgili konuşan bir Twitch sözcüsü, yerel yasaları ve platformun kurallarını ihlal eden içerik üreticilerini tespit edip, platformdan uzaklaştırmakta kararlı olduklarını söyledi. Ayrıca hali hazırda, para kazanma araçlarını kötüye kullanan yayıncılara karşı harekete geçtiklerini de belirtti.
Twitch platformunda yaşanan kara para aklama iddiası adli yargıda!
Geçtiğimiz günlerde meclise taşınan konuyla alakalı, milyonlarca sosyal medya kullanıcısı gelişmeleri merakla bekliyordu. Ardından bugün akşam saatlerinde İbrahim Haskoloğlu, Twitter üzerinden yapmış olduğu paylaşımda, Twitch‘te kara para aklama konusuyla ilgili adli soruşturma başlatıldığını söyledi.
Bunun üzerine pek çok yayıncı konuyla alakalı endişelerini dile getirdi. Sadece Twitch değil, neredeyse bağış ve abonelik sistemi olan diğer platformlara da sıçrayan bu kara para aklama durumu aynı zamanda bir haksız rekabet ortamı yarattığı için, bu haberi alan kullanıcılar sonunda rahat bir nefes alabildi.
Sosyal medya üzerinden kara para nasıl aklanıyor?
Bazı Twitter ve çeşitli forumların kullanıcılarının sızdırılan veriler üzerinde yaptıkları incelemelerin sonucunda, ortalama 30 ila 40 civarında anlık izleyiciye sahip olan Twitch yayıncılarının bile, aylık 5 bin ila 10 bin dolar arası gelir elde ettiği ortaya çıkarttılar. Ardından bu yayıncılardan bazıları durumla alakalı yaşadıklarını kamuoyuyla paylaştı.
Genel olarak mail üzerinden iletişime geçen dolandırıcılar, bot hesapları aracılığıyla reklam izleyerek elde ettiklerini söyledikleri sanal parayı (Twitch platformuna ait Bit para birimi) bağış olarak atabileceğini ve yayıncının izlenme sayısına göre, yüzde 50 ila 80‘ini kripto para şeklinde geri alacağını söyleyerek yanaşıyor.
Tabii işin aslı öyle değil. Bu dolandırıcıların, derin internet (Deep Web) ortamında, çalan kişinin kendi izini kaybettirmek için para karşılığı bilgilerini paylaştığı kredi kartlarından satın alıp bu bağışları yaptığı tahmin ediliyor. Ayrıca bu durumun sadece Twitch değil, organize bir şekilde YouTube ve TikTok üzerinde de yapıldığı da iddialar arasında yer alıyor.
Şu ana kadar milyonlarca dolarlık bir kara para aklandığı iddia ediliyor. Doğruluğu henüz kanıtlanmamış olsa da bazı yayıncılar, sızdırılan verilerdeki miktarların doğruluğunu onayladı. Sadece Twitch Türkiye bile, 150‘den fazla yayıncıya karşı harekete geçtiğini söyledi. Ancak TikTok gibi platformlarda bir gecede 400 bin TL‘lere varan bağışlar alan kullanıcılar olduğu söyleniyor. Bu yüzden kullanıcılar, konuyu adli makamlara kadar taşıdılar.
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi SDN Forum‘da veya yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!