DNA sentezleme çalışmaları için yeni bir yöntem bulundu. Yeni DNA sentezleme yönteminin daha hızlı, daha ucuz ve daha verimli olduğu belirtiliyor.

DNA sentezleme için TdT kullanıldı

Joint BioEnergy Institute (JBEI) araştırmacıları, DNA dizilerini sentezlemenin yeni bir yolunu buldular. Yeni sentez yönteminin daha hızlı, daha ucuz ve yüksek doğruluk payına sahip olduğu belirtiliyor. Böylelikle yaklaşık 40 yıllık Caruthers yöntemine yeni bir alternatif doğdu.

1 milyon yaşındaki insan fosili!

1 milyon yaşındaki insan fosili!

Avrupa’nın en eski insan fosili, İspanya’da bir arkeolojik çalışma sırasında bulundu. Neredeyse 1 milyon yaşında olan Avrupa’nın en eski insan fosili, biyolojik tarihimize ışık tutacak.

Dünya çapında kullanılan standart haline gelen Caruthers yönteminde, DNA yapı taşlarını tek tek bağlamak için organik kimya araçları kullanılıyor. Ancak bu yöntemde tehlikeli atık üretimi, kısa dizilerde yaşanan olası başarısızlık gibi durumlar uzun diziler yapmayı zor hale getiriyor.

DNA dizisi yapabilmek için araştırmacılar, TdT (terminal deoksinükleotidil transferaz) olarak adlandırılan bir enzim kullanıyor. TdT’nin istenen bir dizi sentezlemek için kullanılabilmesinde ana gereklilik sadece bir nükleotit eklenmesini sağlamaktır. Bu sayede TdT, DNA’yı kopyalamak için değil, sıfırdan DNA yazmak için kullanılabiliyor. Araştırmacılar, dakikada 200 baz ekleyebildikleri bu yöntemin, çok hızlı olduğunu belirtiyor.

DNA sentezleme

Test sonuçları başarılı olan bu yöntemle 1000 baz kullanarak bir gen kolaylıkla yapılabilir. Araştırmacılar, gelecekteki hedeflerinin ‘bir gecede bir gen yapabilmek’ olduğunu söylüyor.

CRISPR ve benzeri DNA çalışmaları da düşünüldüğünde, gelecekte birçok özellik laboratuvar ortamında sipariş ile yapılabilecek gibi görünüyor.