Windows Phone ve Nokia Lumia serisi
Windows, takvimler 2012 yılını gösterdiğinde iOS ve Android dışında yeni bir mobil platform olmanın planlarını yapıyordu. Aslında Microsoft Android’in ilk zamanlarında Windows Phone modelleriyle ön plana çıkmıştı. Yine 2010 yılında Microsoft, Windows Phone 7 işletim sistemiyle akıllı telefon dünyasına adım atmaya çalıştı.
Ancak HTC ve Samsung arada Windows Phone 7 için telefonlar üretse de Android tarafına odaklanmayı tercih ettiler. Bunun ana nedeni ise Microsoft’un getirdiği kısıtlamalar. Özellikle ekran çözünürlüğü anlamında dönemine göre çok düşük olan 480×800 piksel çözünürlüğü ve çift çekirdekli işlemcilere bile izin vermemesi iki yıl sonrasında platformun anlamsız hale gelmesine neden oldu.
Yine de 2012 yılında yapılan bu lansmanda HTC ve Samsung ön planda yer aldı. Bu markalar dışında Microsoft’un farklı planları olduğu Nokia’da Lumia akıllı telefon modelleriyle boy gösterdi. Bu lansmandan bir yıl sonra ise Microsoft Nokia şirketinin telefon kısmını satın aldı. Tüm bu önemli hamlelere rağmen Windows Phone projesi ne yazık ki çok başarılı olamadı.
Kutucuklu tasarıma sahip olan ana ekranı aslında çok çekiciydi. Özellikle HTC ve Nokia çok daha renkli Windows Phone modelleriyle karşımıza çıkıyordu. Ancak Microsoft üreticilere bazı kısıtlamalar getiriyordu.
O döneme göre 1280×720 çözünürlük desteği iyi bir seviye olsa da, kısa süre içinde bu çözünürlük dönemin gerisinde kaldı. Çok çekirdekli işlemci desteğine karşın HTC, Samsung gibi markalar genel olarak orta ve giriş seviyesi Windows Phone telefonlar üretmeyi tercih etti.
Nokia ise Lumia serisi ile gerçekten de en başarılı Windows Phone telefonları ortaya çıkardı. Biraz kaba olan modeller özellikle ses performansı açısından bir çok akıllı telefonun önünde yer alıyordu.
Windows Phone 8 işletim sistemi, tıpkı Apple gibi optimizasyonu başarılı akıllı telefonlar ortaya çıkarıyordu. Hatta amiral gemisi bir Windows Phone ile orta segment bir model arasında neredeyse performans açısından hiç fark yoktu. Bu optimizasyon başarısı Microsoft’un Apple gibi uygulamaları ücretli sunmasına neden oldu.
Ancak Android ve iOS kadar zengin olmayan Windows Phone Store, aynı zamanda Angry Birds gibi dönemin fenomen ücretsiz mobil oyununu bile ücretli olarak sunuyordu.
Bu tür küçük hatalar ve platformun iOS ve Android mantığından farklı çalışması, bir süre sonra Windows Phone platformunun başarısız olmasına neden oldu. Bu platformun en başarılı temsilcisi olan Nokia ise Microsoft’un telefon bölümünü kapatmasıyla bir dönem için tamamen tarih olacaktı.
Akıllı telefon dünyasında bir dönemin kapandığı bu bölüm sonrası, Android ve iOS arasında savaşın çok daha büyüyeceği dev ekranlı amiral gemisi telefonlar çağına doğru adım atacağız.
Çinli markalar ise bu dönemde yavaş yavaş amiral gemisi akıllı telefon pazarında ağırlıklarını hissettirmeye başlayacak. Gelecek bölümde ayrıca Google’ın Android dünyasında heyecan uyandıran Project Ara denemesinden de bahsedeceğiz.
İlk iphoneun olmaması saçma
Merhaba, Dünden bugüne cep telefonu tarihi dosyamızda, ilk iPhone yani iPhone 2G’ye üçüncü haftada yer vermiştik, söz konusu dosya habere buradan ulaşabilirsiniz.
Kim yazdıysa eline sağlık bayıldım gerçekten
Bunu okuyacak işsiz tanımıyorum
Ben okuyorum. Sitedeki çoğu haberden daha kaliteli içeriğe sahip belgesel gibi. İlgi alanıma da girdiği için bunları gördükçe ilk çıktıları günleri hatırlıyorum
her marka dönem dönem telefonlarının bazı özellikleriyle sektöre yön verdi bugüne kadar. Lg de G2’nin çoğu özelliği ile öyleydi. Sektörün gidişatını, markaların planlarını değiştiren efsane bir telefon oldu.
Iphone cop