Nexus serisinin sonu: Nexus 5X ve Nexus 6P
Nexus serisiyle Google önemli bir kullanıcı kitlesinin dikkatini çekmeyi başarmıştı. 2015 yılının sonunda ortaya çıkan Nexus 5X ve 6P modelleri ise Google’ın pazarlama stratejisini değiştirdiğine işaretti. İlk defa iki ayrı Nexus modeli tanıtan firma, ayrıca 6P ile dev ekranlı Android akıllı telefon modellerine kafa tutmaya niyetlendi.
Yine iki modelden Nexus 6P amiral gemisi akıllı telefon sınıfında yer alırken, 5X modeli ise üst orta seviye bir işlemciyle karşımıza çıktı. Böylece Google ilk defa orta segment pazarına da yönelmiş oldu.
Nexus 6P, dönemin yükselişe geçmekte olan yıldızı Huawei tarafından üretildi. Nexus modelleri yine bir markanın yükselişi için zıplama tahtası olmuştu. Özellikle Kuzey Amerika pazarında önemli bir kullanıcı sayısına sahip olan Nexus sayesinde, Huawei’de ABD pazarında önemli bir bilinirlik kazanmış oldu.
Nexus 6P, dönemin QHD olarak adlandırılan 5,7 inç büyüklüğünde 1440 x 2560 piksel çözünürlüğe sahip OLED bir ekranla karşımıza çıktı. İşlemci tarafında ise Snapdragon 820 gibi 2016 yılına damga vuran amiral gemisi işlemci ile karşımıza çıktı.
Kamera tarafında 16 Megapiksel çözünürlüğe sahip 6P, lazer netleme özelliğina sahipti. Ancak telefonda optik ya da dijital bir stabilizasyon bulunmuyordu. Bu dezavantaj modelin diğer Nexus modelleri karşısında sönük kalmasına neden oldu.
Ancak yine de her Nexus gibi kamera tarafında Android dünyasının en iyilerinden biriydi. Tasarım anlamında ise 6P tam anlamıyla Huawei çizgilerini taşıyordu. İnce gövde, hafif yumuşatılmış kenarlar, ince gövde yapısıyla P9 tasarım çizgisi bu modelde de karşımıza çıkmıştı.
Nexus 5X ise LG tarafından üretildi. Marka tarafından üretilen bu üçüncü model, fiyat performans açısından o dönemde 6P modelinden daha fazla talep gördü. Tabii ki burada fiyat avantajını da unutmamak gerekir. Full HD ekran çözünürlüğü, IPS LCD ekrana sahip olan model, Snapdragon 808 işlemciyle karşımıza çıktı. Dönemine göre iyi bir performans sergileyen işlemci, stok Android sayesinde çok hızlı çalışıyordu.
Tasarım anlamında Nexus 5 modelini andıran model, adlandırmayla da bu durumu pekiştirdi. İki model de Google tarafından parmak izi kullanılan ilk Nexus modelleri olmuıştu. Bu Android akıllı telefon modellerinde kullanılan yuvarlak parmak izi sensörü bugn bile Pixel modellerinde kullanılmaya devam ediyor.
Bu aslında 2016 sonunda karşımıza çıkacak olan yeni Google Pixel serisinin de ilk işaretiydi. Nexus akıllı telefonlar çıktıktan çok kısa bir süre soonra, Google’ın kendi akıllı telefonlarını geliştirdiği haberleri dolaşmaya başladı. Önce kimsenin inanmadığı bu yeni gelişme, çok kısa sürede Pixel modellerin sızıntılarının gelmesiyle hem teknoloji dünyasında hem de son kullanıcı tarafında yeni bir heyecan uyandırdı. Artık Android akıllı telefon tarafında da, donanım ve yazılımın uyumlu çalıştığı bir model karşımıza çıkacaktı.
Android Marsmallov ve getirdikleri
Android tarafında karşımıza çıkan Marsmallow, 28 Mayıs 2015 yılında Google I/O yani geliştiriciler konferansında tanıtıldı. Bu yeni Android, Lollipop ile karşımıza gelen materyal tasarımı benimsiyordu. Tasarım anlamın benzer bir arayüz karşımıza gelse de, pil ömrünü uzatan yeni önlemler ile Marsmallow Android dünyasında önemli değişimler yarattı.
Buna göre, Marshmallow sayesinde ekranını kapatan telefon uyku moduna geçiyordu. Böylece pili azalan ama şarj edemediğiniz akıllı telefonunun, sabah sizi uyandırmak için alarmının çalmasını sağlıyordu. Yine uygulamarı beklemeye almaya başlayan Android, tıpkı iOS gibi daha yüksek bir performans swergilemeye başladı. Özellikle Android akıllı telefon modelleri, birden fazla ekran kullanabiliyordu ama bunları kapatmadıkça, arka tarafta pil ve işlem gücü harcıyordu.
Marshmallow tarafında gelen diğer önemli yenilik ise, uygulama izinleri arasında seçim yapma imkanımızın ortaya çıkması. Daha önce uygulamayı indirdiğimiz zaman tüm izinleri kabul ediyorduk ve seçim yapma ihtimalimiz yoktu. Ancak Marshmallow ile Google uygulama geliştiricilerin, kullanıcılardan özellikle kişisel verileri ilgilendiren izinleri ayrıca isteme şartı getirdi. Ayrıca bu izinleri kısa birr süreliğine verip, sonradan kaldırabilme gibi esneklikler de Android 6 ile gelmiş oldu.
Yok Apple geriden gelip trendi belirlemiş yok 7 den sonra gözle görülür değişimler oluyormuş vs. Lütfen bu kadar saçmalamayın artık adamlar hâla 2 kamerada ısrar ediyor ve 4 senedir aynı telefon modelinin sadece işlemcisini değişitirip kakalıyor…
Merhaba, öncelikle yorum için teşekkürler. Tabii ki bu anlattığımız dönem çift kamera dönemi. İlk olarak Android modeller ortaya çıkmıştı. Ama Apple sonrası çift kameralı modeller trend haline geldi. Özellikle bokeh efekti önemli bir artı. Ama tabii ki iPhone x sonrası dönemde yeniden bir kendini tekrarlama ile karşı karşıyayız gibi görünüyor. En azından asıl iPhone modeli için durum eleştirdiğiniz gibi. Dosyanın ileri bölümlerinde bu konuya değineceğim, tekrar teşekkürler.
Güzel seri devamı gelsin, Mİ6 yı işlemeyi unutmayın bir sonraki makale de👋🏻
Mi 5 kullandığım en zevkli telefondur.